Καυγάς για το κοιμητήριο

Έντονη συζήτηση για το θέμα του κοιμητηριού διεξήχθη μέσω των συχνοτήτων του Ράδιο Πάφος ανάμεσα στον δήμαρχο Πάφου και τον μητροπολίτη Γεώργιο.

Ο δήμαρχος Πάφου νιώθει ότι η χθεσινή εγκύκλιος του μητροπολίτη που διαβάσθηκε σε όλους τους ιερούς ναούς της Πάφου αναφορικά με το θέμα του κοιμητηρίου φωτογραφίζει αποκλειστικά τον δήμαρχο ενώ ο μητροπολίτης απαντά ότι ουσιαστικά έχει απευθύνει έκκληση προς τους αρμόδιους να επιληφθούν άμεσα του προβλήματος που δημιουργείται στο Κοιμητήριο Πάφου, το οποίο είναι υπερπλήρες.

Ο μητροπολίτης Γεώργιος επισημαίνει ότι η εξεύρεση χώρου για νέους τάφους στο κοιμητήριο, έχει καταστεί αδύνατη, ωστόσο ως Μητρόπολη Πάφου δεν έχουμε το δικαίωμα και δεν μας επιτρέπεται , είπε, ούτε η δημιουργία νέου κοιμητηρίου, ούτε η επέκταση του ήδη υφισταμένου προσθέτοντας πως «το δικαίωμα αλλά και την ευθύνη αυτή έχει μόνον το Δημαρχείο Πάφου», καθώς η νομοθεσία προνοεί ότι “η ευθύνη για νέα κοιμητήρια, ή επέκταση των ήδη υφισταμένων, ανήκει στις δημοτικές, ή κοινοτικές αρχές και όχι στην Εκκλησία”.

Ο Μητροπολίτης ανέφερε, επίσης, ότι απευθύνθηκαν στο Δήμαρχο Πάφου “πολλές φορές”, αλλά “μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα .

Ο δήμαρχος Πάφου απάντησε ότι ο δήμος ανέλαβε τις ευθύνες του και κατάφερε να εξασφαλίσει κρατική γη .

Σχεδίασε πρόσθεσε και αναμένει τις τελικές άδειες για το νέο περιφερειακό Κοιμητήριο στην Αχέλειας ενώ επέκρινε την μητρόπολη ότι έλαβε όλες τις εισπράξεις από το υφιστάμενο Κοιμητήριο της Πόλης χωρίς να πράττει οτιδήποτε.

Προανήγγειλε επίσης ότι μεταφέρει στην αποψινή συνεδρία της ολομέλειας πρόταση ιδιώτη για την ανταλλαγή της γης του που γειτνιάζει με το κοιμητήριο με χαλητικη γη προκειμένου να επεκταθεί το κοιμητήριο μέχρι να δημιουργηθεί το περιφερειακό.

Ο μητροπολίτης Γεώργιος χαιρέτισε την εξέλιξη τονίζοντας ότι και η εκκλησία θα συμβάλει στο μέτρο του δυνατού προκειμένου να ευοδωθεί ο στόχος αυτός.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ