Ζητά ανάκληση διαγραφών ο Δημητρίου, παραιτείται από εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.

Την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού ανακοίνωσε ο Βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, καθώς διεκδικεί την προεδρία του κόμματος.

Σε διάσκεψη Τύπου, την Πέμπτη στη Λευκωσία, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι προτίθεται να θέσει θέμα ανάκλησης των διαγραφών που προηγήθηκαν τον περασμένο χρόνο.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της παράταξης, ο κ. Δημητρίου είπε ότι θεωρεί πως είναι «η ελάχιστη μου υποχρέωση».

«Θα ήταν ανακόλουθο να εκμεταλλεύομαι, τη στιγμή που είμαι υποψήφιος Πρόεδρος της παράταξης, το αξίωμα του εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, μια θέση που μου εμπιστεύθηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου» δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα θέσει ζήτημα ανάκλησης των διαγραφών, ο κ. Δημητρίου είπε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Νεοφύτου, για να θέσει ενώπιόν του και την παραίτησή του ως εκπρόσωπος Τύπου αλλά και άλλα ζητήματα, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό των διαγραφών.

"Θεωρώ ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη θέση αρχής, πως δεν είμαστε κόμμα διαγραφών", ανέφερε.

Είπε ότι είναι βασική αρχή του κόμματος αυτή "και είναι κάτι που υποστήριξα με σθένος και μοναχικότητα τον Ιούλιο, όταν τέθηκε ξανά αυτό το θέμα".

Επομένως, συνέχισε, θα ζητήσει ανάκληση των διαγραφών που έχουν γίνει και ελπίζει να εισακουστεί.

"Για να γίνει ξαναγίνει ο ΔΗΣΥ μεγάλος και δυνατός και πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής, δεν μπορεί να γίνει με έναν διχαστικό λόγο, με έναν λόγο διασπαστικό και με ενέργειες διασπαστικές", ανέφερε.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι ο ΔΗΣΥ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του και είναι ευθύνη να αποφασίσουν "αν θα μείνουμε στάσιμοι, εγκλωβισμένοι σε διαμάχες και προσωπικές στρατηγικές που αφορούν το χθες ή αν θα κοιτάξουμε μπροστά κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα για την παράταξή μας".

Ανέφερε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΔΗΣΥ, γιατί πιστεύει ότι η παράταξη χρειάζεται μια συνολική επανεκκίνηση.

"Να διασφαλίσουμε την ενότητα που τόσο τραυματίστηκε το προηγούμενο διάστημα. Χρειαζόμαστε ανανέωση σε όλα τα επίπεδα.

Χρειάζεται το βλέμμα μας να είναι στραμμένο μπροστά και όχι πίσω σε αυτά που μας δίχασαν", είπε.

Είπε ότι ως βουλευτής δίνει καθημερινά μάχες για την παράταξη.

Ανέφερε ότι υπηρετεί τον ΔΗΣΥ από τον καιρό που ήταν μαθητής, από τη Μαθητική Κίνηση, κι αργότερα στην Πρωτοπορία, στη Νεολαία του ΔΗΣΥ και στην Οργάνωση των Νέων Επιστημόνων.

"Σήμερα όμως, στέκομαι εδώ και ζητώ τη στήριξη, την εμπιστοσύνη των αγνών μελών, των Συναγερμικών, γιατί πιστεύω και σε αυτά που πρεσβεύω ως άνθρωπος, την προσωπική μου αξιακή πυξίδα: για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια".

Δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια, ο κ. Δημητρίου είπε το πρόγραμμά του, όλες του οι συναντήσεις, αν εκλεγεί, θα είναι αναρτημένα και δημοσιευμένα.

Πρόσθεσε επίσης, ότι πρέπει και οι εκλογικές διαδικασίες να είναι διαφανείς, "για να μη δώσουμε την παραμικρή αφορμή στον οποιονδήποτε να πει το παραμικρό".

Επιπρόσθετα, είπε ότι το στελεχιακό δυναμικό της παράταξης του ΔΗΣΥ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα φέρει εις πέρας αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση, χωρίς να δημιουργηθεί το οποιοδήποτε ζήτημα.

Τόνισε όμως ότι εργοδότης του προσωπικού είναι ο ΔΗΣΥ και κάλεσε τους ανθυποψηφίους του να αφήσουν το προσωπικό εκτός αυτής της μάχης.

"Νιώθω έτοιμος και δυνατός να μπω μπροστά στη μάχη για την αναγέννηση του ΔΗΣΥ.

Μια αναγέννηση που θα αργήσει αν στις επερχόμενες εκλογές επιλέξουμε τη στασιμότητα.

Το τραύμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών είναι μεγάλο και θα το ξεπεράσουμε μόνο αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτά που σήμερα έχουμε ή είχαμε στο μυαλό μας.

Να ξεπεράσουμε τις επετηρίδες, να προσπεράσουμε τους μηχανισμούς.

Είναι αυτά που απειλούν να βυθίσουν την παράταξή μας στη στασιμότητα και στην εσωστρέφεια", πρόσθεσε.

Απαντώντας αν, σε περίπτωση μη εκλογής, προτίθεται να διεκδικήσει άλλη θέση στην ηγεσία του κόμματος, απάντησε ότι δεν το έχει σκεφτεί, καθώς υπολόγιζε ότι οι εκλογές θα γίνονταν ταυτόχρονα για όλες τις θέσεις και είχε αποφασίσει να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου.

Σε σχέση με σχόλια του κ. Νεοφύτου ότι η κατάσταση στην οποία περιήλθε το κόμμα είναι θέμα συλλογικής ευθύνης, ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι η απόφαση για την υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου ήταν συλλογική.

"Δεν υπονοώ σε καμιά περίπτωση ότι έπρεπε να πάμε πίσω να δούμε αν ήταν λάθος η επιλογή του κ. Νεοφύτου", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "δώσαμε όλοι μας όλες μας τις δυνάμεις και δεν πιστεύω η οποιαδήποτε αναφορά για το αντίθετο να προσθέτει είτε στην ενότητα που θέλουμε να διασφαλίσουμε".

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, είναι προφανές ότι κάτι πήγε λάθος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, για να βρεθεί η παράταξη για πρώτη φορά εκτός δεύτερου γύρου.

"Ότι έγιναν λάθος εκτιμήσεις, είτε για στήριξη άλλων κομμάτων, είτε για πρόβλεψη αποτελεσμάτων, είτε και για λάθος στρατηγική.

Όταν για παράδειγμα ανακοινώνονταν κάποιες πολιτικές, είτε αφορούσε τη φορολογική μεταρρύθμιση, είτε αφορούσε τη δημιουργία της θέσης του βοηθού Προέδρου, ήταν κάτι που κι εμείς το ακούγαμε μαζί μ' εσάς", ανέφερε.

Σημείωσε ότι δεν είναι αυτή η συλλογική ηγεσία που έχει στο μυαλό του.

"Οι αποφάσεις, οι προτάσεις, οι θέσεις να λαμβάνονται συλλογικά σε ένα τραπέζι όπου θα κάθεται η ηγεσία της παράταξης.

Κι αυτή είναι η πρόθεσή μου. Να είμαι πρώτος μεταξύ ίσων στην ηγεσία της παράταξης", είπε.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν έχει πρόθεση να ζητήσει συνάντηση από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

"Θεωρώ πως θα πρέπει να αφεθούν τα μέλη και οι ψηφοφόροι της παράταξης ελεύθερα να αποφασίσουν για την επόμενη ηγεσία τους χωρίς τις οποιεσδήποτε έξωθεν παρεμβολές".