Στο κενό έφεση καταδικασθέντα για σεξουαλική παρενόχληση παιδιών-Επικαλέστηκε ψυχολογικά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε έφεση άντρα που κρίθηκε ένοχος για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιού, για παράνομη συνουσία με νεαρό άντρα κάτω των 13 ετών και για συνουσία με άτομο κάτω των 17 ετών.

Στον καταδικασθέντα, που κρίθηκε ένοχος με δική του παραδοχή, είχαν επιβληθεί διάφορες ποινές φυλάκισης, με τη υψηλότερη εκείνη των 16 ετών, οι οποίες ορίστηκαν να συντρέχουν.

Παρά την παροδοχή του, αναφέρεται στην απόφαση του Ανωτάτου, ο άντρας προσέβαλε την καταδίκη.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση η θέση του εφεσείοντα ήταν ότι υπήρχαν στοιχεία ενώπιον του του πρωτόδικου δικαστηρίου που στοιχειοθετούσαν ψυχικές και νοητικές διαταραχές του ιδίου και λανθασμένα το πρωτόδικο δικαστήριο δεν διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, με βάση το Άρθρο 70 της Ποινικής Δικονομίας, το οποίο προνοεί ότι, όταν εγείρεται το ερώτημα κατά τη δίκη κατά πόσον ο κατηγορούμενος είναι ανίκανος λόγω ψυχιατρικής διαταραχής να παρακολουθήσει τη διαδικασία, το δικαστήριο δύναται να διατάξει τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

Όπως αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο σε καμιά από τις ιατρικές εκθέσεις, ούτε σε εκείνη του θεράποντος ιατρού, δεν τέθηκε ζήτημα ανικανότητας του εφεσείοντα να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Ακόμη σημειώνεται πως το Κακουργιοδικείο μετά την παραδοχή ενοχής, όχι μόνο ζήτησε το ίδιο ιατρική έκθεση και έλαβε υπόψη του το σύνολο των εκθέσεων που τέθηκαν ενώπιον του, αλλά ήγειρε το ζήτημα στην τότε δικηγόρο του εφεσείοντα, η οποία δήλωσε πως ο κατηγορούμενος ήταν σε θέση να παρακολουθήσει δικαστική διαδικασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ