Απάμβλυνση προβλήματος από συνταξιοδότηση στο 63ο έτος αναζητά το Υπουργείο Εργασίας.

Η χορήγηση των ίδιων δικαιωμάτων σύνταξης από το 63ο έτος, θα ισοδυναμούσε με μείωση του ορίου αφυπηρέτησης από το 65ο στο 63ο έτος της ηλικίας για το σύνολο του πληθυσμού, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος μετά το πέρας εγκαινίων σε χώρους του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι είναι γεγονός ότι ένα από τα θέματα που θέτουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι το συνταξιοδοτικό που αφορά συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν λάβει συντάξεις στο 63ο έτος της ηλικίας τους, που σαν συνέπεια είχε την αποκοπή ενός ποσοστού.

Ο Υπουργός εξήγησε ότι εφόσον οι πολίτες επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους σημαίνει ότι παίρνουν συντάξεις για δύο έτη περισσότερα από εκείνους που συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος της ηλικίας τους.

Ως εκ τούτου, είπε, θα δημιουργείτο μια αδικία εις βάρος εκείνων που αποφασίζουν να συνταξιοδοτούνται στο 65ο έτος της ηλικίας τους.

Γνωρίζουμε, είπε ο κ. Κούσιος, ότι υπάρχουν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν θέσει τα χρονικά όρια συνταξιοδότησης πολύ ψηλότερα από εμάς.

Δεν είναι τυχαία που καθορίζεται η ηλικία συνταξιοδότησης και αυτό έχει να κάνει με το προσδόκιμο ζωής και υπάρχουν επιστημονικές μελέτες, που περιέχονται και στη δική μας νομοθεσία, ανέφερε.

«Εκείνο το οποίο προσπαθούμε να δούμε είναι πως μπορούμε να απαβλύνουμε το πρόβλημα, φέρνοντας στην ίδια θέση αυτούς που αφυπηρετούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους με αυτούς που αφυπηρετούν στο 65ο, και είναι αυτό το οποίο μελετούμε», σημείωσε ο κ. Κούσιος.

Τέλος, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόγραμμα για αναδιαμόρφωση ολόκληρου του συνταξιοδοτικού σχεδιασμού και αναμένεται να υπογράψει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες σχετικό συμβόλαιο με τον διεθνή οργανισμό εργασίας, ο οποίος θα είναι ο μελετητής και συμπαραστάτης του Υπουργείου για αυτό το θέμα.

Μέσα στα πλαίσια της αναδιαμόρφωσης, και ανασχηματισμού του συνταξιοδοτικού σχεδίου και του κοινωνικού διαλόγου, θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα, κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ