Δεν κάνει πίσω για το ωράριο ο Μυλωνάς-«Θα επιμένω μέχρι τέλους, είναι απαραίτητο».

Ο σχεδιασμός νέων σχολικών μονάδων στην επαρχία Πάφου, η δημιουργία υπέργειας διάβασης πεζών, επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά και τα κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου απασχόλησαν την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου στην Πάφο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως η επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής έγινε στην Πάφο με πρωτοβουλία του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Πάφου Χρύσανθου Σαββίδη αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής και άλλων Βουλευτών από την Πάφο ώστε να εξεταστούν τα συνολικά προβλήματα που ταλανίζουν τα σχολεία της Επαρχίας Πάφου.

Στην συνεδρίαση έδωσαν το παρών τους, είπε ο κ. Μυλωνάς, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Δήμος Πάφου και η Σχολική Εφορεία Πάφου, με σκοπό την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων, έχοντας ως επίκεντρο το συμφέρον και το καλό των μαθητών.

Πρόσθεσε πως τα θέματα της συνεδρίασης αφορούν τον σχεδιασμό νέων σχολικών μονάδων στην επαρχία μας, τη δημιουργία υπέργειας διάβασης πεζών, επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά και τα κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου.

Είπε ακόμη πως η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόθεσης της Επιτροπής Παιδείας να είναι η γέφυρα μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και του λαού μας στον τομέα της Παιδείας για να μεταφέρουν τα μηνύματα και για να καταφέρουν κάποιες λύσεις.

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα υπέργειας διάβασης πεζών αφού στο συγκεκριμένο σημείο έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές.

Σε σχέση με το ωράριο των σχολείων της προσέλευσης των μαθητών και της αποχώρησης τους είπε πως ο ίδιος προσωπικά ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας θα επιμείνει μέχρι τέλους, σημειώνοντας πως το θεωρεί απαραίτητο και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς αφού χιλιάδες εκπαιδευτικοί πηγαινοέρχονται από επαρχία σε επαρχία χαρακτηρίζοντας βάναυση την ώρα. Υπάρχουν, είπε, δύο θέματα τα οποία θέτει η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ και κανένας άλλος, προσθέτοντας πως κανένας δεν έθεσε θέμα μετακίνησης της σχολικής χρονιάς τον Ιούλιο γιατί μιλούμε για τις κλιματικές συνθήκες.

Κάλεσε επίσης όλους να θέσουν ως υπέρτατη υποχρέωση τους την στήριξη των μαθητών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το δεύτερο κομμάτι, ανέφερε, αφορά τους εργαζόμενους σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις από πλευράς κυβερνήσεως.

Στόχος σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά είναι να επαναφέρουμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το ευέλικτο ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Επεσήμανε ακόμη, πως επί τούτου θα έχουν συζήτηση με ΟΕΒ, ΣΕΚ, ΚΕΒΕ και ΠΕΟ ούτως ώστε, όπως είπε, να έχουμε ευέλικτο ωράριο στην δημόσια υπηρεσία για να μπορούν οι γονείς και να μεταφέρουν και να στηρίζουν τα παιδιά τους αν χρειάζεται.

Ακολούθως αναφέρθηκε και στην μετακίνηση των παιδιών με τα λεωφορεία δηλώνοντας πως πρόκειται για μια εξαιρετική μεταρρύθμιση και εξαιρετική προσπάθεια και θα στηριχτεί και αυτή.

Ανακοίνωσε ακόμη πως την ερχόμενη Τετάρτη θα συναντηθούν με την ΣΕΚ , ΠΕΟ, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και την μεθεπόμενη με τους συναρμόδιους Υπουργούς που έχουν σχέση με το ωρολόγιο πρόβλημα και τα αναλυτικά προγράμματα «και πολύ σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις».

Εμείς κατέληξε, προσπαθούμε να είμαστε υπηρέτες μιας προσπάθειας βελτίωσης του δημόσιου σχολείου.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης σημείωσε πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας εμπράκτως αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για την πόλη και επαρχία της Πάφου.

Σε σχέση με την δημιουργία νέων σχολικών μονάδων σημείωσε πως υπάρχει καθυστέρηση ενάμισι χρόνου και μίλησε για ανάγκη όπως τεθούν χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου στόχου.

Πρόσθεσε πως παρατηρείται αύξηση του αριθμού μαθητών στην επαρχία Πάφου αναφέροντας πως όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής θα έχουν πολύ περισσότερους μαθητές στον Γυμνασιακό κύκλο και για αυτό θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση.

Αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της δημιουργίας υπέργειας διάβασης όπου χάθηκαν δύο ζωές μαθητών και δρομολογείται λύση του προβλήματος.

Ερωτηθείς σχετικά είπε πως ο αρχικός σχεδιασμός που είχε γίνει για την κατασκευή της υπέργειας διάβασης ήταν κόστους 1,2 εκατομ. σημειώνοντας πως παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα.

Αναφέρθηκε και στην συζήτηση που είχε επί του θέματος με τον Δήμαρχο Πάφου λέγοντας πως σκοπός τους είναι η δημιουργία μιας υπέργειας διάβασης λιγότερου κόστους, αλλά λειτουργική για την ασφάλεια των παιδιών.

Στις δηλώσεις του ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε πως συνόδευσε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στην ολοήμερη περιοδεία στην επαρχία Πάφου ούτως ώστε να εξεταστούν τα διαχρονικά προβλήματα που προκύπτουν και έχουν να κάνουν με τις υποδομές και την όλη εύρυθμη λειτουργία των σχολείων στην επαρχία Πάφου.

Στόχος και σκοπός είναι η εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων ούτως ώστε να είναι προς όφελος των μαθητών και των ίδιων των καθηγητών.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάφου Βαλεντίνος Φακοντής σημείωσε πως ο καθρέφτης της κοινωνίας είναι τα σχολεία μας για αυτό ως Βουλευτές Πάφου συνόδευσαν την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής στα εκπαιδευτήρια της Πάφου.

Υπάρχουν, είπε, προβλήματα που βασανίζουν διαχρονικά τα εκπαιδευτήρια της Πάφου, αναφέροντας πως οι αποστάσεις από την Λευκωσία είναι μεγάλες για αυτό θα προσπαθήσουν μέσω του νομοθετικού λειτουργήματος που έχουν να υποστηρίξουν την εκπαίδευση.

Πηγή: ΚΥΠΕ.