Διαμαρτυρία για μείωση φυσιοθεραπειών από γονείς και φίλους παιδιών με εγκεφαλική παράλυση.

Τη διαμαρτυρία της για τις τροποποιήσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες φυσιοθεραπείας για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση διατυπώνει η Αγκαλιά Ελπίδας με επιστολή προς τον ΟΑΥ και κοινοποίηση προς τον Υπουργό Υγείας , τον ΟΣΑΚ και τον Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών.

Οι γονείς και φίλοι των παιδιών ζητούν αναστολή της μείωσης και διαμαρτύρονται γιατί η απόφαση λήφθηκε χωρίς την διαβούλευση μαζί τους.

Η οργάνωση θεωρεί λανθασμένη την απόφαση για μείωση των θεραπειών των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση από 12 χρονών και άνω, όπως επίσης και με την κατανομή των θεραπειών, όπως έγινε στη βάση ηλικιακών κριτηρίων, αλλά και της σοβαρότητας της πάθησης.

Στην επιστολή τονίζεται ότι η φυσιοθεραπεία για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας έχει διαφορετικούς στόχους, εξίσου σημαντικούς, για την βελτίωση, αλλά και για την διατήρηση της καλής τους υγείας και προστίθεται ότι η ανάγκη τους για φυσιοθεραπεία δεν έχει ηλικιακούς φραγμούς.

Αναφέρεται ότι ο ελάχιστος αριθμός φυσιοθεραπειών για αυτά τα παιδιά είναι τουλάχιστον 2 θεραπείες την εβδομάδα και ότι ο ΟΑΥ είχε διαβεβαιώσει τον Ιούνιο του 2020 ότι μέσω παραπεμπτικών θα κάλυπτε αυτό το ελάχιστο, όταν προκύπτει ανάγκη.

"Επομένως η περαιτέρω μείωση των 48 θεραπειών ανά έτος που θέσατε στην αρχή στις 24 ,για τα παιδιά των 12 χρονών και άνω, μας αφήνει έκπληκτους και έντονα απογοητευμένους, όπως επίσης και ο τρόπος που διαχωρίσατε σε ηλικίες και σε σοβαρότητα της αναπηρίας, αφήνοντας εντελώς εκτεθειμένα τα παιδιά με σοβαρή αναπηρία", αναφέρει η Αγκαλιά Ελπίδας.

Ο Σύλλογος ζητά την άμεση αναστολή του υφιστάμενου μέτρου για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίας, με εκπροσώπους της οργάνωσης.

Αναφέρει επιπρόσθετα ότι ο ΟΑΥ έχει επικυρώσει χωρίς καμία αλλαγή τις εισηγήσεις των επιστημονικών επιτροπών, οι οποίες περιλαμβάνουν κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες του εξωτερικού και είναι όλες επιστημονικά τεκμηριωμένες και ζητούν πληροφόρηση για τα ονόματα των επιστημόνων που εισηγήθηκαν αυτές τις αλλαγές για την εγκεφαλική παράλυση, όπως και την επιστημονική τεκμηρίωση που παρέθεσαν για την κατανομή των θεραπειών στη βάση ηλικιακού διαχωρισμού και σοβαρότητας της κατάστασης.

"Απαιτούμε διαφάνεια από έναν οργανισμό ο οποίος διαχειρίζεται ποσά πέραν του ενός δισεκατομμυρίου, όπως απαιτούμε και ένα σύστημα υγείας που να σέβεται πρωτίστως τους χρόνιους ασθενείς προσφέροντας τους ποιοτικές υπηρεσίες, βάση των πραγματικών τους αναγκών", καταλήγει η επιστολή.

Πηγή: KYΠΕ