Ημερίδα με τίτλο «Η Υγεία στην Εποχή της Πανδημίας».

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με την Top Kinisis την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στο The Landmark Nicosia.

Η ημερίδα με θέμα «Η Υγειά στην Εποχή της Πανδημίας», είχε ως στόχο την συζήτηση γύρω από την πανδημία και τις επιπτώσεις που επέφερε στην Κύπρο.

Η ημερίδα χωρίστηκε σε 2 θεματικές ενότητες, η πρώτη είχε θέμα «Covid-19:

Πραγματική διάσταση και επιπτώσεις» και η δεύτερη «ΓεΣΥ:

Ιατρική και φαρμακευτική διαχείριση σε περίοδο κρίσης».

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας κος Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο πρώην Υπουργός Υγείας και Διευθύνοντας Σύμβουλος της NIPD Genetics Δρ. Φίλιππος Πατσαλής, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου κα Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΟΑΥ κος Άθως Τσινωντίδης, ο Λοιμωξιολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Δρ. Κώστας Κωνσταντίνου και ο Πρόεδρος ΚΕΦΕΑ Κυριάκος Μικέλλης.

Την ημερίδα συντόνισαν οι Καθ. Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου και η Άντρη Δανιήλ, Αρχισυντάκτρια στον Όμιλο Φιλελεύθερος.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ανέφερε πως η πανδημία βοήθησε στην βελτίωση, στην αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση του συστήματος υγείας.

Παράλληλα μίλησε για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών ανίχνευσης κρουσμάτων που τοποθέτησε την Κύπρο στην χωρά με τις λιγότερες απώλειες και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια προσφέρουν υψηλό δείκτη προστασίας κατά του κορωνοϊού και των μεταλλάξεων.

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας Δρ. Χρίστος Πέτρου επεσήμανε ότι στο παρελθόν είχαν εξαφανιστεί ολόκληροι πληθυσμοί λόγω πανδημιών και αναφέρθηκε στα γεγονότα που παραπλάνησαν τον κόσμο και δεν βοήθησαν στην σωστή καταπολέμηση της πανδημίας ενώ η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της υλοποίησης φαρμακείων της γειτονίας εν μέσω του ΓεΣΥ και στην συμβολή των φαρμακείων κατά την διάρκεια της πανδημίας με την δυνατότητα πραγματοποίησης rapid test στους πολίτες.

Ο κ. Φίλιππος Πατσαλής περιέγραψε την πανδημία ως «Παγκόσμιο Πόλεμο» και στην συνέχεια αναφέρθηκε στα εμβόλια ως το κύριο όπλο για προστασία απέναντι στον κορωνοϊό ενώ ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία σε κοινωνικό επίπεδο λόγω της στέρησης της κοινωνικής ζωής και επεσήμανε την σημαντικότητα των εμβολίων για επιστροφή στην κανονικότητα.

Η ημερίδα τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του ΟΑΥ.