Η αποτίμηση Αναστασιάδη και το ξεκάθαρο μήνυμα για τη νέα πενταμερή.

Για επιτυχή διαχείριση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ αλά και της ε/κ πλευράς έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.

Ζήτησε εξάλλου να αποφευχθούν οποιαδήποτε νέα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι «ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων είτε επί του εδάφους είτε επί της θαλάσσης θα είναι αιτία μη συμμετοχής σε ανάλογες προσπάθειες του ΓΓ, όχι εξαιτίας του ΓΓ αλλά εξαιτίας των συμπεριφορών της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ τήρησε, όπως είπε, μια άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τ/κ κοινότητα και στην Τουρκία ότι η επιζητούμενη από αυτές λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ είτε από την ΕΕ.

Θεωρώ ότι υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς ΓΓ αλλά και επιτυχής διαχείριση από δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να μην επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διαβεβαίωσε πως η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια συνέπεια για να εξευρεθεί μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού και δεν θα αγνοεί ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μέλος της ΕΕ.

«Θεωρώ ότι υπό τις περιστάσεις», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς, ήταν μια επιτυχής διαχείρισης από πλευράς ΓΓ και της δικής μας πλευράς για να αποφευχθούν οι στόχοι που η Τουρκία έθεσε.

Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω την καθεμιά και τον καθένα, είναι πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια συνέπεια για να εξευρεθεί μια λύση που επανενώνει την πατρίδα μας», είπε. Την ίδια ώρα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Νίκο Δένδια, «του οποίου η συμπαράσταση και η στήριξη ήταν απόλυτα άψογη και σε πλήρη συνάρτηση με τις δικές μου προσπάθειες.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερε ότι προς την ίδια κατεύθυνση κινείτο και η αγγλική αντιπροσωπεία και εκφράζω ευχαριστίες προς τον Ντομινίκ Ραάμπ.

Και δεν μιλώ για επιμέρους άποψη αλλά για την ουσία αφού στις παρεμβάσεις τους δεν ξέφευγαν από τη βάση λύσης.

Δηλαδή η προβλεπόμενη λύση είναι η μετεξέλιξη της ΚΔ σε ΔΔΟ.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν ανέφερα τη στήριξη κατά την εδώ παρουσία μας από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του ΣΑ».

«Ήταν μια αποφασιστική και ενεργώς ανταπόκριση, σε ότι αφορά της αξιώσεις της τουρκικής και τ/κ πλευράς.

Θέλω να ευχαριστήσω την πλήρως υπεύθυνη στάση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

΄΄Ήταν μια στάση ευθύνης και οφείλω να το τονίσω και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε πως πιθανότητα να υπάρχουν θριαμβολογίες από την άλλη πλευρά ότι για πρώτη φορά ετέθη το θέμα των δύο κρατών, ωστόσο εξήγησε πως το θέμα είναι πόσο δυνατό είναι να το επιτύχεις όταν έρχεσαι σε αντίθεση με την ΕΕ, τη διεθνή κοινότητα και το Σ.Α.

Και οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν σαφείς. «Δεν υπάρχει περίπτωση επιτυχίας της όποιας απόπειρας η άλλη πλευρά επιδιώκει.

¨Ήταν κάτι που επισημάνθηκε από τον ΓΓ», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό, ο Νίκος Αναστασιάδης, τον κάλεσε, «να έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία, να αποφύγουμε τις τριβές μεταξύ μας.

Αυτό που υπερέχει είναι η ενότητα προς αποτροπή των επιδιώξεων της άλλης πλευράς.

Οφείλω να πω πως τόσο κατά τη διάρκεια της ολομέλειας έχω επισημάνει προς τον ΓΓ και τον Βρετανό ΥΠΕΞ ότι δεν αναμένεται ανοχή από δικής μας πλευράς στην δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Ενόσω εκκρεμεί η προσπάθεια του ΓΓ θα πρέπει όλοι να απέχουν από ότιδηποτε μπορεί να προκαλεί πρόκληση.

Θέλω να είμαι σαφής πως ενδεχόμενη προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων είτε επί εδάφους είτε δια θαλάσσης, θα είναι αιτία μη συμμετοχής στη νέα προσπάθεια του ΓΓ».