Αυτές είναι οι νέες χαλαρώσεις.

Ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου το πλάνο αποκλιμάκωσης που περιλαμβάνει συντηρητικές χαλαρώσεις και θα τεθεί σε ισχύ από αύριο 1 Απριλίου.

Χαλαρώσεις, οι οποίες είναι συντηρητικές με στόχο τη διαφύλαξη της επιδημιολογικής εικόνας.

Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Υγείας.

Αναλυτικά τα μέτρα:

Επαναλειτουργία στις 2 Απριλίου με φυσική παρουσία των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της Επαρχίας Λεμεσού και των Γυμνασίων Παγκύπρια, με την προσκόμιση αρνητικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

Αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων, ανεξαρτήτως ηλικίας, στα ιδιωτικά φροντιστήρια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε εφτά (7) άτομα, περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (6 μαθητές συν 1 εκπαιδευτής).

Νοείται ότι η λειτουργία τους διέπεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες και το υγειονομικό πρωτόκολλο των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Κατόπιν διαβούλευσης που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ εκπροσώπων των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής με τους οργανωμένους φορείς, θα καταρτιστεί το επόμενο διάστημα πρόγραμμα για τη διενέργεια ελέγχου με ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στους μαθητές του β’ κύκλου των Δημοτικών Σχολείων (4η, 5η και 6η τάξη).

Επιτρέπεται η διεξαγωγή ατομικών αθλημάτων/πρωταθλημάτων σε υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας (π.χ. σκοποβολή, στίβος, ποδηλασία, κτλ).

Αύξηση του υφιστάμενου αριθμού ατόμων σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια, στη βάση του πρωτοκόλλου του ΚΟΑ και του Υπουργείου Υγείας.

Επιτρέπεται η παρουσία και η παραμονή πελατών σε εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων, νοουμένου ότι η εξυπηρέτηση θα γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθισματα και στη βάση πρωτοκόλλου.

Αύξηση του αριθμού γραπτών μηνυμάτων ανά πολίτη σε τρία (3) για σκοπούς διακίνησης μόνο για το Σάββατο και την Κυριακή.

Τονίζεται ότι τις υπόλοιπες μέρες, επιτρέπεται η αποστολή δύο (2) γραπτών μηνυμάτων.

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνέλθει τη βδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα για τυχόν αναπροσαρμογές των μέτρων που θα είναι σε ισχύ εν όψει του Πάσχα.

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι επιδημιολογικοί δείκτες παρουσιάζουν σταθεροποίηση, αλλά παραμένουν σε μη ασφαλή όρια.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ελεγχόμενη, αλλά εξαιρετικά δύσκολη και αναστρέψιμη», σημείωσε.

Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας μας επιτρέπει να προχωρούμε με μερικά βήματα αποκλιμάκωσης.

«Εργαζόμαστε ασταμάτητα, ώστε να βελτιώσουμε τις επιδημιολογικές επιδόσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να άρουμε ακόμη περισσότερους περιορισμούς».

Ακολουθούν κι άλλες χώρες το παράδειγμα της Κύπρου.

Η στρατηγική των στοχευμένων και πληθυσμιακών τεστ στους εργαζόμενους, τον μαθητικό πληθυσμό και σε άλλες ομάδες, «μάς προσφέρει», όπως ανεφερε «τη δυνατότητα να δρούμε σε πραγματικό χρόνο και να εντοπίζουμε τις λοιμώξεις, να ιχνηλατούμε τις επαφές και να περιορίζουμε τη διασπορά του ιού.

Η τακτική αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω και των μεταλλάξεων που καθιστούν τον ιό πολύ πιο επιθετικό, εξού και υιοθετείται πλέον από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως μέρος της στρατηγικής τους για επανεκκίνηση».

Ο Κώνσταντίνος Ιωάννου, αναφέρθηκε και στο όπλο του εμβολιασμού το οποίο, όπως υπογράμμισε, βοηθά στην επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών, με στόχο να αυξηθεί το συντομότερο δυνατό το ποσοστό θωράκισης του πληθυσμού.

«Ο εμβολιασμός αποτελεί εθνικό εγχείρημα, στο οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία.

Στη βάση της ροής εμβολίων που παραλαμβάνει η Κύπρος, συνεχίζεται ο εμβολιασμός, με έμφαση στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων αλλά και του γενικού πληθυσμού με ηλικιακό κριτήριο.

Η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός είναι πλέον εμφανής, αφού εδώ και εβδομάδες έχουν μειωθεί στο ελάχιστο τα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας και ηλικιωμένους, καθώς και οι εισαγωγές στα νοσηλευτήρια ατόμων άνω των 70 ετών.

Παράλληλα, εκείνο που διαπιστώνεται είναι η μείωση των βαριά νοσούντων, αφού στις πλείστες περιπτώσεις που εκδηλώνονται συμπτώματα, είναι πολύ ήπιας μορφής».

Την ίδια ώρα, υπέδειξε ο υποργός Υγείας «εξίσου μεγάλη προσοχή χρειάζεται όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων ατομικής προστασίας.

Για μια ακόμη φορά ευχαριστώ όλους τους πολίτες για την προσπάθεια και για τη συνεργασία.

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια και εφησυχασμός ή χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Τήρηση των μέτρων, τεστ και εμβολιασμοί είναι το τρίπτυχο που θα μας οδηγήσει πιο κοντά στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας», ανέφερε καταλήγοντας.