Παράπονα στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για τρόπο παρουσίασης εμβολιασμών.

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου έχει γίνει δέκτης αρκετών παραπόνων, που αφορούν στον τρόπο παρουσίασης του θέματος των εμβολιασμών, στο πλαίσιο προβολής σχετικών τηλεοπτικών ρεπορτάζ διαφόρων εκπομπών και ειδικότερα των δελτίων ειδήσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, α παράπονα αφορούν συγκεκριμένα την κατ’ επανάληψη προβολή κοντινών πλάνων της σύριγγας εμβολιασμού να εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα.

Η Αρχή επισημαίνει ότι η ενημέρωση του κοινού σε σχέση με θέματα που αφορούν στους εμβολιασμούς θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να επιδεικνύεται ο απαραίτητος σεβασμός στις ευαισθησίες των τηλεθεατών, δεδομένης πάντοτε της ψυχολογικής και/ή άλλης κούρασης που διακατέχει τους πολίτες λόγω της πανδημίας.

Η Αρχή, χωρίς σε καμία περίπτωση να επιδιώκει παρέμβασή της στο έργο των δημοσιογράφων, εισηγείται όπως στο στάδιο της προπαρασκευής των σχετικών με το θέμα ρεπορτάζ χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές, όπως π.χ. μωσαϊκό ή θόλωμα εικόνας (οι οποίες ουδόλως επηρεάζουν την αρτιότητα/πληρότητα των ρεπορτάζ), στα πλάνα όπου η σύριγγα φαίνεται να εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα, ούτως ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση άγχους και/ή αναστάτωσης μερίδας τηλεθεατών και ειδικότερα παιδιών.

Η Αρχή, σημειώνει, ότι πάντοτε στηρίζει τον βασικό σκοπό και ρόλο όλων των τηλεοπτικών οργανισμών και του ΡΙΚ που αφορά, μεταξύ άλλων, στην αντικειμενική, υπεύθυνη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού.

Στην προκείμενη περίπτωση, αναφέρει, και έχοντας υπόψη την αρνητικά βεβαρημένη ψυχολογία του κοινού σχετικά με ένα τόσο σοβαρό θέμα που εδώ και αρκετό καιρό έχει επιφέρει σοβαρή αναστάτωση στην καθημερινότητά και γενικά στη ζωή του, είναι σημαντικό να επιδεικνύεται και η ανάλογη προσοχή και ευαισθησία.