Σήμα κινδύνου από επιδημιολογική ομάδα-Οι αριθμοί, τα νοσοκομεία και οι εργασίες.

Κρίσιμες και καθοριστικές χαρακτηρίζονται οι επόμενες ημέρες, οι οποίες θα δείξουν κατά πόσον οι αποφάσεις της Κυβέρνησης θα βελτιώσουν ή όχι την επιδημιολογική εικόνα, με τους αρμοδίους να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων, αφού η κατάσταση είναι οριακή και σε περίπτωση που δεν περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία πιθανόν να έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές ώρες που βιώνει η Κύπρος, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, Δρ Γιώργος Νικολόπουλος, Δρ Κώστας Κωνσταντίνου και Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, παραθέτουν συνέντευξη Τύπου, απευθυνόμενοι στους πολίτες.

Ο Δρ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία, στα οποία καταγράφεται η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπου υπήρξαν 1800 κρούσματα, εκ των οποίων τα 1046 στη Λεμεσό, ενώ εξήγησε πως ο λόγος που λήφθηκαν τα επιπρόσθετα μέτρα σε Λεμεσό και Πάφο, ήταν για να μειωθούν οι επαφές.

Επίσης, ανέφερε πως η υποχρεωτική χρήση μάσκας φαίνεται να μειώνει στο μισό τους εκτιμώμενους θανάτους.

Σε ότι αφορά τα μέτρα που είχαν ληφθεί προηγουμένως στη Λεμεσό, ο Δρ. Νικολόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις «ότι κάτι άλλαξε», προσθέτοντας πως «δεν έχουμε πτώση αλλά ούτε και αύξηση.

Αυτό με επιφύλαξη επειδή μπορεί να δημιουργηθούν δίκτυα μετάδοσης».

Παράλληλα, όπως φαίνεται από τα στατιστικά, έπεσε ο δείκτης αναπαραγωγής και είναι γύρω στο 1, ωστόσο τόνισε πως από τους αριθμούς των κρουσμάτων, εκτιμάται πως ένα ποσοστό θα χρειαστεί νοσηλείας, καθώς υπάρχει επιδείνωση του συγκεκριμένου δείκτη.

Από την πλευρά του ο Δρ Κώστας Κωνσταντίνου, αναφέρθηκε στη κατάσταση των νοσοκομείων, λέγοντας αρχικά πως η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες, βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη εικόνα και έπρεπε να ετοιμαστούν κατάλληλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες.

«Σήμερα μπήκε σε διαδικασία το νοσοκομείο αναφοράς να γίνει αποκλειστικά για Covid.

Ετοιμάζονται άλλα δύο νοσοκομεία για να φιλοξενήσουν ασθενείς.

Η Κύπρος έχει αρκετές κλίνες αναλογικά με άλλες χώρες.

Το πρόβλημα είναι το προσωπικό που θα πρέπει να διαχειριστεί διασωληνωμένους.

Εκεί είναι το όριο μας.

Εάν χρειαστεί όμως θα επιστρατευτούν ιδιώτες.

Δυστυχώς με τα νούμερα που καταγράφουμε θα χρειαστεί να βοηθήσουν ξανά.

Υπάρχουν προβλήματα αλλά προσπαθεί ο ΟΚΥπΥ με προσλήψεις να τις λύσει.

Δεν είναι εύκολο εγχείρημα αλλά προς το παρόν μπορούμε να το διαχειριστούμε».

Στα αυξημένα τεστ και την ιχνηλάτηση, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος ανέφερε πως αυτά αποτέλεσμα δυναμική για το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊου.

Ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι τα rabbit test τα οποία θα βρίσκονται στην Κύπρο, «είναι πιο πολλά τα ψευδή δείγματα με αυτή τη μέθοδο, αλλά θα υπάρχει η δυναμική των αριθμών».

Την ίδια ώρα, ο Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης αναφέρθηκε στην αυξημένη μετάδοση του ιού σε χώρους εργασίας, για αυτό και το Υπουργείο Υγείας προέβη σε συστάσεις.

«Από το καλοκαίρι βλέπουμε συρροές σε πολλούς χώρους.

Εισήγηση μας είναι να βελτιωθεί ο αερισμός και να δουλεύουν όπου γίνεται, κάποιοι από σπίτι.

Όταν ομαδοποιείται το προσωπικό πρέπει να είναι σταθερές και να μην αλλάζουν τα πρόσωπα στις ομάδες.

Καλό είναι να μην γίνεται μέρα παρά μέρα αλλά σε πιο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρέπει επίσης να μην υπάρχουν κοινά διαλείμματα.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήσαμε πως υπάρχει δυσκολία στην άμεση ανταπόκριση επιχειρήσεων όταν βρεθεί κρούσμα.

Πρέπει να έχουν σχέδιο δράσης για αυτό το ενδεχόμενο».