Κίνηση «Ενεργοί Πολίτες» και Πλατφόρμα «Διαφθορά Τέλος!»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΡΟΡΑΣ.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, 2020 στις 6:30μμ.

Στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Κίνηση «Ενεργοί Πολίτες» και η Πλατφόρμα «Διαφθορά Τέλος!» καλούμε τους συμπολίτες μας σε διαδήλωση κατά της διαφθοράς έξω από το Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, 2020 στις 6:30μμ.

Σκοπός της διαμαρτυρίας είναι να δηλωθεί η έντονη απαρέσκεια των πολιτών για τον τρόπο χειρισμού του σκανδάλου των

«χρυσών διαβατηρίων» και να θέσουν στο πιο ψηλό επίπεδο τις απαιτήσεις τους για τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους του διασυρμού της Κύπρου.

Συγκεκριμένα απαιτούμε:

1. Απομάκρυνση από τα δημόσια αξιώματα και την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για το διασυρμό της Κύπρου.

2. Αποπομπή από τη θέση τους όσων αξιωματούχων και δημοσίων υπαλλήλων διαχειρίστηκαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα παραβιάζοντας νόμους και καταπατώντας το δημόσιο συμφέρον.

3. Παραίτηση όσων αξιωματούχων του κράτους, των οποίων τα Γραφεία ή τα Γραφεία συγγενικών τους προσώπων εμπλέκονται στην έκδοση διαβατηρίων μέσω του κακόφημου προγράμματος.

4. Απομάκρυνση από την διερευνητική επιτροπή του Μύρωνα Νικολάτου, ο οποίος να εμπλέκεται ενδεχομένως σε σύγκρουση συμφέροντος με δεδομένη την εργοδότηση της θυγατέρας του στο δικηγορικό γραφείο Κούσιος, Κορφιώτης & Παπαχαραλάμπους.

5. Παραχώρηση πρόσβασης στους φακέλους των «χρυσών διαβατηρίων» στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

6. Ολοκλήρωση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής εντός της καθορισθείσας διορίας.

7. Δημοσίευση του πορίσματος της διερευνητικής επιτροπής, και των στοιχείων (εταιρειών και αριθμό αιτήσεων) πολιτογραφήσεων από την έναρξη μέχρι την λήξη του προγράμματος.

8. Κατάργηση ωφελημάτων αξιωματούχων οι οποίοι εκπίπτουν του αξιώματος ή παραιτούνται για ατιμωτική συμπεριφορά.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διερεύνηση αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου του οποίου υπήρξαν μέλη.

ΖΗΤΟΥΜΕ τη δήμευση περιουσιών αξιωματούχων οι οποίοι πλούτισαν μέσω του προγράμματος με αθέμιτο τρόπο.

Θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρις ότου η κυβέρνηση και η Βουλή αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και προχωρήσουν σε άμεσα διορθωτικά μέτρα.

Η διαδήλωση είναι ειρηνική, και θα τηρηθούν πλήρως τα μέτρα κατά του κορονοϊού.