Συνεχίζονται οι του πρασίνου της Πάφου λεύκες αντιγνωμίες.

Δεν πείθουν όπως φαίνεται οι θέσεις του Δήμου Πάφου ως προς την αντιμετώπιση του πρασίνου στην πόλη από τις δημοτικές υπηρεσίες.

Παρά τις διευκρινίσεις της δημοτικής Αρχής περί αναγκαιότητας κοπής των 50 δέντρων λεύκης στο Νότιο Παρακαμπτήριο, κόμματα και οργανώσεις προχωρούν την ερχόμενη Κυριακή, στις 5:00μ.μ., σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου ως αντίδραση στην πολιτική του δήμου σε θέματα πρασίνου.

Παράλληλα, μετά το Κίνημα Οικολόγων, στο χορό των επιθέσεων κατά της δημοτικής Αρχής για την πολιτική της σε θέματα πρασίνου, μπήκαν τις τελευταίες 24 ώρες και άλλες κομματικές και κοινωνικές δυνάμεις της Πάφου, αλλά και μέλη του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, διά επίσημης ανακοίνωσης του δήμου, είχε κάνει τη Δευτέρα λόγο για «fake news και ενορχηστρωμένη προσπάθεια μίας μικρής ομάδας συμπολιτών που επιχειρεί να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη αναφορικά με τις άρρωστες λεύκες που κόπηκαν στη λεωφόρο Ευρώπης».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πάφου, κόπηκαν λιγότερα από 50 άρρωστα δένδρα και όχι 120 όπως, για τους δικούς τους προφανείς λόγους, κάποιοι σκοπίμως διαδίδουν.

«Τονίζουμε ότι για τις άρρωστες λεύκες υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Επισημαίνουμε ακόμη ότι κατά μήκος της λεωφόρου υπήρχαν και 30 με 40 κομμένοι κορμοί από δένδρα που είχαν αποκοπεί πριν από μία δεκαετία περίπου, χωρίς διαμαρτυρίες».

Στις αιτιάσεις αυτές της δημοτικής Αρχής απάντησε το ΑΚΕΛ Πάφου, που επέμεινε για μαζική αποκοπή 118 δέντρων λεύκης.

«Ως ΑΚΕΛ Πάφου εκφράζουμε την έντονη διαφωνία και δυσαρέσκειά μας για το ότι για άλλη μια φορά το αστικό πράσινο στον Δήμο Πάφου κατακρεουργείται χωρίς να προηγηθεί απόφαση ή έστω ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η αποκοπή των δέντρων έγινε με οδηγίες του δημάρχου συντονισμένα, αστραπιαία και εν ριπή οφθαλμού έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αντιδράσεις.

Συνεπώς ζητούμε όπως διεξαχθεί έρευνα από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα ώστε να λάμψει η αλήθεια», επισημαίνει το ΑΚΕΛ και καλεί τον κόσμο της Πάφου να συμμετάσχει στην καθιστική διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 5:00 μ.μ. έξω από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου.

Τι λέει το Τμήμα Δασών Στο μεταξύ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Δασών για το θέμα, η υλοτομία δέντρων λεύκης στην Πάφο από τον Δήμο Πάφου δεν έγινε στην παρουσία του.

Το Τμήμα Δασών αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δήμου Πάφου και πληροφορεί το κοινό ότι σε καμιά περίπτωση η υλοτομία των δέντρων έγινε στην παρουσία κλιμακίου του Τμήματος Δασών.

Όπως διευκρινίζει, το Τμήμα Δασών ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό αίτημα του δημοτικού γεωπόνου και λειτουργός του Τμήματος σε επιτόπια επίσκεψη, διαπίστωσε ότι όλα τα δέντρα είχαν διάμετρο, σε ύψος 130cm πάνω από το έδαφος, μικρότερη των 40 cm, οπότε δεν χρειαζόταν άδεια υλοτομίας και τον ενημέρωσε σχετικά και σε καμιά περίπτωση έχει συγκατατεθεί για την υλοτομία των δέντρων, όπως αναφέρεται στη ανακοίνωση του δήμου.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου, Φίλιππου Φιλίππου, κάνοντας λόγο για μία ακόμη ατυχέστατη και προκλητική ανακοίνωση από το Δήμο Πάφου, με την οποία διαφωνεί.

«Ο δήμος προσπαθεί να παραπλανήσει, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, μια ανακοίνωση που προσπαθεί να αποσιωπήσει το θέμα και δυστυχώς μια ανακοίνωση η οποία και πάλι δεν έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου και δεν εκφράζει όλα τα μέλη του Σώματος», αναφέρει.

«Μια ανακοίνωση που δυστυχώς προκαλεί περισσότερη αναστάτωση τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση, επιμένω να καταδικάζω την χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς καμία έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου μαζική σφαγή των δέντρων στη Λεωφόρο Ευρώπης και ζητώ από τον δήμαρχο Πάφου να εγγράψει το θέμα στην ολομέλεια του Σώματος άμεσα.

Οι όποιες δικαιολογίες, από την στιγμή που δεν τηρήθηκαν διαδικασίες και έρχονται τώρα κατόπιν εορτής, πέφτουν όλες στο κενό και δεν έχουν καμία αξία.

Κάποιοι γνώριζαν, κάποιοι ήξεραν, κάποιοι έχουν ευθύνες».