Ζητά κατανόηση για την σωστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων στα σχολεία ο Προδρόμου.

Την ικανοποίηση του για την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων της Πάφου εξέφρασε με σημερινή του επίσκεψη σε εκπαιδευτήρια στην Πάφο ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας πως τα σχολεία σε όλη την Κύπρο λειτουργούν κανονικά.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως χαίρεται ιδιαίτερα που βρίσκεται στην Πάφο και που διαπιστώνει ότι τόσο το Α΄ Λύκειο που αποτελεί ιστορικό σχολείο, όσο και άλλα σχολεία της Πάφου λειτουργούν εύρυθμα.

Εύχομαι και εδώ στην Πάφο, είπε, μια καλή και παραγωγική χρονιά, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση να τηρούμε τους κανόνες υγειονομικής προστασίας για να μπορέσουμε ακριβώς να διατηρήσουμε αυτό το πλεονέκτημα του να λειτουργεί κανονικά η εκπαίδευση μας».

Κανείς συνέχισε, δεν θα πρέπει ούτε να εφησυχάζει αγνοώντας τους κανόνες αλλά ούτε και να ανησυχεί υπερβολικά, γιατί, όπως εξήγησε, «εφόσον τηρούμε το υγειονομικό πρωτόκολλο και τη συνεργασία με τις ιατρικές υπηρεσίες, ανά πάσα στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε περιστατικό μπορεί να παρουσιαστεί».

Ακολούθως συνεχάρη τον Διευθυντή του σχολείου Ιωσήφ Ιωσήφ, την διευθυντική ομάδα, τους εκπαιδευτικούς που είχε την ευκαιρία να δει για λίγο αλλά και τα παιδιά που από ό,τι φαίνεται, όπως είπε, έχουν οργανώσει το σχολείο με άψογο τρόπο.

«Μπορούμε» συνέχισε, «να ξεκινήσουμε τηρώντας τους κανόνες διαφυλάσσοντας την δυνατότητα που έχουμε κερδίσει για να είμαστε στα σχολεία με πλήρη φοίτηση αλλά ταυτόχρονα να θυμόμαστε ότι στο σχολείο είμαστε για να μάθουμε γράμματα».

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε και στην ενημέρωση που έτυχε από την Επιθεωρήτρια Επικεφαλής Εποπτεύουσα στην Πάφο, σημειώνοντας πως είναι η ώρα να μιλήσουμε και για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και για την αξιοποίηση προσοντούχου προσωπικού που διαθέτει η χώρα μας για να δώσουμε στα παιδιά αυτό που τους οφείλουμε.

Παράλληλα ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο της Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος ο οποίος, όπως είπε, όλο το προηγούμενο διάστημα είχε βοηθήσει και είχε συμπαρασταθεί ούτως ώστε τα σχολεία να προετοιμαστούν τηρώντας το πρωτόκολλο και κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές.

Σε σχέση με την Επαρχία Πάφου ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως ήταν από τις πρώτες Επαρχίες που ήταν σε ετοιμότητα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αυτό οφείλεται πλέον και στον πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας τον Μιχάλη Χαραλάμπους τον οποίο και ευχαρίστησε.

Θέλω είπε, «να ευχαριστήσω τις σχολικές εφορείες στην Κύπρο, ιδιαίτερα εδώ στην Πάφο που παρακολούθησαν τα γεγονότα μέρα με την μέρα έκαναν και όσα χρειάζονταν και ακόμη περισσότερα ούτως ώστε τα σχολεία να ετοιμαστούν».

Κλιματιστικά Eπιπρόσθετα ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση κλιματιστικών στα σχολεία της Κύπρου.

Θα πρέπει είπε, «να αφιερωθούμε στους στόχους της εκπαίδευσης και επιπλέον το Υπουργείο ταυτόχρονα εφαρμόζει πολιτικές».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Παιδείας για τον προγραμματισμό και την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, δεδομένου ανέφερε ότι οι συνθήκες στην χώρα μας διαρκώς και περισσότερο το επιβάλουν.

Η πολιτική θέση και πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είπε, «είναι η τοποθέτηση κλιματιστικών» προσθέτοντας ωστόσο πως «θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί από την Κυβέρνηση - και βεβαίως ο σχεδιασμός αρχικά έχει γίνει στο Υπουργείο από τις τεχνικές υπηρεσίες - ενώ στην συνέχεια θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί».

«Δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο να συγκεκριμενοποιηθεί η απόφαση, όμως», συνέχισε, «θα πρέπει να μιλήσουμε ρεαλιστικά σε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει και τις προϋποθέσεις.

Προϋπόθεση για να εγκαταστήσουμε αμέσως κλιματιστικά είναι αρχικά η αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των σχολείων», είπε.

Χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως πηγαίνοντας με την σειρά θα πρέπει προηγουμένως να ληφθούν οι αποφάσεις στο επίπεδο της Κυβέρνησης, για να είμαστε «καθαροί», κατά την έκφραση του.

Είναι κάτι, σημείωσε, που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, η ένταξη σε ένα τέτοιο σχέδιο να αποτελεί πρόταση φιλική προς το περιβάλλον και όχι απλώς εγκατάσταση ηλεκτροφόρων συσκευών.

Αν αυτό το κατορθώσουμε θα μπορεί να ενταχθεί και στο ταμείο ανάκαμψης, συμπλήρωσε.

Παράπονα για τήρηση μέτρων στα σχολεία στα διαλείμματα.

Ερωτηθείς για τα παράπονα σε σχέση με την τήρηση μέτρων στα σχολεία κατά την ώρα του διαλείμματος ο κ. Προδρόμου είπε πως ο καθένας αντιλαμβάνεται, ότι δεν είναι το απλούστερο πράγμα να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και κυρίως οι αποστάσεις.

«Στα σχολεία και τον Μάιο είχαμε δοκιμαστεί με μικρότερο μαθητικό πληθυσμό και τα είχαμε καταφέρει ίσως καλύτερα από άλλους χώρους να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα», όπως ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο πως γνωρίζει ότι υπάρχουν δυσκολίες.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε χθεσινή του επίσκεψη σε σχολείο στην Λευκωσία κατά την διάρκεια του διαλείμματος και απηύθυνε έκκληση να δείξουν όλοι κατανόηση, ενώ συνέστησε συνεργασία των παιδιών με τους εκπαιδευτικούς αλλά και επιτήρηση των εξωτερικών χώρων.

Ενδεικτικά ανέφερε πως «για να εποπτεύσουμε το τι συμβαίνει στα διαλείμματα εξαρτάται και από το σχολείο, τονίζοντας πως υπάρχουν σχολεία τα οποία έχουν πιο άνετους εξωτερικούς χώρους και άλλα που έχουν μικρότερη αυλή».

Θα πρέπει να δοθούν επί τόπου πρακτικές λύσεις, είπε και πρόσθεσε ότι είναι κοινό συμφέρον όλων «να έχουμε μια συλλογική προστασία».

Ανέφερε ακόμη πως δεν σημαίνει ότι αν κάποιος πλησιάσει κάποιον άλλον θα έχουμε αμέσως περιστατικό και επεισόδιο ή αιφνίδια ασθένεια.

Πρόσθεσε ωστόσο, πως αυτοί είναι κανόνες, τους οποίους με σοφία μέχρι τώρα ο λαός τους έχει συνολικά τηρήσει και για αυτό είναι υπό έλεγχο σχετικά η επιδημία στην Κύπρο.

«Άρα αυτό να έχουμε κατά νου, είναι το κοινό συμφέρον όλων μας και η συνολική μας υγεία» ανέφερε.

Αναδιοργάνωση του σχολικού χάρτη στην Πάφο.

O κ. Προδρόμου αναφέρθηκε και στην αναδιοργάνωση του σχολικού χάρτη στην Πάφο, προσθέτοντας πως προχωρούμε καλά.

Ήδη είπε, αυτόν το μήνα θα ξεκινήσουν το σχεδιασμό, σημειώνοντας πως “στις 25 Σεπτεμβρίου λήγουν οι προσφορές άρα λοιπόν θα ξεκινήσει η αναμόρφωση - ανέγερση του Νηπιαγωγείου στο οποίο θα μεταφερθεί ο μαθητικός πληθυσμός, με σκοπό να απελευθερωθεί ο χώρος όπου θα ανεγερθεί το 7ο Δημοτικό το οποίο θα απελευθερώσει το χώρο για να έχουμε και το κεντρικό γυμνάσιο”.

Αυτός ο σχεδιασμός σημείωσε, προχωρεί, ενώ αναφέρθηκε και στην επιβαλλόμενη συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας με τις τοπικές αρχές και τη σχολική εφορεία, την στιγμή που, όπως είπε, υπάρχουν συνεχώς πιέσεις στο σχολικό μας σύστημα και σε κατά τόπους στα σχολεία, παρατηρείται αυξανόμενος μαθητικός πληθυσμός.

Μετακίνηση των γραφείων της Σχολικής εφορείας Πάφου.

Στο μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου και την σχολική εφορεία δρομολογούν τις διαδικασίες για την μετακίνηση των γραφείων της σχολικής εφορείας Πάφου από το Γυμνάσιο Αγίου Θεοδώρου.

Στόχος, όπως απεκάλυψε ο Υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου μετά από επίσκεψη του σε εκπαιδευτήρια της Πάφου, είναι οι αίθουσες που χρησιμοποιεί σήμερα η σχολική εφορεία να δοθούν πίσω στο Γυμνάσιο προκειμένου να μην υπάρχουν μετακινούμενα τμήματα.

Ο Δήμαρχος Πάφου από την πλευρά του ανέλαβε την δέσμευση να εξασφαλίσει ανακαινισμένο κτίριο για στέγαση της σχολικής εφορείας στο κέντρο της Πάφου ενώ το Υπουργείο θα αναλάβει το κόστος της μετακίνησης.

Η Σχολική Εφορεία είπε ο Δήμαρχος Πάφου θα μεταστεγαστεί στο κέντρο της πόλης στο κτίριο πιθανόν τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας ή άλλη δημοτικής περιουσία.

Θα στεγαστούν σε ανακαινισμένο κτίριο για να μην απελευθερωθούν οι τάξεις, συμπλήρωσε.

Αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων για περιορισμό της χρήσης μάσκας.

Σε σχέση με το αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων για να περιοριστεί η χρήση μάσκας κατά την διάρκεια της διδασκαλίας ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως αυτό το οποίο είχαν επισημάνει οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι ότι σε κάποιες περιστάσεις οι ανάγκες διδασκαλίας απαιτούσαν να αφαιρείται η μάσκα.

Αντιλαμβάνομαι, σημείωσε, ότι έχει δοθεί μια απάντηση από τις ιατρικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Υγείας στη βάση της οποίας πρέπει να εξεταστεί συγκεκριμένα.

Αυτό, είπε, «είναι κάτι που συνέβη χτες για να προσδιορίσουμε σε ποιες περιπτώσεις θα μπορεί να αφαιρείται προσωρινά η μάσκα όχι συνεχώς αλλά επί σκοπώ για κάποιο συγκεκριμένο λόγο και εφόσον βέβαια τηρούνται κάποιες αποστάσεις».

Είπε ακόμη πως αυτό είναι κάτι που θα διευκρινιστεί, σημειώνοντας πως αντιλαμβάνεται ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις είναι ικανοποιημένες από αυτή την διευθέτηση η οποία μπορεί να γίνει.

Εκτίμησε ωστόσο πως «θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένο τρόπο, με καθαρή διατύπωση στο πως μπορεί να ενταχθεί μέσα στο υγειονομικό πρωτόκολλο και με προσοχή» ούτως ώστε συνέχισε, « να μην καταλήξουμε σε υπερβολές που θα δημιουργούσαν αναστάτωση».

Πρόσθεσε δε, πως η χρήση της μάσκας παραμένει ο βασικός κανόνας προστασίας αλλά από την άλλη σημείωσε πρέπει να επιτρέψουμε στους εκπαιδευτικούς κάτω από κάποιες περιστάσεις να μπορούν να ανασάνουν.

Επεσήμανε ακόμη πως από προηγουμένως είχε προβλεφθεί για συγκεκριμένες περιπτώσεις λογοθεραπείας και περιπτώσεις όπου ήταν απαραίτητη η οπτική επαφή για την ανάγνωση των χειλιών.

Είπε ακόμη πως στην χειλανάγνωση θα μπορούσε να χρησιμοποιείται και η άλλη ασπίδα προσώπου.

Αυτά, συνέχισε, είναι διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν, ενώ συμπλήρωσε πως αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολες οι περιστάσεις αλλά η συνολική εικόνα πρέπει να είναι εικόνα υγειονομικής προστασίας.

Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως στις αποθήκες του Δήμου μετά από μια μεγάλη δωρεά που έχει η Τοπική Αρχή έχουν δεχτεί 8.000 ασπίδες προσώπου εκ των οποίων τις 1000 θα της δώσουν για να καλυφθούν όλοι εκπαιδευτικοί της Επαρχίας Πάφου.

Ακόμη ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε σε δωρεά υφασμάτινων μασκών από τον ΟΠΑΠ.

Μετά την παραλαβή σημείωσε θα διανεμηθούν παγκυπρίως μέσω και τον σχολικών εφορειών στους μαθητές, ώστε ο κάθε μαθητής να παραλάβει δωρεάν δύο υφασμάτινες μάσκες.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, στο Υπουργείο υπάρχει ακόμη μια δωρεάν 100 χιλιάδων μασκών προσώπου οι οποίες επίσης θα διανεμηθούν στα σχολεία για να χρησιμοποιούνται εκεί όπου χρειάζονται.

Σημειώνεται πως ο Υπουργός Παιδείας επισκέφτηκε στις 9.30 το μεγαλύτερο λύκειο της επαρχίας, το Λύκειο Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου Γ΄ στο οποίο φοιτούν 700 μαθητές.

Αργότερα επισκέφτηκε το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο «Ευαγόρα Παλληκαρίδη», στην περιοχή «Δασούδι» και το μεσημέρι την Τεχνική Σχολή Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ