Ζέτα για τα νεα σχέδια στήριξης και ικανοποίηση από ΟΕΒ ΚΕΒΕ ΠΑΣΥΞΕ.
- Published Date
Διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα ειδικά σχέδια για εργαζομένους που ανακοινώθηκαν έδωσε η υπουργός Εργασίας.
Η Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, αναφέρθηκε στις αλλαγές στα σχέδια που παρατάθηκαν μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
«Είναι τα σχέδια που υπήρχαν με αλλαγές στα ποσοστά κάλυψης των εργοδοτουμένων και στη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, με νέα προϋπόθεση να μην γίνουν απολύσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Επιπρόσθετα όμως στην απόφαση της Κυβέρνησης είναι με τη διεύρυνση των ήδη υφιστάμενων μέτρων και άλλα νέα μέτρα, να ενισχυθεί η αγορά εργασίας για να έχουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις ένα καλύτερο αύριο».
Η υπουργός Εργασίας, ανέφερε πως θα ακολουθήσει στοχευμένη στήριξη σε επιχειρήσεις, εάν διαπιστωθεί ότι και μετά το τέλος του Οκτώβρη έχουν πρόβλημα.
«Εάν πρέπει να στηρίξουμε στοχευμένα επιχειρήσεις, αυτό θα εξεταστεί.
Για επιχειρήσεις, όμως που αφορούν σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ή συνδεόμενες επιχειρήσεις με τον τουρισμό, θα ενταχθούν σε ένα σχέδιο που υπάρχει χρόνια και είναι το σχέδιο πλήρους και μερικής αναστολής εργασιών.
Με μια τροποποίηση αυτού του σχεδίου, θα ενταχθούν κι άλλες περιοχές σε αυτό.
Άρα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων είναι καλυμμένοι από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο».
Όπως σημείωσε η κ. Αιμιλιανίδου, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε όλα μας τα προγράμματα που άρχισαν από το Μάρτιο και έχει χρηματοδοτήσει την Κύπρο.
Λόγω των προγραμμάτων μας, πήραμε την πιο ψηλή χρηματοδότησης που φτάνει το 2% του ΑΕΠ.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Τα μέτρα για τους άνεργους.
Σ’ότι αφορά στα μέτρα για συγκράτηση της ανεργίας, η υπουργός Εργασίας, ανέφερε πως «για τους ανέργους ισχύουν σχέδια 56 εκατομμυρίων ευρώ.
Ένα παράδειγμα είναι πως για 1000 ευρώ μισθό, επιδοτούμε πέραν των 750 συν τις εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις.
Στα νέα μας σχέδια, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, δίνουμε κίνητρα για κάποιον που είναι άνεργος ή που γράφτηκε για πρώτη φορά σήμερα, να μπορεί να εργοδοτηθεί από επιχειρήσεις που δεν έχουν μείωση των εργασιών τους.
Αυτός είναι ο δεύτερος άξονας των μέτρων μας, που αφορά ανέργους.
Έχουμε εξαγγείλει σχέδια για νέους από 15-29 ετών που αφορά την εγγύηση για την νεολαία, ώστε να δώσουμε ευκαιρία κατάρτισης που είναι πολύ σημαντική.
Υπάρχουν περιπτώσεις ανέργων που δεν έχουν προϋπηρεσία και πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες».
Επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν κλήθηκαν να επιστρέψουν χρήματα Κληθείσα να σχολιάσει, πώς θα ελεγχθούν οι επιχειρήσεις σημείωσε πως «ήδη αρχίσαμε τους ελέγχους για την περίοδο Μαρτίου μέχρι το τέλος Μαΐου.
Ελέγχουμε πέραν των 1000 εταιρειών αυτή η στιγμή.
Ζητήσαμε επιπρόσθετα στοιχεία για τις μειώσεις του κύκλου εργασιών που έχουν δηλωθεί αλλά και των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί.
Συνεχίζουμε τους ελέγχους, ώστε η πρώτη περίοδος που δεν είχε βεβαίωση από λογιστή, να ελεγχθεί».
Υπέδειξε, μάλιστα ότι εντοπίστηκαν προβληματικές περιπτώσεις και ζητήθηκαν ενισχυτικά στοιχεία.
«Εάν διαπιστώσουμε ότι δεν είναι δικαιούχοι προχωρούμε με απαίτηση των χρημάτων που έχουν δοθεί από την επιχείρηση.
Ζητούμε να μας τα επιστρέψει δηλαδή τα χρήματα, η επιχείρηση που έχει υποβάλει και την αίτηση».
Λήγει τα μεσάνυκτα η προθεσμία για τα σχέδια τον Αυγουστο.
Σ’ ότι αφορά παράπονα ότι δεν καταβλήθηκε σε όλους η εφάπαξ χορηγία σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι διατέθηκαν, 99 εκατομμύρια ευρώ, για την εφάπαξ χορηγία.
Αναφορικά δε με το επίδομα ασθενείας την περίοδο του lockdown και την απόρριψη αιτήσεων η Υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι είναι ένα θέμα που θα διερευνήσει. Σήμερα, εν τω μεταξύ λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για τη ειδικά σχέδια για τον Αύγουστο.
«Είναι πολύ σημαντικό να υποβληθούν οι αιτήσεις έγκαιρα, επειδή δεν θα δοθεί άλλη παράταση» σημείωσε καταλήγοντας η κ. Αιμιλιανίδου.
Ικανοποίηση από ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΑΣΥΞΕ.
Ικανοποιημένους βρίσκουν ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και ΠΑΣΥΞΕ τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που εξήγγειλε την Πέμπτη η υπουργός εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Και οι τρεις οργανώσεις θεωρούν ότι τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πως θα βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται πως η υπουργός ανακοίνωσε παράταση των Σχεδίων που υλοποιεί το Υπουργείο Εργασίας μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020, ενώ ανάμεσα στις κύριες προϋποθέσεις των ειδικών σχεδίων είναι η μη απόλυση εργαζομένων μέχρι τον Δεκέμβριο 2020.
ΠΑΣΥΞΕ Τα σχέδια που εξαγγέλθηκαν πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση, τόνισε, μιλώντας στο InBusinessNews ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.
Αφενός, πρόσθεσε, στηρίζουν και εξυπηρετούν τη διατήρηση θέσεων εργασίας και αφετέρου βοηθούν τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων που θα παραμείνουν ανοιχτές για αυτό το διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρόν στάδιο, παραμένει ανοιχτό το 25% των ξενοδοχειακών μονάδων σε παγκύπρια βάση.
«Τα σχέδια αυτά μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο κίνητρο ώστε κάποιες από τις μονάδες αυτές να παραμείνουν ανοιχτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσουνίδης, προσθέτοντας ότι η τουριστική βιομηχανία έχει πληγεί καίρια και κινείται στη βάση του χείριστου σεναρίου από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
ΚΕΒΕ
«Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση ήρθη στο ύψος των περιστάσεων και έχει αποφασίσει την εφαρμογή στοχευμένων και γενναιόδωρων μέτρων που καλύπτουν όχι μόνο τη ξενοδοχειακή και την τουριστική βιομηχανία αλλά και πολλές άλλες συνδεόμενες επιχειρήσεις με την τουριστική βιομηχανία», ανέφερε, μιλώντας στο InBusinessNews ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.
Το γεγονός, πρόσθεσε, ότι τα σχέδια προβλέπουν και υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε αυτά να μην απολύσουν μέχρι ένα συγκεκριμένο διάστημα είναι πάρα πολύ θετικό.
«Ίσως η κυπριακή κυβέρνηση να έχει εκδώσει σήμερα τα καλύτερα μέτρα στήριξης εργοδότησης ανά την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Αγκαστινιώτης.
ΟΕΒ.
Στο ίδιο, περίπου, μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου.
«Σίγουρα είναι μια μεγάλη ανακούφιση, το κράτος αναγνωρίζει τις ανάγκες και διοχετεύει όλα τα δημοσιονομικά εργαλεία για να διατηρηθεί ο παραγωγικός ιστός και να μείνει ζωντανή η οικονομία μέχρι να βγούμε από αυτή την περιπέτεια», ανέφερε στο InBusinessNews ο κ. Αντωνίου.
Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις επί των σχεδίων.
Υπογράμμισε, πάντως πως εάν προκύψει ανάγκη για οποιεσδήποτε προσαρμογές στα σχέδια, είναι βέβαιος ότι υπάρχει ανοιχτό κανάλι συνεννόησης με τους δύο υπουργούς, προκειμένου να γίνει ότι χρειάζεται για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της οικονομίας.
Τα νέα μέτρα €106 εκατ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο πλαίσιο της διάσκεψης τύπου η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η κυβέρνηση αποφάσισε τη διεύρυνση και επέκταση των υφιστάμενων μέτρων καθώς επίσης και την εφαρμογή και νέων μέτρων υπέρ των ανέργων, με στόχο να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, η υπουργός ανακοίνωσε επέκταση των μέτρων των υφιστάμενων σχεδίων που εφαρμόζονται από τις 16 Μαρτίου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, έτσι ώστε «επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να πάρουν μια ανάσα».
Αυτά είναι το Ειδικό Σχέδιο Ξενοδοχειακών Μονάδων και Τουριστικών Καταλυμάτων, το Ειδικό Σχέδιο Οικονομικών Δραστηριοτήτων συνδεόμενων με την Τουριστική Βιομηχανία ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τον Τουρισμό ή Οικονομικών Δραστηριοτήτων που συνδέονται με Επιχειρήσεις που τελούν υπό Υποχρεωτική Πλήρη Αναστολή, το Ειδικό Σχέδιο για Επιχειρήσεις Ορισμένων Οικονομικών Δραστηριοτήτων, το Ειδικό Σχέδιο Πλήρους Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης, το Ειδικό Σχέδιο Στήριξης Ανέργων και το Ειδικό Σχέδιο Ορισμένων Κατηγοριών Αυτοτελώς Εργαζομένων, για πρόσωπα που δεν είναι εργοδότες και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.
Παράλληλα η Υπουργός εξήγγειλε την υλοποίηση από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) ειδικών Σχεδίων Κατάρτισης Εργαζομένων ύψους €14 εκατομμυρίων για την περίοδο που αρχίζει μετά το τέλος Οκτωβρίου 2020.
Στόχος των σχεδίων είναι 1.000 Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω της πανδημίας έχουν υποστεί σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, να καταρτίζουν, κατά μέσο όρο μια βδομάδα του μήνα, τους εργαζόμενούς τους σε θέματα τεχνολογίας, ασφάλειας και υγείας με την καταβολή από το Σχέδιο του κόστους κατάρτισης (€12 ανά ώρα για 200 ώρες σύνολο κατάρτισης).
Επίσης εξήγγειλε Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Ανέργων με επικέντρωση σε Ανέργους του Ξενοδοχειακού Τομέα, ύψους €7 εκατομμυρίων.
Είπε επίσης ότι θα εξαγγελθούν και θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας σχέδια που αφορούν στην Επιδότηση Μισθολογικού Κόστους για Πρόσληψη Ανέργων για την περίοδο που αρχίζει μετά το τέλος Οκτωβρίου 2020, με την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Εργοδότηση Ανέργων ύψους €17.000.000, Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισμένων ύψους €4.000.000, Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων ηλικίας από 15 έως 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (για άμεση πρόσληψη) ύψους €10.000.000 και Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Κατάρτιση Νέων ηλικίας από 15 έως 29 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (για κατάρτιση και πρόσληψη) ύψους €4.000.000.
Το συνολικό κόστος των σχεδίων ανέρχεται στα€35.000.00.
Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε όπως τροποποιηθούν και εφαρμοστούν για την περίοδο από τον Νοέμβριο 2020 μέχρι τον Μάρτιο 2021, μετά από κοινωνικό διάλογο, τα Ειδικά Σχέδια Πλήρους και Μερικής Αναστολής των Εργασιών της Επιχείρησης που εφαρμόζονται από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις Ξενοδοχειακές Μονάδες και τις Συνδεόμενες με τον Τουρισμό Επιχειρήσεις.
Επίσης όπως στηριχθούν στοχευμένα ορισμένες επιχειρήσεις και μετά το τέλος Οκτωβρίου 2021 ανάλογα με τα δεδομένα της πανδημίας.
Η δαπάνη εφαρμογής των Ειδικών Σχεδίων μέχρι τον Οκτώβριο 2020 ανέρχεται στα €50 εκατομμύρια και των επιπρόσθετων Σχεδίων Κατάρτισης και Πρόσληψης Ανέργων στα €56 εκατομμύρια.
Η Υπουργός ανέφερε ότι η δαπάνη για τα νέα σχέδια θα υπερβεί τα €106 εκατομμύρια είτε από τον Προϋπολογισμό της ΑνΑΔ, είτε από την επέκταση των σχεδίων είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
