Νέα Navtex στο Oruc Reis μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Μετά την ναυυτική οδηγία για άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο από 1η έως 2 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία εξέδωσε πριν από λίγο και άλλη για το Oruc Reis, μερικές ώρες πριν από τη λήξη της προηγούμενης και ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η νέα παράνομη Νavtex περιλαμβάνει στο μεγαλύτερο μέρος της την Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Άγκυρα δέσμευσε διαφορετική περιοχή, πιο νότια και πιο δυτικά, ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis, αλλά ουσιαστικά λείπουν κάποια σημεία, και πιθανότατα να έχουν αφαιρεθεί δυο «προεξοχές» από την προηγούμενη παράνομη ναυτική οδηγία που «κλείδωσε» από τις 10 Αυγούστου.

Η νέα αυτή –παράνομη- οδηγία προς ναυτιλομένους έχει ισχύ μέχρι την 20 Σεπτεμβρίου.

Στη νέα παράνομη Navtex έχουν αλλάξει οι συντεταγμένες, ενώ δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για παράταση ή επέκταση της προηγούμενης.

Την ίδια στιγμή πάντως τα «Ελληνικά φτερά» που βρίσκονται στην Κύπρο πολλαπλασιάστηκαν καθώς με αιφνιδιαστική κίνηση F-16 από τη Σούδα πέταξαν στη Μεγαλόνησο και βρέθηκαν στον αέρα τόσο με τα αεροσκάφη που ήδη έχουν μετασταθμεύσει αλλά και τα γαλλικά Rafale.

-Την όλη αεροπορική επιχείρηση συντόνιζε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος από το Εθνικό κέντρο Επιχειρήσεων μαζί με τους Αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Γιώργο Μπλιούμη και τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη.

Ανώτατες πηγές κάνουν λόγο για ιστορική στιγμή να βρίσκονται στην Κύπρο σχεδόν δέκα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και να συνεκπαιδεύονται με τα γαλλικά μαχητικά.

Πάντως τα τουρκικά μαχητικά αν και έφτασαν σε κοντινή απόσταση, δεν προχώρησαν περισσότερο, ενώ την ίδια ώρα και επιπλέον μαχητικά που υποστήριζαν την αποστολή δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο.

Ενδεικτικό είναι ότι χθες οι αερομαχίες έφτασαν τις 14.

Ο δε αριθμός των οπλισμένων αεροσκαφών όπου συγκεντρώθηκαν στον ουρανό του Αιγαίου δείχνει την επικινδυνότητα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η Τουρκία έκανε παραβιάσεις με 27 αεροσκάφη, τα 18 ήταν οπλισμένα ενώ ανάλογος ήταν και ο αριθμός των ελληνικών μαχητικών.

Μάλιστα προσπάθησαν οι Τούρκοι από τα ανατολικά της Ρόδου, του Καστελόριζου, της Καρπάθου να βρουν διαδρόμους που θα τους οδηγούσαν σε μια παρενόχληση των Ελληνικών αεροσκαφών που συνεκπαιδεύονταν με τα πλοία του στόλου, αλλά η Πολεμική Αεροπορία ήταν εκεί δημιουργώντας εναέριο φραγμό.