Η αντιπολίτευση στην Ελλάδα για τις συμφωνίες Ελλάδας-Αιγύπτου και Ελλάδας – Ιταλίας.

Αλέξης Τσίπρας( ΣΥΡΙΖΑ):

Στην ομιλία του στη Βουλή για τις Συμφωνίες Ελλάδας-Αιγύπτου και Ελλάδας - Ιταλίας, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου και διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τρία σημεία κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου.

Συγκεκριμένα:

1. «Η Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη Τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου παραλλήλου, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο».

2. Η κυβέρνηση επέγραψε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, «όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό».

3. Η συμφωνία «μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της».

Ο Αλέξης Τσίπρα συνόψισε το πολιτικό σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ για το «παρών» στη Συμφωνία με την Αίγυπτο ως εξής:

Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε αυτή τη Συμφωνία για όλους τους λόγους που ανέπτυξα.

Και η ιστορία μακάρι να μη δικαιώσει τους φόβους μας.

Δε θα καταψηφίσουμε όμως διότι έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας που θα έχει το να καταψηφίσουμε μια συμφωνία που ενδεχομένως πολύ σύντομα, έτσι όπως τα κάνετε, να κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε, απέναντι στο παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.

Η στρατηγική και η διγλωσσία Σε 10 σημεία της ομιλία του ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη εθνικής στρατηγικής. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η στρατηγική πρέπει να έχει δύο στόχους:

1. «Την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας».

2. «Την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν».

Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι «αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της τις αποφάσεις και κυρίως αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού».

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θυσιάζει την ουσία της εξωτερικής πολιτικής χάριν της επικοινωνίας, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει μέρος του εκλογικού ακροατηρίου της.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία.

Και στο πως θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο.

Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου».

Τα 12 μίλια Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του στην απόφαση του πρωθυπουργού να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

Εγκάλεσε όμως εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία για διγλωσσία, θυμίζοντας ότι πριν ένα χρόνο ο Γιώργος Κουμουτσάκος «δήλωνε ότι μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε

«τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής»

και θα «έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση».

Φώφη Γεννηματά( ΚΙΝΑΛ):

Κριτική στην κυβέρνηση για απουσία εθνικής στρατηγικής και μυστική διπλωματία στα εθνικά μας θέματα, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να διεκδικήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε.

«Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας για ότι συμβαίνει στα εθνικά μας θέματα»,

ανέφερε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και έριξε τα βέλη της και στον ΣΥΡΙΖΑ για το «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι «εμείς δεν ψηφίζουμε ούτε παρών ούτε απών, όταν απαιτείται αίσθημα ευθύνης, το ΚΙΝΑΛ δεν κρύβει το κεφάλι στην άμμο γιατί αυτό σημαίνει πατριωτισμός.

Βάζουμε πλάτη αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ ψηφίζει τη συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστική επιλογή λόγω της συγκυρίας, ζητώντας απαντήσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και τη μέθοδο που ακολουθήθηκε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξωτερική πολιτική του βλέποντας και κάνοντας -«χαράσσετε εξωτερική πολιτική στο πόδι», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα και απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως «ακολουθείτε κύριε πρωθυπουργέ, δεν προηγείστε και δεν ηγείστε».

Κουτσούμπας (ΚΚΕ):

Τους δρόμους της αβύσσου ανοίγουν οι δύο συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για το ΚΚΕ, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να αναφέρει πως μέρος των επιδιώξεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό.

«Προετοιμάζουν τον μεγαλύτερο και πιο επώδυνο συμβιβασμό αυτόν της συνεκμετάλλευσης των θαλάσσιων ζωνών με τις ευλογίες φυσικά και τα σχέδια των συμμάχων σας», είπε και πρόσθεσε:

«Αυτά τα σχέδια δεν έχουν καν έστω μια δίκαιη - όπως θα λέγατε κι εσείς – μοιρασιά σε αυτό το αλισβερίσι.

Τα σχέδια αυτά των ισχυρών συμμάχων έχουν μόνο αναβάθμιση της Τουρκίας στη μοιρασιά και αυτό σας το υπογράφουμε».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τις συμφωνίες σκοπιμότητας -όπως τις χαρακτήρισε και απέρριψε τις αναφορές του πρωθυπουργού περί εθνικής επιτυχίας, καθώς δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα.