Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ στη Κρήτη.

Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού και των δύο χωρών και στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Η άσκηση αυτή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα:

ότι η Αθήνα δεν είναι μόνη της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αντίθετα διαμορφώνει ισχυρές συμμαχίες.

Την Δευτέρα, μία εκ των ελληνικών φρεγατών που παρακολουθούν κάθε κίνηση των τουρκικών πλοίων αποσπάστηκε και κινήθηκε προς την Κρήτη όπου ξεκίνησε η συνεργασία και συνεκπαίδευση με το αντιτορπιλικό Arleigh Burke «Churchill», νότια της Κρήτης.

Παράλληλα τα ελληνικά F-16 βρέθηκαν και αυτά στον ουρανό πάνω από τα πλοία προσφέροντας έτσι τόσο στην ελληνική φρεγάτα, όσο και στο αμερικανικό αντιτορπιλικό ένα δυνατότητα εκπαίδευσης και στην αεράμυνα.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, στην άσκηση συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ, Υποβρύχιο (Υ/Β) Τύπου 214

και έξι Αεροσκάφη F – 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το Αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL καθώς και Ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων.

Η δραστηριότητα αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς και συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Από σήμερα, Τρίτη, θα ξεκινήσει η συγκέντρωση των μονάδων επιφανείας του Ελληνικού στόλου εντός της ιδιαίτερα μεγάλης περιοχής που έχει κλειδώσει η Αθήνα με ναυτική οδηγία για άσκηση μέχρι και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη, εκτός από το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Winston Churchill, βρίσκονται το ελικοπτεροφόρο των ΗΠΑ USS Hershel "Woody" Williams και αντιτορπιλικό USS Philippine.

Παράλληλα, τέσσερα F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το αεροσκάφος υποστήριξης τους ήρθαν στη Σούδα για από κοινού εκπαίδευση με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία για ένα διάστημα μίας ή και δύο εβδομάδων.