Καδής: Διαχείριση δασών στη βάση αρχής της αειφορίας.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών, διαχειρίζονται τα δάση στη βάση της «αρχής της αειφορίας», έτσι ώστε να διασφαλίζεται το μεγαλύτερο δυνατό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό του στην Δρουσια, σε εκδήλωση για τη Γιορτή του δέντρου.

«Ακολουθώντας σύγχρονες μεθόδους, το Τμήμα Δασών έθεσε στις άμεσες προτεραιότητές του την αποτελεσματική προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, την προστασία της βιοποικιλότητας, τη βελτίωση του πρασίνου και την ανάπτυξη και αναβάθμιση δασικών χώρων αναψυχής, με ταυτόχρονη στήριξη των τοπικών κοινωνιών», επεσήμανε.

Η εβδομάδα του δέντρου μεταφέρει ένα μήνυμα διαχρονικό και σημαντικό για όλους μας, ότι το περιβάλλον και τα δάση μας αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά, συνέχισε ο κ. Καδης.

«H συμβολή των δασών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κοινωνική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη του ανθρώπου ενώ οι περιβαλλοντικές λειτουργίες που επιτελούν είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και για την οικολογική σταθερότητα του πλανήτη μας", ανέφερε.

Στην εποχή μας, πρόσθεσε, η συνεισφορά των δασών στην αντιμετώπιση μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως είναι η διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία της βιοποικιλότητας, κρίνεται ως καθοριστική.

Δυστυχώς, οι αρνητικές συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, οι πυρκαγιές και η ρύπανση του περιβάλλοντος, φανερώνουν την πίεση που ασκείται στα δάση και στο φυσικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα καθημερινά να σημειώνεται σημαντική απώλεια δασικών εκτάσεων».

Είπε ακόμη ότι για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που προκαλείται από τις αλόγιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, υλοποιείται η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δωρεάν παροχή δενδρυλλίων σε κρατικούς φορείς και σε οργανωμένα σύνολα.

Μέσα από το πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων «Φυτεύω για το Κλίμα», το Τμήμα Δασών έχει ήδη παράσχει εξήντα χιλιάδες δενδρύλλια σε πεντακόσιους και πλέον ενδιαφερόμενους φορείς.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια.