Οικονομικά θέματα στην συνάντηση Αναστασιάδη με Μέρκελ

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αυξάνει τις πολιτικές φωνές που ζητούν να τεθούν προς συζήτηση θέματα που αφορούν την οικονομία και κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ELA.

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση αναφέρει: «Η συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο προσφέρει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θέσουμε το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μετατροπή του ELA σε μακροχρόνιο δανεισμό. Τέτοιες κινήσεις θα αντιμετωπίσουν το κρίσιμο πρόβλημα της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να αδράξει αυτής της ευκαιρίας και να θέσει στην κ. Μέρκελ το θέμα της αλλαγής του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μετατροπή του ELA σε ομόλογο μακροπρόθεσμου δανεισμού. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποσυμφορήσει αφενός τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια και να αρχίσουν να παραχωρούν δάνεια σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Η ΕΔΕΚ, με ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Θα πρέπει να τεθεί επιτακτικά το θέμα της παροχής επιπλέον ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να γίνει δυνατή η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η προστασία της μόνιμης κατοικίας μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού. Ο Πρόεδρος πρέπει να θέσει το θέμα μετατροπής του ELA της Τράπεζας Κύπρου σε μακροχρόνιο δανεισμό και της μεταφοράς του στην εταιρεία διαχείρισης δανείων, όπως πρότεινε η ΕΔΕΚ.

Όσον αφορά τα θέματα φυσικού αερίου πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός με επίκεντρο το τερματικό, του οποίου η χρηματοδότηση αποτελεί προτεραιότητα. Είναι σημαντικό πριν παρθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις να υπάρξουν συζητήσεις με όλες τις χώρες που στήριξαν διαχρονικά την Κυπριακή Δημοκρατία όπως η Ρωσία».

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/197575/oikonomika-themata-stin-synantisi-anastasiadi-me-merkel#sthash.Kt131BN9.dpuf