Νεες αποκαλύψεις σεξουαλικής βίας.

Μετα από την εξομολόγηση της χρυσής ιστιοπλόου, Σοφίας Μπεκατώρου, ανοίγουν το στόμα τους και άλλες περιγράφοντας περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης.

Ακόμη και Κύπριες αθλήτριες υπήρξαν θύματα περιστατικών σεξουαλικής βίας.

Ακούστηκε συμβαν με προπονητή, που υποχρέωνε αθλήτριά του να πλαγιάσει μαζί του.

Τη μαρτυρία της από προσωπικές εξομολογήσεις εκανε η Μ. Παπαευσταθίου, μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μετά από αθλήτριες που ακολούθησαν το παράδειγμα της και μίλησαν για τη σεξουαλική βία που τις στιγμάτισε, ακολουθούν αποκαλύψεις και από άλλους κλάδους και επαγγέλματα.

Ανάμεσα τους, η τραγουδίστρια Δέσποινα Ολυμπίου η οποία μίλησε για δύο περιστατικά, η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη και φοιτήτριες από διαφορετικά τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι βυθίζεται η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, αφού ο αρμόδιος Υφυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή παντός τύπου χρηματοδότησης και εξονυχιστικούς ελέγχους.

Ειδικότερα, η τραγουδίστρια Δέσποινα Ολυμπίου αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι δέχθηκε δύο σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

«…Όταν ήμουν 14 και 19 ετών.

Θεωρώ βάσει εμπειρίας ότι αυτά τα άτομα λειτουργούν από μια θέση ισχύος και είτε υπόσχονται είτε δοκιμάζουν, γνωρίζοντας πως το κορίτσι ή το αγόρι δεν θα έχει το θάρρος να μιλήσει και αν τυχόν μιλήσει, θα πουν ότι έγινε μια παρεξήγηση. Δυστυχώς, αυτά τα άτομα έχουν οικογένεια, παιδάκια.

Πολλές φορές σκέφτηκα πώς να μιλήσω.

Σκέφτηκα τα παιδιά αυτών των ατόμων και τι τραύμα θα έχουν αν φανερωθεί ποιος είναι ο πατέρας τους», εξομολογήθηκε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι θύτες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας «και από τον χώρο μου.

Πολλές φορές σου λέει το παραμύθι, για παράδειγμα αν είναι συνθέτης:

“πρέπει να σε νιώσω”, “πρέπει να αφεθείς”, “πρέπει να με εμπιστευτείς”».

Η Δέσποινα Ολυμπίου σημείωσε ότι στην πρώτη περίπτωση, ως 14χρονη, έφυγε τρέχοντας και το είπε στη μητέρα της.

Στη δεύτερη περίπτωση, τον θύτη τον συνάντησε μετά από χρόνια και μάλιστα, της έκανε πρόταση συνεργασίας, την οποία αρνήθηκε.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο σάλος καταγγελιών από φοιτήτριες του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, για δύο διαφορετικά τμήματα του ιδρύματος.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για έναν καθηγητή στη Φιλοσοφική και έναν στο Γεωλογικό.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ), Λίνα Σαλταμπάση, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, πάνω 100 καταγγέλλουσες».

Έρευνα στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων αθλητών.

Ειδικότερα, αναστέλλεται κάθε είδους χρηματοδότηση, διενεργούνται έλεγχοι από Εθνική Αρχή Διαφάνειας και κοιτούν το Πόθεν Έσχες των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αναστέλλεται οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έως ότου ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης, του αθλητισμού και άλλων υπηρεσιών σχετικά με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, του Νίκου Κακλαμανάκη και άλλων Ολυμπιονικών και πρωταθλητών για μορφές βίας κάθε είδους και φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.

Επιπλέον, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης.

Προπονητής υποχρέωνε αθλήτρια να πλαγιάσει μαζί του.

«Κατά καιρούς έχω δεχτεί τηλεφωνήματα, όπου φίλες και γνωστές από το χώρο του αθλητισμού μου έχουν εκμυστηρευτεί δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής βίας.

Είναι πολλές.

Μου είπαν ακόμη και για περίπτωση που προπονητής υποχρέωσε αθλήτρια να πλαγιάσει μαζί του.

Ωστόσο, υπάρχουν ταμπού και ο φόβος ότι δεν θα γίνουν πιστευτές.

Γνωρίζω περιπτώσεις όπου έγιναν καταγγελίες σε ομοσπονδίες, όμως αποκρύπτονται τα περιστατικά», τονίζει η κ. Παπαευσταθίου, ερευνήτρια - μέλος της ομάδας ευρωπαϊκών εμπειρογνωμόνων για τη σεξουαλική βία στον αθλητισμό του Συμβούλιου της Ευρώπης, με διδακτορικό πτυχίο στον τομέα της προστασίας και ευημερίας στο χώρο του αθλητισμού.

Όπως διαπιστώνει, στην Κύπρο είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ διαπιστώνει έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και θεσμική αδυναμία ως προς την παρέμβαση στις ομοσπονδίες.