Παιδεία: ζήτημα παραμένει ο αριθμός μαθητών ανά τάξη.
- Published Date
Πέρα από το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους μαθητές -το οποίο διευθετήθηκε για τη Δημοτική Εκπαίδευση με νέα οδηγία του υπουργείου Υγείας- ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη είναι ένα ακόμη φλέγον θέμα, που θέτουν οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.
Η πολιτική απόφαση όπως επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στις τάξεις ανεξαρτήτως αριθμού (σημ. ότι υπάρχουν τάξεις που έχουν και 25 μαθητές) προκάλεσε έντονο προβληματισμό στον εκπαιδευτικό κόσμο, η πλειονότητα του οποίου τάσσεται υπέρ της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά σχολική αίθουσα και της δημιουργίας μικρότερων και πιο ευέλικτων τάξεων.
Με αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό θα μπορούν να τηρηθούν πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά.
Εκτός από τις διάφορες Κινήσεις των Δασκάλων στην ΠΟΕΔ που προκρίνουν τον μειωμένο αριθμό μαθητών ανά αίθουσα, κρίνοντας ως μη ικανοποιητική την απόφαση των αρμόδιων υπουργείων, με τη θέση αυτή συμφωνεί και η ΟΕΛΜΕΚ.
Ο πρόεδρός της, Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε ότι το υπουργείο Παιδείας μέσα σε αυτές τις συνθήκες που επικρατούν θα έπρεπε να επεξεργαστεί διαφορετικό σενάριο ώστε μέσα σε κάθε αίθουσα ο αριθμός των μαθητών να μην ξεπερνά τους 20.
Κι αυτό, όπως σημείωσε, για να μπορούν να τηρούνται άνετα και αποτελεσματικά οι απαιτούμενες αποστάσεις αλλά και για να είναι η εκπαιδευτική διαδικασία πιο ανθρώπινη.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, το όλο ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί με 150 έκτακτους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες για τη σχολική χρονιά όσον αφορά στα επιπλέον τμήματα που θα δημιουργούνταν.
Οι υπολογισμοί αυτοί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των καθηγητών, προκύπτουν από τα στοιχεία που υπάρχουν και βάσει των οποίων ο μέσος όρος των μαθητών ανά τάξη στο Λύκειο είναι λίγο περισσότεροι από τους 18, ενώ στο Γυμνάσιο γύρω στους 23.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα στις αίθουσες, ο κ. Χατζησάββας δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι αποφάσεις είναι σεβαστές αλλά η περίοδος που ακολουθεί θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
«Έχουμε μπροστά μας ένα βασανιστικό τρίπτυχο:
α) υποχρεωτική μάσκα,
β) συνολικός αριθμός μαθητών στην τάξη και
γ) αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Το έργο εκπαιδευτικών και μαθητών θα είναι πολύ δύσκολο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησάββας.
Όσον αφορά στα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται στα σχολεία, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι θα πρέπει να απαντούν σε καίρια ερωτήματα, όπως για παράδειγμα τι θα ισχύει με τη μάσκα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με αναπνευστικά προβλήματα, αν η μάσκα θα χρησιμοποιείται και σε εξωτερικούς χώρους και στο μάθημα της Γυμναστικής, σε περίπτωση που μαθητής αρνηθεί να φοράει μάσκα πώς θα τον διαχειριστεί ο εκπαιδευτικός, τι θα ισχύσει στα εργαστηριακά μαθήματα που υπάρχει εξοπλισμός κ.ά.
Πάντως, τα τελικά πρωτόκολλα που θα τηρηθούν στα σχολεία αναμένεται σήμερα να είναι έτοιμα.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, «Θα εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο που έχει διαφοροποιηθεί λίγο.
Η μεγάλη διαφοροποίηση είναι μέσα στις αίθουσες, όπου εκεί πρέπει να κρατάνε αποστάσεις τα παιδιά.
Για τα θρανία ως επί το πλείστον θα χρησιμοποιήσουμε αυτά που έχουμε.
Στη συνέχεια θα αραιώσουμε τα θρανία με μονά.
Δεν είναι παντού το ίδιο.
Υπάρχει τεράστια ποικιλομορφία σε όλη την Κύπρο.
Είναι λίγα σχολεία που πράγματι έχουν σε κάθε τάξη 25 παιδιά».