Δρ. Καραγιάννη: Είμαι βέβαιη περίτρανα πως ο θάνατος του Θανάση είναι στραγγαλισμός – Αριστερόχειρας ο δράστης

Published on 26 January 2024

 

Με υποδείξεις φωτογραφιών από τα τεκμήρια που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο και τις φωτογραφίες του Θανάση Νικολάου, συνεχίζεται η κατάθεση της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη.

Η κ. Καραγιάννη κλήθηκε από το Δικαστήριο να διαβάσει το πόρισμά της το οποίο καταλήγει ότι το υοειδές οστό, με βάση αρχικώς τη μακροσκοπική εξέταση και περιγραφή (μήκη των οσταρίων και την ανώμαλη παρυφή του αριστερού κέρατος στο ελεύθερο άκρο) και κυρίως τη μικροσκοπική εξέταση, στο ελεύθερο άκρο του αριστερού κέρατος εμφανίζει οστικό έλλειμμα ως επί βαριάς τραυματικής κάκωσης γενόμενη εν ζωή με στραγγαλισμό – ασφυξία του θανόντα.

Προχώρησε ακόμη ένα βήμα δείχνοντας φωτογραφίες από βιβλίο με περίπτωση στραγγαλισμού και πως φαίνεται στα ιατροδικαστικά ευρήματα.

Η δικηγόρος της οικογένειας Αθηνά Δήμα ρώτησε την κ. Καραγιάννη τι θα μπορούσε να προκαλέσει ο στραγγαλισμός. Η παθολογοανατόμος, έκανε συσχετισμό με περιπτώσεις ατόμων, αναφέροντας ότι η αιμορραγική διατύπωση είναι συχνό εύρημα με στραγγαλισμό και απαγχονισμό. «Πάντα υπάρχουν μελανώματα – μελανιές».

Η κ. Καραγιάννη έδειξε φωτογραφίες του Θανάση, υποστηρίζοντας ότι είχε μελανιές στο λαιμό του. Είπε ακόμη ότι ο δράστης είναι αριστερόχειρας. Συγκεκριμένα είπε: «Στην περίπτωση του θανόντα είναι αριστερόχειρας αυτός που εξασκεί την πίεση».

Μεταξύ άλλων είπε, «εγω δεν συμφωνώ με το κ. Αγαπητό στο σημείο “πιθανή κάκωση εν ζωή”. Εγώ είμαι βέβαιη περίτρανα πως ο θάνατος του Θανάση είναι στραγγαλισμός.

Ερωτηθείσα για την έκθεση του κ.Σταυριανού, ανέφερε ότι παρέλαβε την εν λόγω έκθεση και βλέποντας το οστό έψαξε και είδε στη βιβλιογραφία ότι όταν υπάρχουν θλάσεις στη συγκεκριμένη θέση, είναι απόρροια στραγγαλισμού.

Η κ. Καραγιάννη ρωτήθηκε και για τα πλακίδια λέγοντας ότι εξέτασαν 325 πλακίδια ωστόσο στην Κύπρο στάλθηκα 313. «Ήρθαν στην Κύπρο 313 πλακίδια και κατόπιν τούτου εγώ δεν μίλησα με τον κ. Αγαπητό αλλά με τον κ. Κουτσάφτη και του είπα ότι εμείς εξετάσαμε 325. Διερωτήθηκα γιατί έστειλε λιγότερα».

Σημείωσε ότι τα πλακίδια δεν ήταν αριθμημένα από τον δρ. Αγαπητό, λέγοντας τι πρόκειται για τακτικισμό. «Σκόπευε εξ αρχής να τα αφαιρέσει. Τα 37 πλακίδια ήταν διαφορετικά από αυτά που εξέτασα, δεν είχαν υπολείμματα παραφίνης. Δεν αφορούν τον συγκεκριμένο ιστό και δεν ανήκουν στον Θανάση Νικολάου».

Αίτημα της δρ Καραγιάννη είναι να έρθουν τα κενά πλακίδια που παρέδωσε εκ των υστέρων ο δρ. Αγαπητός, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού και της θανατικής ανακρίτριας.

«Περνώ το θάρρος να καταθέσω στο δικαστήριο τρία κενά πλακίδια χωρίς ιστό και παραφίνη. Εξέτασα 325 πλακίδια και τα 12 έδειχνα το έλλειμμα στο υοειδές οστό. Δεν εξετάστηκαν κενά πλακίδια και θεώρησα σωστό να σας φέρω και να ζητήσω να έρθουν τα πλακίδια αυτά ενώπιον σας», σημείωσε.

Η δικαστής ρώτησε και τις δύο πλευρές εάν συμφωνούν να έρθουν ενώπιον δικαστηρίου τα 37 πλακίδια. Είπε ακόμη ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να είναι εδώ και ο δρ. Αγαπητός.

Η δρ. Καραγιάννη εξήγησε ότι εξέτασαν 325 πλακίδια με ιστό, στην Κύπρο στάλθηκαν 313 με ιστό. Μετα ο κ. Αγαπητός έφερε 37 κενά πλακιδια εκ των οποίων είχα κολλήσει στη θήκη.

Η θέση της οικογένειας είναι ότι λείπουν 12 πλακίδια που είναι ο στραγγαλισμός.

Η δικαστής έθεσε ερωτήματα και στις δύο πλευρές «γιατί έγινε τώρα αυτό το αίτημα από την στιγμή που και οι δύο εκθέσεις που έχω ενώπιον μου, έχουν διαφορές». Σημείωσε ακόμη ότι δεν εμπίπτει στην δική της δικαιοδοσία καθώς είναι Αστυνομικού χαρακτήρα επομένως το θέμα έχει λήξει.

 

Σφίγγουν τα κολάνια ασφαλείας στην περιοχή Βασιλικού – Πυκνώνουν οι επιθεωρήσεις για έλεγχο επικίνδυνων ουσιών

Published on 26 January 2024

Με εναρμονιστικούς κανονισμούς που έχουν κατατεθεί ενώπιον της Βουλής προς έγκριση, σφίγγουν τα κολάνια για επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Βασιλικού και χρησιμοποιούν επικίνδυνες ουσίες. Ένα από τα μέτρα που προβλέπονται είναι και η αύξηση των επιθεωρήσεων για να διαπιστώνεται αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Σκοπός των Κανονισμών είναι η αύξηση των υποχρεώσεων και κατ’ επέκταση των μέτρων ασφάλειας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

(α) Σε χώρους εργασίας που υπάρχουν χημικές ουσίες σε ποσότητα ίση ή μεγαλύτερη του 75% των οριακών ποσοτήτων που καθορίζονται στους υφιστάμενους Κανονισμούς.

(β) Σε χώρους εργασίας που εφάπτονται σε μονάδες SEVESO.

(γ) Σε χώρους εργασίας που βρίσκονται στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού.

Με τις αλλαγές που εισάγονται στο εν λόγω Σχέδιο Κανονισμών οι εργοδότες των πιο πάνω χώρων εργασίας θα έχουν υποχρέωση, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, να υποβάλουν στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (αρμόδια Αρχή) τις απαραίτητες πληροφορίες που καθορίζονται στους Κανονισμούς (π.χ. Γνωστοποίηση, Έγγραφο για Εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας, δυσμενέστερο σενάριο ατυχήματος μεγάλης κλίμακας) και να εξασφαλίσουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας

Οι Κανονισμοί αφορούν την εναρμόνιση της Κυπριακής Νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/18/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2012, για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζομένων με επικίνδυνες ουσίες.

Σε συνοδευτικό κείμενο αναφέρεται, πως στους προτεινόμενους Κανονισμούς δεν προβλέπονται οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις. Επίσης, με τους προτεινόμενους Κανονισμούς θα διενεργούνται επιθεωρήσεις με αυξημένη συχνότητα σε μεγαλύτερο αριθμό υποστατικών.

Περίοδος προσαρμογής 18 μηνών

Το Σχέδιο Κανονισμών με τίτλο «Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Αντιμετώπιση Κινδύνων Ατυχημάτων Μεγάλης Κλίμακας Σχετιζομένων με Επικίνδυνες Ουσίες (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023», εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 21.11.2023.

Στην απόφαση προνοείται, ανάμεσα σε άλλα, πως για εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν και είχαν εξασφαλίσει άδεια οικοδομής σύμφωνα με τον περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο (Κεφ.96) ή πολεοδομική άδεια σύμφωνα με τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο πριν την ημερομηνία δημοσίευσης των Κανονισμών, οι εν λόγω Κανονισμοί που θέτουν αυξημένες υποχρεώσεις στις εγκαταστάσεις, τίθενται σε ισχύ 18 μήνες μετά τη δημοσίευση τους.

Οι εργοδότες που εμπίπτουν στις πρόνοιες των  σχετικών Κανονισμών υποβάλλουν στην αρμόδια Αρχή κάθε έτος, Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου.

 

Στο συνοδευτικό κείμενο αναφέρεται επίσης, πως η οδηγία 96/82/ΕΚ του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 1996, για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες θεσπίζει κανόνες για την πρόληψη μεγάλων ατυχημάτων που ενδέχεται να προκόψουν από ορισμένες βιομηχανικές δραστηριότητες και για τον περιορισμό των συνεπειών τους στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.

Υποδεικνύεται δε, πως τα μεγάλα ατυχήματα συχνά έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως αποδεικνύεται από τα ατυχήματα στο Seveso, στο Bhopal, στη Schweizerhalle, στο Enschede, στην Τουλούζη και στο Bunceficld. Επιπλέον, οι επιπτώσεις είναι δυνατόν να επεκταθούν πέραν των εθνικών συνόρων. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτικότερη η ανάγκη να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την κατοχύρωση υψηλού επιπέδου προστασίας των πολιτών, των κοινοτήτων και του περιβάλλοντος σε όλη την Ένωση.

Η απίστευτη ιστορία των διδύμων που χωρίστηκαν στη γέννα και βρέθηκαν χάρη στο ... Tik Tok

Published on 26 January 2024

Οι δίδυμες Έιμι και η Άνο μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό αλλά για πολλά χρόνια δεν γνώριζαν η μία την ύπαρξη της άλλης.

Αμέσως μετά τη γέννησή τους απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους και πουλήθηκαν σε διαφορετικές οικογένειες. Χρόνια αργότερα, ανακάλυψαν η μία την άλλη τυχαία χάρη σε ένα τηλεοπτικό σόου ταλέντων και ένα βίντεο στο TikTok.

Αυτή ήταν η κορυφή του παγόβουνου στην ιστορία τους καθώς συνειδητοποίησαν ότι ήταν ανάμεσα σε χιλιάδες μωρά στη Γεωργία που εκλάπησαν από νοσοκομεία και πουλήθηκαν, ορισμένα μόλις το 2005. Τώρα θέλουν απαντήσεις.

Η Έιμι βηματίζει πάνω κάτω σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Λειψία. «Είμαι φοβισμένη, πραγματικά φοβισμένη», λέει, τρέμοντας νευρικά. «Δεν έχω κοιμηθεί όλη την εβδομάδα. Αυτή είναι η ευκαιρία μου να πάρω επιτέλους απαντήσεις για το τι μας συνέβη».

Η Άνο κάθεται σε μια πολυθρόνα και παρακολουθεί βίντεο TikTok στο τηλέφωνό της. «Αυτή είναι η γυναίκα που θα μπορούσε να μας έχει πουλήσει», λέει γουρλώνοντας τα μάτια της.

Ταξίδεψαν από τη Γεωργία στη Γερμανία και συνάντησαν τη βιολογική τους μητέρα.

Τα τελευταία δύο χρόνια χτίζουν μια εικόνα για το τι συνέβη. Καθώς ξετύλιγαν την αλήθεια, συνειδητοποίησαν ότι υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι στη Γεωργία που είχαν επίσης αφαιρεθεί από νοσοκομεία ως μωρά και πουλήθηκαν κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Παρά τις επίσημες προσπάθειες να διερευνηθεί τι συνέβη, κανείς δεν έχει ακόμη λογοδοτήσει.

Η ιστορία του πως και πότε η μία ανακάλυψε την άλλη ξεκινά στα δώδεκα τους χρόνια.

Η Έιμι Κβίτια ήταν στο σπίτι της γιαγιά της και παρακολουθούσε το αγαπημένο της τηλεοπτικό πρόγραμμα Γεωργία έχεις ταλέντο. Υπήρχε ένα κορίτσι που χόρευε τζάιβ και ήταν ίδια με εκείνη.

«Όλοι τηλεφωνούσαν στη μαμά μου και ρωτούσαν: Γιατί η Έιμι χορεύει με άλλο όνομα;», λέει.

Η Έιμι το ανέφερε στην οικογένειά της αλλά η απάντηση της μητέρας της ήταν: «Όλοι έχουν έναν σωσία».

Επτά χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2021, η Έιμι δημοσίευσε στο TikTok ένα βίντεο με τον εαυτό της με μπλε μαλλιά να κάνει piercing στο φρύδι της.

Τριακόσια είκοσι χιλιόμετρα μακριά, στην Τιφλίδα, μια άλλη 19χρονη, η Άνο Σαρτάνια, έλαβε το βίντεο από έναν φίλο της. Σκέφτηκε ότι ήταν «ωραίο που μου μοιάζει».

Η Άνο προσπάθησε να εντοπίσει την κοπέλα με το τρυπημένο φρύδι στο διαδίκτυο, αλλά δεν μπορούσε να τη βρει. Μοιράστηκε το βίντεο σε μια πανεπιστημιακή ομάδα WhatsApp για να δει αν κάποιος μπορούσε να βοηθήσει. Κάποιος που γνώριζε την Έιμι είδε το μήνυμα και τους συνέδεσε στο Facebook.

Η Έιμι κατάλαβε αμέσως ότι η Άνο ήταν το κορίτσι που είχε δει πριν από τόσα χρόνια.

«Σε έψαχνα τόσο καιρό!», έστειλε μήνυμα. «Κι εγώ», απάντησε η Άνο.

Τις επόμενες ημέρες ανακάλυψαν ότι είχαν πολλά κοινά.

Γεννήθηκαν και οι δύο στο μαιευτήριο Κίρτσκι - το οποίο δεν υπάρχει πλέον - στη δυτική Γεωργία, αλλά, σύμφωνα με τα πιστοποιητικά γέννησής τους, τα γενέθλιά τους απείχαν μερικές εβδομάδες μεταξύ τους.

Δεν θα μπορούσαν να είναι αδελφές, πόσο μάλλον δίδυμες. Αλλά υπήρχαν πάρα πολλές ομοιότητες.

Κανόνισαν να συναντηθούν. «Ήταν σαν να κοίταζα σε καθρέφτη, το ίδιο ακριβώς πρόσωπο, η ίδια ακριβώς φωνή. Εγώ είμαι εκείνη και εκείνη είναι εγώ», λέει η Έιμι. Ήξερε τότε ότι ήταν δίδυμες.

Πώς ήρθε στο φως η αλήθεια

Αποφάσισαν να μιλήσουν στις οικογένειές τους και για πρώτη φορά έμαθαν την αλήθεια. Είχαν υιοθετηθεί, χωριστά, με διαφορά λίγων εβδομάδων το 2002.

Μετά από έρευνα τα δίδυμα διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία στα επίσημα πιστοποιητικά γέννησής τους, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας γέννησής τους, ήταν λάθος.

Η μητέρα της Έιμι, που δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, λέει ότι ένας φίλος της είπε ότι υπήρχε ένα ανεπιθύμητο μωρό στο τοπικό νοσοκομείο. Θα έπρεπε να πληρώσει τους γιατρούς, αλλά θα μπορούσε να το πάρει στο σπίτι της και να το μεγαλώσει ως δικό της.

Η μητέρα της Άνο είχε ακούσει την ίδια ιστορία.

Καμία από τις οικογένειες υιοθεσίας δεν γνώριζε ότι τα κορίτσια ήταν δίδυμα και παρά το γεγονός ότι πλήρωσαν πολλά χρήματα για να υιοθετήσουν τις κόρες τους, λένε ότι δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι αυτό ήταν παράνομο.

Το επόμενο ερώτημα ήταν αν οι βιολογικοί τους γονείς τις είχαν πουλήσει με σκοπό το κέρδος.

Η Έιμι βρήκε μια ομάδα στο Facebook αφιερωμένη στην επανένωση των οικογενειών της Γεωργίας με παιδιά για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι είχαν υιοθετηθεί παράνομα κατά τη γέννησή τους και μοιράστηκε την ιστορία τους.

Μια νεαρή γυναίκα από τη Γερμανία απάντησε, λέγοντας ότι η μητέρα της είχε γεννήσει δίδυμα κορίτσια το 2002 και ότι παρά το γεγονός ότι της είπαν ότι είχαν πεθάνει, τώρα είχε κάποιες αμφιβολίες.

Οι εξετάσεις DNA αποκάλυψαν ότι το κορίτσι από την ομάδα του Facebook ήταν η αδελφή τους και ζούσε με τη βιολογική τους μητέρα, την Αζά, στη Γερμανία.

Η ομάδα έχει περισσότερα από 230.000 μέλη και, μαζί με την πρόσβαση σε ιστοσελίδες DNA, έχει ανοίξει διάπλατα ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της Γεωργίας.

Η σελίδα δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Ταμούνα Μουσερίνζτε το 2021, όταν ανακάλυψε ότι ήταν υιοθετημένη.

Έχει βοηθήσει στην επανένωση εκατοντάδων οικογενειών, αλλά δεν έχει ακόμη εντοπίσει τη δική της.

Κατάφερε να φέρει στο φως μια μαύρη αγορά υιοθεσιών που εκτεινόταν σε ολόκληρη τη Γεωργία και συνεχίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έως το 2005.

Ιαπωνία: Το διαστημικό σκάφος προσγειώθηκε ανάποδα στη Σελήνη

Published on 26 January 2024

Απρόσμενη τροπή πήρε η προσγείωση από την Ιαπωνία διαστημικού σκάφους με μεγάλο βαθμό ακρίβειας στη Σελήνη καθώς οι φωτογραφίες που φτάνουν στη Γη δείχνουν ότι το σκάφος είναι ανάποδα.

Η Ιαπωνία έγινε η πέμπτη χώρα που κατάφερε κάτι τέτοιο μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και την Ινδία - όταν το SmartLanderforInvestigatingMoon (Slim) προσγειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (20/1).

Προβλήματα με τις ηλιακές μπαταρίες του σκάφους αρχικά δυσκόλεψαν τον προσδιορισμό του αν είχε προσγειωθεί στην προβλεπόμενη περιοχή. Όμως τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (Jaxa) δείχνουν ότι προσγειώθηκε 55 μέτρα από την περιοχή-στόχο, ανάμεσα σε δύο κρατήρες σε μια περιοχή που καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα.

Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η προσγείωση έγινε με πρωτοφανή ακρίβεια. Οι περισσότεροι προηγούμενοι ανιχνευτές στόχευαν σε πολύ ευρύτερες ζώνες προσγείωσης πλάτους έως και 10 χιλιομέτρων - γεγονός που αντικατοπτρίζει τις αμέτρητες προκλήσεις που παρουσιάζουν οι προσεδαφίσεις στο φεγγάρι 54 χρόνια αφότου ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη σεληνιακή επιφάνεια.

Ακόμη και έτσι οι Ιάπωνες θεωρούν ότι η αποτολή στέφθηκε από επιτυχία. «Αποδείξαμε ότι μπορείς να προσγειωθείς στο σημείο που θέλεις και όχι στο σημείο που μπορούσες» δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος Σινιχίρο Σακάι. «Ανοίξαμε την πόρτα για μια νέα εποχή», πρόσθεσε.

Στόχος της αποστολής είναι η ανάλυση των πετρωμάτων, μέσω της οποία η Jaxa ελπίζει να ρίξει φως στο μυστήριο των πιθανών υδάτινων πόρων του φεγγαριού - κλειδί για τη δημιουργία βάσεων εκεί μια μέρα ως πιθανές στάσεις στο δρόμο προς τον Άρη.

Πηγή: cnn.gr

Παρουσιάζει τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για το 2024 ο Χριστοδουλίδης

Published on 26 January 2024

 

 Λετυμπιώτης: Στόχος έχει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη λογοδοσία προς την κοινωνία

Με την πρώτη ετήσια παρουσίαση τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου των δράσεων που προτίθεται να προωθήσει η εκτελεστική εξουσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εγκαινιάζει έναν θεσμό, που στόχο έχει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη λογοδοσία προς την κοινωνία και να συμβάλει καταλυτικά στη διάφανη και έγκαιρη επικοινωνία πολιτικών που η Κυβέρνηση προγραμματίζει, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Επεσήμανε πως «οι αναφορές θα αφορούν τις βασικές μεταρρυθμίσεις και δράσεις της Κυβέρνησης και εντάσσονται στο πλαίσιο της λογοδοσίας της Κυβέρνησης και της κοινοποίησης των όσων προγραμματίζει να υλοποιήσει, σε συνέχεια και των Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων για το 2024, που για πρώτη φορά έχουν δημοσιευτεί, και που καλύπτουν όλους τους τομείς με λεπτομέρεια».

Ερωτηθείς σχετικά με την παρουσίαση του προγραμματισμού της Κυβέρνησης για το 2024, την προσεχή Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 στις 8 μ.μ. από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προβεί στην παρουσίαση αυτή, υλοποιώντας την πρόνοια του κυβερνητικού προγράμματος για θεσμικές μεταρρυθμίσεις, που συμβάλλουν στην ανασύνταξη του κράτους.

Σημείωσε πως ο ετήσιος προγραμματισμός διακυβέρνησης, τον οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα καθιερώσει ως θεσμό, ακολουθεί πρακτικές άλλων χωρών και θεσμών.

Επεσήμανε πως στις πολιτικές του προγράμματος διακυβέρνησης για θεσμικές μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ανασύνταξη του κράτους περιλαμβάνεται «η ετήσια παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…του νομοθετικού προγράμματος που προτίθεται να προωθήσει η εκτελεστική εξουσία». 

«Ο ετήσιος προγραμματισμός διακυβέρνησης στοχεύει στην παρουσίαση του έργου που η Κυβέρνηση σχεδιάζει να υλοποιήσει ή και να θέσει σε τροχιά υλοποίησης κατά το έτος 2024. Η παρουσίαση των βασικών προτεραιοτήτων για το έτος, γίνεται προς ενημέρωση της κοινωνίας, των μελών της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας, των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων και των παραγωγικών δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Στο Μακάρειο άλλο ένα παιδί που βρισκόταν στην βάρκα

Published on 26 January 2024

Πολύ σoβαρή εξακολουθεί να είναι η κατάσταση της υγείας των παιδιών μεταναστών που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο και στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, σημειώνοντας ότι οι γιατροί κάνουν ότι μπορούν.

Στο μεταξύ χθες βράδυ, έγινε εισαγωγή ακόμη ενός παιδιού που ήταν στο Πουρνάρα από την ίδια βάρκα στην Εντατική Παίδων στο Μακάρειο με νόσημα το οποίο έχει για εξειδικευμένη θεραπεία.

«Η κατάσταση της υγείας τους είναι η ίδια. Είναι κρίσιμη και είναι ενωρίς ακόμη για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα πρέπει να περάσουν 48 με 72 ώρες», είπε ο κ. Χαριλάου.

Υπενθυμίζεται πως το ένα εκ των τριών παιδιών που νοσηλεύονταν στην Μονάδα Εντατικής Παίδων στο Μακάρειο Νοσοκομείο απεβίωσε αιφνίδια από καρδιακή ανακοπή.

Τα παιδιά εντοπίστηκαν σε λιπόθυμη κατάσταση τα ξημερώματα της Τετάρτης σε βάρκα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο μαζί με άλλα 55 άτομα.

Στο Μακάρειο δίνει την δική της μάχη για να κρατηθεί στην ζωή και η 5χρονη αδελφή του παιδιού που απεβίωσε.

«Τα παιδιά που υπέστησαν πολλές κακουχίες μέχρι να φθάσουν στην Κύπρο είναι υπό στενή παρακολούθηση, συνεχή αξιολόγηση κι ελπίζουμε να πάνε όλα καλά», κατάληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής

Published on 26 January 2024

Σύστημα χαμηλής πίεσης, με κέντρο βορειοανατολικά του νησιού, επηρεάζει παροδικά την περιοχή ενώ από το απόγευμα αναμένεται ασθενής χαμηλή πίεση

Σήμερα, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και πιθανό μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά αναμένεται να σημειωθεί χιονόπτωση. Από το απόγευμα και μετά αναμένεται βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βόρειοι μέτριοι, 4 Μποφόρ, και παροδικά μέχρι ισχυροί, 5 Μποφόρ, ενώ το απόγευμα θα καταστούν ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη ενώ στα νότια θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 16 στα παράλια και στους 5 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, τοπικά αυξημένες νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως όμως σε παράλιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί, και τοπικά μέχρι βόρειοι, ασθενείς και τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη ενώ στα δυτικά θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 7 στα παράλια και γύρω στους μηδέν βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Το Σάββατο, θα εμφανίζονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Η θερμοκρασία το Σάββατο θα παραμείνει περίπου στα επίπεδα.

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος, ωστόσο αργότερα τοπικά αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, ενώ στα ψηλότερα ορεινά παροδικά χιονόπτωση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση, για να βρεθεί πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή.

Τη Δευτέρα αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές και πιθανό μεμονωμένες καταιγίδες, ενώ στα ψηλότερα ορεινά και τοπικά στα χαμηλότερα ορεινά, αναμένεται να σημειωθεί χιονόπτωση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση, για να βρεθεί πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή.

Ανοίγει το Σάββατο η αυλαία της 16ης αγωνιστικής της ΟΠΑΠ Basket League

Published on 26 January 2024

Σε ρυθμούς 16ης αγωνιστικής εισέρχεται η ΟΠΑΠ BasketLeague των Ανδρών, με δυο αγώνες να διεξάγονται το Σάββατο, άλλους δυο την Κυριακή και έναν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ΚΟΠ, το Σάββατο το απόγευμα, στις 16:00, θα γίνουν δυο αγώνες. Στο Λευκόθεο, o ΑΠΟΕΛ Περεστρόικα φιλοξενεί τον Απόλλωνα με τις δυο ομάδες να θέλουν να πετύχουν δεύτερη συνεχόμενη νίκη στη διοργάνωση. Οι «γαλαζοκίτρινοι» σε 13 αγώνες έχουν απολογισμό δέκα νίκες και τρεις ήττες, ενώ οι «γαλάζιοι» μετρούν - σε 14 παιχνίδια - έξι νίκες και οκτώ ήττες.

Την ίδια ώρα, στην «Αίθουσα Παραλιμνίου», κοντράρονται οι δυο τελευταίες της βαθμολογίας, Ε.Ν. Παραλιμνίου και ΑΠΟΠ, οι οποίες έχουν 16 βαθμούς, με την ομάδα της Πάφου να έχει δώσει έναν αγώνα λιγότερο.

Την Κυριακή, στις 16:00 στο «Κίτιον» επιστροφή στις επιτυχίες θα επιδιώξουν Πετρολίνα ΑΕΚ και ΕΘΑ. Οι «κιτρινοπράσινοι» σε 13 παιχνίδια πήραν 11 νίκες και δέχθηκαν δυο ήττες, ενώ το συγκρότημα της Έγκωμης έχει πάρει πέντε ροζ φύλλα σε 14 αγώνες.

Την ίδια ημέρα, στις 18:00, στο Λύκειο Παλλουριώτισσας ο Αχιλλέας Καϊμακλίου θα παίξει με την ΠΑΕΕΚ, με τις δυο ομάδες να χωρίζει ένας βαθμός (18-17). Μετά από 14 αγώνες, η ομάδα της Κερύνειας έχει τέσσερις νίκες και δέκα ήττες, ενώ ο Αχιλλέας Καϊμακλίου μετρά τρεις νίκες και 11 ήττες.

Η αυλαία της αγωνιστικής θα κλείσει τη Δευτέρα το βράδυ με το ντέρμπι της αγωνιστικής στο στάδιο «Νίκος Σολομωνίδης» ανάμεσα στην Payabl. EKA ΑΕΛ και τον Κεραυνό. Οι Στροβολιώτες έχουν απολογισμό 11 νίκες και δυο ήττες, ενώ η ομάδα της Λεμεσού μετράει εννέα νίκες και πέντε ήττες.

Ρεπό στην 16η αγωνιστική έχει η Ανόρθωση που έδωσε 14 παιχνίδια και μετράει 11 νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής είναι:

Σάββατο 27/01

E.N. Παραλιμνίου - AΠΟΠ 16:00

ΑΠΟΕΛ Περεστρόικα - Απόλλων 16:00

 

Κυριακή 28/01

Πετρολίνα ΑΕΚ - ΕΘΑ 16:00

Αχιλλέας Καϊμακλίου - ΠΑΕΕΚ 18:00

 

Δευτέρα 19/01

Payabl. EKA ΑΕΛ - Κεραυνός 19:30

Διάλεξη για τις εξαρτήσεις στην ανάπτυξη και η σημαντικότητα της πρόληψης

Published on 26 January 2024

Το Ανοιχτό Θεραπευτικό Κέντρο Εξαρτημένων Ατόμων Η ΤΟΛΜΗ ΠΑΦΟΥ σε συνεργασία με το Δήμο Πάφου, το ΚΕΝΘΕΑ και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων πόλης και επαρχίας Πάφου, διοργανώνουν διάλεξη τις 29/1/24 και ώρα 18:00 στο Αττικόν.

Το θέμα της ενημερωτικής ομιλίας είναι ¨Εξαρτήσεις στην ανάπτυξη: Δεδομένα, Πρόληψη και Φροντίδα¨ με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Πεπέτσιο, Συμβουλευτικό Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπευτή και καλείται το κοινό να συμμετέχει για την κατάλληλη ενημέρωση και πρόληψη. Σύμφωνα με την κ. Έλενα Χριστοφόρου, Πρόεδρο της ΤΟΛΜΗΣ Πάφου, η αύξηση των ατόμων που ζητούν βοήθεια στην Πάφο είναι πολύ ανησυχητική και ειδικά στις ηλικίες 12-14 ετών, με την απειλή να είναι στην πόρτα μας κρίνεται απαραίτητη και ιδιαίτερα χρήσιμη η καθοδήγηση στους γονείς, από τους ειδικούς. Για στήριξη της ΤΟΛΜΗΣ, που παρέχει Δωρεάν υπηρεσίες και στο μεγαλύτερο μέρος της λειτουργεί από εισφορές, το κόστος συμμετοχής στη διάλεξη ως εισφορά στο θεραπευτικό κέντρο, έχει καθοριστεί στα €10. Πληροφορίες τηλ. 99361042.

Με επιτυχία διοργανώθηκε στο ΤΕΠΑΚ η εκδήλωση με τίτλο «UPRESKILLINGCUT>»

Published on 26 January 2024

 

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση, διοργανώθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) η εκδήλωση με τίτλο «UPRESKILLINGCUT>», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων και της συνεργασίας που ξεκινά το ΤΕΠΑΚ με το Κέντρο Παραγωγικότητας για το έτος 2024.

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, κ. Λουκάς Φουρλάς, πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024, στο κτήριο του ΤΕΠΑΚ «Τάσσος Παπαδόπουλος», στη Λεμεσό.

Τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στην εκδήλωση καλωσόρισε, εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δρ Νικόλας Τσαπατσούλης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Παραγωγικότητας, κα Μαρία Νικολάου Χρίστου, εκ μέρους του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Δήμαρχος Λεμεσού, κ. Νίκος Νικολαΐδης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κατάρτισης της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, κα Δάφνη Συμεωνίδου και ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου, Δρ Κώστας Χόππας.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του Λειτουργού Παραγωγικότητας Ά, Ζήνωνα Δ. Κληρίδη, ο οποίος παρουσίασε τις τέσσερεις θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τη σύγχρονη επαγγελματική κουλτούρα (Πράσινη Ανάπτυξη /Περιβάλλον, Ψηφιακές Δεξιότητες, Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία και Ποιότητα Εργασίας) και στις οποίες θα εστιάσει τη συνεργασία του το Κέντρο Παραγωγικότητας με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για το έτος 2024.

Έπειτα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση, εκ μέρους του Πανεπιστημίου, για τις βασικές πτυχές στρατηγικής εστίασης σε θέματα δεξιοτήτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας για τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, διεξήχθη μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μέλλον της ανάπτυξης των δεξιοτήτων στην Κύπρο, στην οποία συμμετείχαν ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς - Εισηγητής του ευρωπαϊκού έτους δεξιοτήτων, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Κέντρου Παραγωγικότητας κα Μαρία Νικολάου Χρίστου καθώς και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Υπηρεσιών Κατάρτισης της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, κα Δάφνη Συμεωνίδου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέραν των 80 μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.