Όσοι τραβάνε φωτογραφίες είναι πιο ευτυχισμένοι

Τραβήξτε φωτογραφίες, κάνει καλό!

Όσοι πηγαίνετε ταξίδια και είστε με μια φωτογραφική στο χέρι τότε να ξέρετε πως είστε πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με όσους δεν φωτογραφίζουν καθόλου.

Νέα αμερικανική έρευνα ήρθε στο προσκήνιο, η πρώτη στο είδος της, η οποία απενοχοποιεί όσους ταξιδεύουν και βγάζουν συνεχώς φωτογραφίες τα αξιοθέατα και γενικά με ό,τι τους τραβάει την προσοχή.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 2000 ανθρώπους, ενώ η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας "Personality and Social Psychology", με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κρίστιν Ντιλ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Μέσα από την έρευνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι φωτογραφίζουν τις εμπειρίες τους, από μια βόλτα σε μια ξένη πόλη ή μουσείο έως το γλυκό που μόλις τους σέρβιραν, περνάνε γενικά καλύτερα, σε σχέση με όσους αποφεύγουν τις φωτογραφίες. «Η φωτογράφηση μπορεί να αυξήσει την ευχαρίστηση των θετικών εμπειριών, αυξάνοντας την προσωπική εμπλοκή κάποιου σε αυτές», δήλωσε η Ντιλ.

Όπως υπογράμμισαν οι ερευνητές, όλο αυτό εξηγεί το γιατί οι χρήστες του Facebook «ανεβάζουν» στο κοινωνικό δίκτυο περίπου δύο δισεκατομμύρια φωτογραφίες κάθε μέρα, ενώ του Instagram γύρω στα 80 εκατομμύρια.

Μετά από διάφορα πειράματα που πραγματοποίησαν, οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν φαίνεται να ισχύει ο συνήθης αντίλογος, ότι δηλαδή η φωτογράφηση αποσπά κάποιον από την πραγματική βίωση μιας εμπειρίας, καθώς μάλλον συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Για παράδειγμα, σε ένα από τα πειράματα σε ένα μουσείο, οι εθελοντές φορούσαν ειδικά γυαλιά που κατέγραφαν τις κινήσεις των ματιών τους και όσοι τραβούσαν φωτογραφίες, περνούσαν περισσότερη ώρα κοιτάζοντας τα εκθέματα.

Σε ένα άλλο πείραμα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη και όταν κανείς απλώς σκέπτεται την προοπτική ότι θα τραβήξει φωτογραφίες, αυτό τον κάνει να νιώθει πιο χαρούμενος με ό,τι καινούριο ζει.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ