Έρευνα- Γιατί τιναζόμαστε στον ύπνο μας;

Πάρα πολύ συχνά ξυπνάμε το βράδια στον ύπνο μας γιατί το χέρι μας ή το πόδι μας τινάχτηκε ξαφνικά.

Πολλές φορές όταν κοιμόμαστε έχουμε ακούσιους νυχτερινούς σπασμούς χωρίς κάποιο λόγο και έτσι ο ύπνος μας χαλάει. Η επιστήμη μελέτησε αυτό το φαινόμενο και πλέον σήμερα έχει την απάντηση.

Σύμφωνα με το NMED.gr, ο ύπνος μας χαρακτηρίζεται από διάφορα στάδια, όπου το σώμα μας και ο εγκέφαλος μας αντιδρούν με συγκεκριμένο τρόπο.

Στην αρχή είμαστε χαλαροί και ό ύπνος μας είναι ελαφρύς, στη συνέχεια γίνεται πιο βαθύς και μετά, αφού περάσουν, 45-60 λεπτά και αποκοιμηθούμε, ο ύπνος περνά σε ένα άλλο στάδιο. Ονομάζεται «ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών» (REM).

Όταν φτάσουμε στο στάδιο REM, τότε αρχίζουμε να βλέπουμε όνειρα και οι μύες του σώματος βρίσκονται σε διαδικασία παράλυσης, για να μη μπορούμε να αντιδράσουμε σε ερεθίσματα που έχουμε στον ύπνο μας.

Παρ’ όλα αυτά, μερικές φορές, εξαιτίας των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητας, εξαιτίας του στρες και της κούρασης, διαταράσσεται το πρόγραμμα του ύπνου μας και έτσι πέφτουμε σε ύπνο REM ενώ το σώμα μας δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Με λίγα λόγια, ξεκινάμε να βλέπουμε όνειρα όταν οι μύες μας δεν έχουν χαλαρώσει εντελώς και έτσι αντιδρούν. Αυτές οι νυχτερινές συσπάσεις, λοιπόν, ονομάζονται υπνική μυοκλονία.

Μην αγχώνεστε όμως, γιατί η υπνική μυοκλονία είναι παντελώς ακίνδυνη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υιοθέτηση ενός πιο αυστηρού προγράμματος ύπνου.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ