4η Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου

Η 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου.

«Τέρας», αυτή είναι η λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει τον καρκίνο. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι ο «κακός δράκος» του παραμυθιού τον οποίο βρίσκει και σκοτώνει ο καλός πρίγκιπας.

Ο καρκίνος είναι ένα «τέρας» που προσπαθεί να «καταβροχθίσει» όσους νοσούν.

Κάποιοι τα καταφέρνουν να το νικήσουν. Παλεύουν με νύχια και με δόντια ενάντια σε αυτό το «δράκο» που προσπαθεί να ξεσκίσει τη σάρκα, αλλά και τη ψυχή τους. Κάποιοι άλλοι, όμως, αργούν να αντιληφθούν ότι το «τέρας» ξύπνησε και μεγαλώνει μέσα τους. Έτσι, τους καταπίνει και τους παίρνει για πάντα μαζί του.

Όταν φθάνει στα αυτιά σου καθημερινά η φράση «έχω καρκίνο» από άλλους ανθρώπους που παλεύουν μήνες ή και χρόνια μαζί του δε σε ταρακουνά τόσο, όσο όταν την ακούς από κάποιο αγαπημένο. Μόνο τότε, δυστυχώς, μπορείς να αντιληφθείς πόσο πόνο περικλείει αυτή η φράση.

Όταν ακούς ένα κοντινό σου πρόσωπο να προσπαθεί να ψελλίσει αυτές τις δύο λέξεις «έχω καρκίνο», τότε χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Ο κόσμος σου γίνεται θρύψαλα και συρρικνώνεται μέσα σε εκείνη την άσχημη φράση που μόλις άκουσες.

Και αμέσως, η νόσος γίνεται «ρουτίνα», που δε μπορείς να την αποφύγεις. Γιατροί, νοσοκομεία, εξετάσεις, θεραπείες και όλα αυτά γιατί; Αφού ποτέ δε το ζήτησες για κανέναν! Λες γιατί σε εμάς; Γιατί σε αυτόν; Μα δεν έρχεται η απάντηση.

Και εσύ στο μεταξύ πρέπει να ξεπεράσεις τον ίδιο σου τον εαυτό, να μη λυγήσεις, να είσαι με το χαμόγελο στα χείλη και να λες ότι εμείς θα νικήσουμε αυτό το «τέρας» που εμφανίστηκε χωρίς να ρωτήσει κανένα.

Και τότε πραγματικά βγαίνουν όλοι νικητές! Ξέρεις γιατί; Η αγάπη είναι αυτή που το σκοτώνει! Η αγάπη είναι αυτή που κάνει το τέρας αδύναμο.

Το «τέρας» για να φύγει θέλει πολλή αγάπη και φροντίδα. Θέλει δύναμη ψυχής για να νικηθεί, όχι μόνο από αυτούς που νοσούν, αλλά και από τους οικείους τους.

Όχι, ο καρκίνος πια δεν είναι αυτή η τρομακτική «επάρατη νόσος», όπως την χαρακτήριζαν κάποτε ,που τρόμαζε στο διάβα του! Δεν είναι αήττητος!

Και ξέρεις τι άλλο σου μαθαίνει; Πως η ζωή είναι ωραία για να τη σπαταλάς σε ανούσια πράγματα!

Βάλε τις στεναχώριες στην άκρη και ζήσε το δικό σου παραμύθι, χωρίς «δράκους» και «τέρατα».

Και όταν αυτός μπορεί κάποτε να χτυπήσει την πόρτα σου εσύ να είσαι δυνατός και να παλέψεις!

Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής μέρας, λοιπόν!

Καθιερώθηκε για να μας υπενθυμίζει πόσο πολύτιμη είναι η ζωή!

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ