Ιός αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς

Συναγερμό για κακόβουλο λογισμικό που εξαπλώνεται μέσω e-mail και… αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς σήμανε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εφιστώντας την προσοχή όσων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες e-banking!

Ο ιός ονομάζεται EMOTET και «χτυπά» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο. Ο χρήστης λαμβάνει e-mail το οποίο τον ενημερώνει για κάποια μεταφορά ποσού που έγινε στο τραπεζικό του λογαριασμό και το οποίο περιέχει link για περισσότερες πληροφορίες. Μόλις ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο (link), που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχίζει η εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού, εν αγνοία του χρήστη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΕΜΟΤΕΤ έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμα και την ασφαλή σύνδεση HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) και υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία πρόσβασης του e-banking (username, password, κτλ), καθώς και τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic).

Όπως τονίζει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όσοι λαμβάνουν αυτού του είδους το e-mail ΔΕΝ πρέπει να ανοίγουν το link, ούτε να «κατεβάζουν» αρχεία που πιθανόν περιέχει! Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε κάθε χρήστη η επιβεβαίωση των συναλλαγών μέσω της τράπεζας. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες. Σε περίπτωση που ο χρήστης «πατήσει» το επίμαχο link, συστήνεται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.