Λιγοστές οι ελπίδες – Ακόμη και αεροπειρατεία

Στο σκοτάδι φαίνεται να παραμένουν οι αρχές των χωρών που ψάχνουν τα ίχνη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, με την Κουάλα Λουμπούρ να λέει το πρωί της Δευτέρας πως δεν μπορεί να αποκλείσει προς το παρόν κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και την απόπειρα αεροπειρατείας.

Ανεπιβεβαίωτες θεωρούνται ακόμη οι αναφορές για συντρίμμια στη θάλασσα του Βιετνάμ. Ο επικεφαλής της έρευνας στη Μαλαισία για την πτήση MH370 ανέφερε πως «όλα τα ενδεχόμενα ερευνώνται» για την εξαφάνιση του αεροσκάφους. Στην παρούσα φάση «δεν μπορεί να αποκλειστεί» και το ενδεχόμενο απόπειρας αεροπειρατείας, είπε. Ο ίδιος ανέφερε πως οι αρχές του Βιετνάμ δεν έχουν επιβεβαιώσει πως εντοπίστηκαν συντρίμμια από το αεροσκάφος. Ωστόσο, έχουν ληφθεί δείγματα από μία από τις δύο ενδεχόμενες πετρελαιοκηλίδες στον Κόλπο της Ταϊλάνδης για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για καύσιμα από το αεροσκάφος.

Αυτό είναι προς το παρόν το μοναδικό ενδεχόμενο απτό στοιχείο που υπάρχει γύρω από την υπόθεση. «Παραμένουμε μπερδεμένοι για το τι συνέβη με το αεροσκάφος» είπε το πρωί της Δευτέρας ο επικεφαλής της έρευνας από την ΥΠΑ της Μαλαισίας Αζαρουντίν Αμπούντλ Ραχμάν σε ενημέρωση στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. Χαρακτηρίζοντας, σχεδόν τρεις ημέρες μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους, την υπόθεση «μυστήριο», ανέφερε επίσης πως δεν έχουν εντοπιστεί αντικείμενα από το αεροσκάφος.

Οι μεν αρχές της Μαλαισίας δεν έχουν εντοπίσει τίποτε, οι δε αρχές του Βιετνάμ -στη θαλάσσια περιοχή του οποίου εθεάθησαν αντικείμενα που ενδεχομένως προέρχονται από το αεροσκάφος- δεν έχουν βρει τα εν λόγω αντικείμενα ώστε να τα εξετάσουν. Για το χειρότερο προετοιμάζονται οι συγγενείς - οι έρευνες συνεχίζονται Οι συγγενείς των 239 που επέβαιναν στο αεροσκάφος έχουν ήδη αρχίσει να φοβούνται πως θα επιβεβαιωθεί το χειρότερο. Ο Ραχμάν τόνισε τη Δευτέρα πως οι έρευνες έχουν ενταθεί και η αναζήτηση θα συνεχιστεί «για όσο χρειαστεί». «Ψαχνουμε κάθε ώρα, κάθε δευτερόλεπτο κάθε σημείο στη θάλασσα» είπε ο επικεφαλής της έρευνας στη Μαλαισία.

Οι εκτιμήσεις για το τι συνέβη στο αεροσκάφος βρίσκονται ακόμη στο επίπεδο των θεωριών. Καθώς τρεις ημέρες μετά την εξαφάνιση του αεροπλάνου ακόμη δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια, θεωρείται όλο και πιο πιθανό -αν και σε καμία περίπτωση ασφαλής εκτίμηση- το αεροσκάφος να διαλύθηκε σε μεγάλο ύψος. Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις έρευνες έχουν αναφέρει πως στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή το αεροσκάφος είχε προσκρούσει στη θάλασσα, θα είχαν εμφανιστεί σε κάποιο σημείο συγκεντρώμενα συντρίμμια του. Μέχρι να υπάρξουν ωστόσο στοιχεία, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε. Όσον αφορά το υπόβαθρο της πτήσης, οι ανησυχίες παραμένουν επικεντρωμένες στους επιβάτες που θεωρούνται «ύποπτοι».

Τουλάχιστον δύο ταξίδευαν με διαβατήρια που δεν ήταν δικά τους και είχαν κλαπεί ή χαθεί, ενώ άλλοι πέντε επιβάτες τελικά δεν ανέβηκαν στην πτήση και οι αποσκευές τους απομακρύνθηκαν.

 

http://www.alithia.com.cy