«Πράσινο φως» για επέμβαση στη Συρία

Οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ανέφεραν την Τρίτη ότι κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο παρέχει την άδεια στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας.

Μεταξύ άλλων διατάξεων, το σχέδιο που συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, και το οποίο ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή την Τετάρτη.

Εάν εγκριθεί από την επιτροπή, θα πρέπει να αποσταλεί στην Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου. Κατά της επέμβασης το 48% των Αμερικανών Εναντίον μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία φέρονται να είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι Αμερικανοί πολίτες, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Κατά της επέμβασης το 48% των Αμερικανών

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει επιδοθεί σε «εκστρατεία» ώστε να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για να ξεκινήσει μια τέτοια επιχείρηση. Περίπου ένας στους δυο (ποσοστό 48%) δήλωσε ότι διαφωνεί με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Το 29% συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ το 23% δεν εξέφρασε άποψη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ερευνητικό κέντρο Pew. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις (ποσοστό 74%) από τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του Pew πιστεύουν ότι ένα πλήγμα εναντίον της Συρίας θα επέφερε αντίποινα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της στην περιοχή ενώ έξι στους δέκα (61%) θεωρούν ότι η εμπλοκή της χώρας τους σε μια τέτοια επιχείρηση θα είναι μακροχρόνια.

Μόλις το 33% θεωρεί ότι με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης θα εμποδιζόταν μια ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων στο μέλλον. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό όσων είπαν ότι διαφωνούν στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού ABC και της εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ καθώς το 59% των ερωτηθέντων διαφωνεί, το 36% συμφωνεί και το 5% δεν έχει άποψη για το θέμα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ακόμη και αν συμμετείχαν σε μια τέτοια επιχείρηση άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, το 51% των Αμερικανών θα συνέχιζε να διαφωνεί. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως το ποσοστό όσων συμφωνούν αυξάνεται σημαντικά, φτάνοντας το 46%. Επτά στους δέκα απορρίπτουν επίσης την ιδέα να εξοπλίσουν οι ΗΠΑ τους Σύρους αντάρτες.

Η έρευνα του Pew έγινε στο διάστημα 29η Αυγούστου-1η Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.000 ενηλίκων ενώ η δεύτερη δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 28 Αυγούστου-1η Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.012 ατόμων.

Ομπάμα: «Ο Άσαντ πρέπει να λογοδοτήσει»

Ωστόσο νωρίτερα ο Ομπάμα είπε ότι: «Είναι πολύ σημαντικό να λογοδοτήσει ο Ασαντ για τη χρήση χημικών όπλων», και εξήγησε ότι η επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος της Συρίας δεν θα περιλαμβάνει χερσαία επίθεση. Ο κ. Ομπάμα επιχειρηματολόγησε ότι «οι επιθέσεις, πέραν των θανάτων που επιφέρουν, μπορούν να έχουν επιπτώσεις και σε άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Τουρκία» και εξήγησε ότι για την έγκριση της επίθεσης εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ η αμερικανική κυβέρνηση θα συζητήσει με το Κογκρέσο από το οποίο θα ζητήσει θετική ψήφο.

«Η Συρία δεν είναι Ιράκ ή Αφγανιστάν», τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας από το Λευκό Οίκο και διευκρίνισε ότι η επίθεση «θα είναι κάτι περιορισμένο που θα μειώσει την ικανότητα του Ασάντ στη χρήση χημικών». «Περιμένω τη γνώμη των μελών του Κογκρέσου», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και δήλωσε σίγουρος «ότι το Κογκρέσο θα πει ναι» στην επίθεση. Θέλοντας να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περιθώριο για χρονοτριβή, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι «όλοι αναγνωρίζουν το πόσο επείγει η κατάσταση και όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα».

Μπαν Γκι Μουν: Επέμβαση μόνο με έγκριση του ΟΗΕ

Την ώρα που ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται ότι εξασφαλίζει την υποστήριξη του Κογκρέσου για ένα «γρήγορο χτύπημα» κατά της Συρίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται η ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης προς «παραδειγματισμό», τονίζοντας ότι η χρήση βίας θεωρείται νόμιμη μόνο για λόγους αυτοάμυνας ή αν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μπαν Γκι Μουν: Επέμβαση μόνο με έγκριση του ΟΗΕ "Θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα είχε μια τιμωρητική ενέργεια στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία και να διευκολυνθεί η εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση", είπε ο Μπαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Μπαν σημείωσε πάντως ότι εάν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ενωθούν για να αναλάβουν δράση. "Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, αυτό θα συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και ένα εξοργιστικό έγκλημα πολέμου. Οι δράστες θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία", τόνισε.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καθήκον να προσπεράσει το αδιέξοδο όπου έχει βρεθεί (...) Αυτή η κλιμάκωση (της βίας) θα πρέπει να σημάνει το καμπανάκι για τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις θηριωδίες που συνεχίζει να υφίσταται ο συριακός λαός", συνέχισε, επισημαίνοντας ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να αναζητήσουν μια πολιτική λύση.

Ο Μπαν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για μια επέμβαση στη Συρία, λέγοντας ότι ελπίζει η διαδικασία αυτή να αποφέρει "καλά αποτελέσματα"