Η Δαμασκός ζητεί από τον ΟΗΕ να "εμποδίσει οποιαδήποτε επίθεση"

Η συριακή κυβέρνηση ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να εργαστεί "για να εμποδιστεί οποιαδήποτε επίθεση κατά της Συρίας", μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Sana. 

Η συριακή κυβέρνηση καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του (...) και να φέρει εις πέρας τις προσπάθειες για να εμποδιστεί οποιαδήποτε επίθεση κατά της Συρίας και να προχωρήσουμε προς μια ειρηνική πολιτική λύση στην συριακή κρίση", δηλώνει ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι σε επιστολή του προς τον Μπαν.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (...) πρέπει να εμποδίσει οποιαδήποτε ασύνετη χρήση βίας που είναι αντίθετη με την διεθνή νομιμότητα", προσθέτει ο ίδιος στην επιστολή του. "Η συριακή κυβέρνηση επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά ότι δεν έκανε ποτέ χρήση χημικών όπλων (όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση και οι δυτικές χώρες)", υπογραμμίζει ο Τζααφάρι, ο οποίος προσθέτει ότι η Δαμασκός ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να ερευνήσει "για την χρήση των όπλων αυτών στις 19 Μαρτίου στο Χαν αλ Άσαλ", κοντά στο Χαλέπι, στην βόρεια Συρία.

"Ο κόσμος περιμένει ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους ως προστάτες της ειρήνης (...) προετοιμάζοντας με σοβαρότητα την διάσκεψη της Γενεύης για την Συρία και όχι ως μια χώρα που προσφεύγει στην στρατιωτική ισχύ κατά αυτών που αντιτίθενται στην πολιτική της", καταλήγει ο Τζααφάρι στην επιστολή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν και ανέλυσαν δείγματα που αποδεικνύουν την χρήση αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στην Δαμασκό, για την οποία επέρριψε για άλλη μια φορά την ευθύνη στις συριακές αρχές.

Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως ο ΟΗΕ μπορεί ακόμη να επεξεργαστεί μια κοινή πολιτική για την Συρία παρά την ρωσική και την κινεζική επιμονή. Μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την ψήφο του Κογκρέσου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Δαμασκού, η Μέρκελ δήλωσε ότι "θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο", σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ.

"Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα επιτύχει στον ΟΗΕ. Ελπίζουμε ότι τώρα υπάρχει μια πιθανότητα να το κάνουμε και είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό", πρόσθεσε. "Για θέματα όπως αυτό", οι γενικές εκλογές στην Γερμανία της 22ας Σεπτεμβρίου δεν παίζουν κάποιο ρόλο στις αποφάσεις της κυβέρνησης, σημείωσε εξάλλου ο Ζάιμπερτ. Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε χθες στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ότι η χώρα του προτίθεται να μεσολαβήσει στην συριακή κρίση, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ιρανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου Irib.

"Απορρίπτοντας την χρήση βίας για την επίλυση της κρίσης στην Συρία (...) δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην συριακή κρίση", σημείωσε ο Ζαρίφ στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Μπαν. Ένα στρατιωτικό πλήγμα στην περιοχή θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και η παγκόσμια κοινότητα θα δυσκολευόταν στη συνέχεια να ξαναθέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, δήλωσε επίσης στον Μπαν ο Ζαρίφ, σύμφωνα με τον Irib.

 

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/240984/suria-i-damaskos-zitei-apo-ton-oie-na-ebodisei-opoiadipote-epithesi/#ixzz2dlDHwhyG Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook