Αναβολή πήρε η επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

Πολλαπλά σχόλια διεθνώς έχει προκαλέσει η ενέργεια του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, να αναβάλει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, και να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου. Οι αμερικανικές μεγαλουπόλεις συνταράζονται από αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Και στην ίδια τη Συρία, το μεν καθεστώς χαρακτηρίζει τον Μπαράκ Ομπάμα διστακτικό και σε σύγχυση, η δεν αντιπολίτευση αντιδρά έντονα στην καθυστέρηση του χτυπήματος.

Έτοιμη για στρατιωτικό κτύπημα στη Συρία είναι η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ, ωστόσο το κτύπημα φαίνεται ότι αναβάλλεται για δέκα ημέρες. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι αν και έλαβε απόφαση για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου. Την ίδια ώρα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ-'Ασαντ δήλωσε ότι η χώρα του είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε εξωτερική απειλή. Στο μεταξύ, συνεχίζεται το κύμα φυγής ξένων υπηκόων από τη Συρία εν όψει της Αμερικανικής επίθεσης. Δεκάδες στελέχη του ΟΗΕ έχουν αναχωρήσει ενώ πολλές χώρες έχουν προειδοποιήσει του υπηκόους τους να μεταβούν στο γειτονικό Λίβανο. 

Οι κοινοβουλευτικές ακροάσεις στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για την έγκριση της στρατιωτικής δράσης κατά του συριακού καθεστώτος θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας, Χάρι Ρέιντ ο οποίος υποσχέθηκε η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την εβδομάδα που αρχίζει στις 9 Σεπτεμβρίου.

«Η Γερουσία θα συμμετάσχει αμέσως σε αυτή τη σημαντική συζήτηση, με δημόσιες ακροάσεις και ενημερώσεις την επόμενη εβδομάδα», είπε σε δήλωσή του ο Χάρι Ρέιντ επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αμερικανική Γερουσία. Οι ακροάσεις θα οργανωθούν από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Άνω Βουλής του Κογκρέσου και σε αυτές θα συμμετάσχουν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα. «Η Γερουσία θα ψηφίσει επί του σχεδίου νόμου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 9ης Σεπτεμβρίου, το αργότερο, όπως ζητήθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα» δεσμεύτηκε επίσης ο Χάρι Ρέιντ. «Πιστεύω ότι η χρήση στρατιωτικής βίας κατά της Συρίας είναι δικαιολογημένη και απαραίτητη», ανέφερε ο Χάρι Ρέιντ, λέγοντας επίσης ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ έχει διαπράξει «θηριωδίες» εναντίον αμάχων, κάνοντας επιθέσεις με χημικά όπλα.

Ένα σχέδιο ψηφίσματος για να επιτραπεί η χρήση στρατιωτικής δράσης για την πρόληψη και την αποτροπή μελλοντικής χρήσης χημικών όπλων «απελευθερώθηκε» προς την Γερουσία το Σαββάτου από τον Λευκό Οίκο. Το σχέδιο νόμου θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα της χώρας αυτής για περαιτέρω χημικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα ξεκινήσει τις συζητήσεις για το ίδιο θέμα στις 9 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος της, επικεφαλής των ρεπουμπλικάνων Τζόν Μπόνερ.

 

http://www.ant1iwo.com/kosmos/2013/09/01/pros-ananolh-h-epiuesh-ths-dyshs-sth-syr/