Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης

Ως μη ικανή βάση διαλόγου χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ την πρόταση του Υφυπουργού Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελή Καψή, σε απόφασή τους, στην οποία αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση ζητά διέξοδο και εκλογίκευση του παράλογου. Γι’ αυτό και ζητά τη συναίνεσή μας στον αποκαλούμενο ενδιάμεσο φορέα».

Σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, που λήφθηκε ομόφωνα αναφέρεται ότι «στη θέση της άγονης συζήτησης περί "ενδιάμεσου φορέα" πρέπει να ορισθεί ως συνέχεια της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ (κεντρικά και περιφερειακά) για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζει ρητά η απόφαση του ΣτΕ και συστήνει η EBU. Α) Λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με πλήρες ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ και διαδικτυακούς ιστότοπους και Β) Διαφύλαξη υποδομών και εξοπλισμού της ΕΡΤ, περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας».

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στην απόφασή τους αναφέρουν ότι «παρότι η πρόταση του κ. Καψή δεν μπορεί να αποτελέσει ικανή βάση διαλόγου, τα τρία πρώτα σημεία της πρότασης του (υπολογισμός αποζημιώσεων, κίνητρα συνταξιοδότησης και πριμοδότηση των απολυμένων) είναι θέματα νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμα».

Επίσης όσον αφορά τους εργαζόμενους με βάση την απόφαση ζητείται η εργασία τους «το επόμενο χρονικό διάστημα να προσφέρεται χωρίς νέα σύμβαση και η αμοιβή να καθορίζεται με τη μορφή «απολαβών ισόποσων προς τους μισθούς» που είχαν μέχρι την 11η Ιουνίου οι εργαζόμενοι και οι οποίοι μισθοί εξακολουθούν να υφίστανται λόγω των άκυρων απολύσεων».

Επίσης απαιτούν να υπάρξει «σαφές και νομικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου», κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, για όλους εκείνους που θα επιθυμούσαν να λάβουν την αποζημίωσή τους (από την ΕΡΤ και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό) και να προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση, ή να αναζητήσουν άλλον εργοδότη και όχι εργασιακή σχέση με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Καταβολή αποζημιώσεων – σε όποια φάση- με υπολογισμένη τη συνολική προϋπηρεσία στην ΕΡΤ (από την πρώτη σύμβαση έργου), χωρίς πλαφόν.

Ο ειδικός λογαριασμός, που αναφέρεται στην πρόταση του κ. Καψή, μόνο αμφιβολίες εγείρει και κακές μνήμες, αφού όπου έχει χρησιμοποιηθεί έχει οδηγήσει σε στρέβλωση της διαδικασίας καταβολής αποζημιώσεων και πάντα εις βάρος των απολυμένων». Σύμφωνα με την απόφαση των εργαζομένων της ΕΡΤ «μοναδική προϋπόθεση είναι να εκπέμψει κανονικά η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και να λειτουργήσουν όλες οι δραστηριότητές της. Να δώσει τέλος η κυβέρνηση στο μπαράζ παρανομίας και θεσμικών εκτροπών με μία αποφασιστική στροφή στη νομιμότητα».

Την ίδια στιγμή πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει «τις άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια» κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΡΤ είχε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δήλωση του επανέλαβε την αλληλεγγύη του κόμματος του στους εργαζόμενους και την απαίτηση να καταργηθεί άμεσα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «που οδήγησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ και σε μαζικές απολύσεις των εργαζομένων, και που βέβαια όσο είναι σε ισχύ ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- ήδη έχουν πάρει σειρά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η πρώην ΠΥΡΚΑΛ – ΕΒΟ, αλλά και άλλοι οργανισμοί του δημοσίου».

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να εκπέμπουν πλήρες πρόγραμμα μέσω διαδικτύου και δορυφορικά μέσω της EBU, ενώ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής συνεχίζονται οι καθημερινές εκδηλώσεις με την παρουσία πλήθος κόσμου που συνεχίζει να εκφράζει τη συμπαράσταση του στους εργαζόμενους της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ/CNA