Σαμαράς: Επιασαν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων

Στην αντεπίθεση βγαίνει η ελληνική κυβέρνηση μετά την εμφατική απάντηση των αγορών στη δημόσια προσφορά για το ελληνικό χρέος. Η υπερκάλυψη του ποσού αλλά και η αποκλιμάκωση του επιτοκίου σε ποσοστό κάτω από το ψυχολογικό όριο του 5%, σκόρπισαν χαμόγελα στους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα που βρέθηκαν από το πρωί σήμερα στο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση αναμένεται να κεφαλαιοποιήσει την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι αγορές, τουλάχιστον για το 5ετές ομόλογο που προσφέρθηκε, προκειμένου να δώσει απαντήσεις εντός και εκτός συνόρων. Συγκεκριμένα, η γραμμή της κυβέρνησης εδράζεται στους ακόλουθους τέσσερις άξονες:

- η Ελλάδα επιστρέφει, σταδιακά, στην κανονικότητα, στις διεθνείς αγορές και αφήνει σταδιακά πίσω την εποχή των μνημονίων και την πίεση για ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης

- οι αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον για την περίοδο αναφοράς του ομολόγου, 5 έτη

- η Αθήνα πραγματοποιεί την παρθενική της απόπειρα στις αγορές, μετά από 4 έτη αποκλεισμού, με όρους εφάμιλλους ή καλύτερους αντίστοιχων χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία

- εξαντλείται η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το μνημόνιο καθώς στην κυβέρνηση διαπιστώνουν τουλάχιστον αμηχανία από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σαμαράς στη δήλωσή του υπογράμμισε πώς όλα αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στις θυσίες και την ωριμότητα του ελληνικού λαού και αναγνώρισε ότι «έχουμε δρόμο μπροστά μας για να βγούμε οριστικά από την κρίση». Χωρίς ονομαστική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε έπραξε στις δηλώσεις τους και ο κ. Βενιζέλος, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για κακομοιριά και μιζέρια που χαρακτηρίζουν μερίδα του πολιτικού συστήματος. «Τα καταφέραμε, όπως θα τα καταφέρουμε και στη συνέχεια, αφήνοντας πίσω κάποιους στην κακομοιριά και τη μιζέρια.

Κάποιοι θλίβονται που οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο, διαψεύδονται όσοι προεξοφλούσαν νέο μνημόνιο. Φτάσαμε ως εδώ με πίστη, σχέδιο, σκληρή προσπάθεια, σοβαρότητα και σκληρές διαπραγματεύσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τόσο τον ελληνικό λαό, όσο και τους βουλευτές, που με κόστος στήριξαν τις επιλογές της κυβέρνησης. 

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Η Ελλάδα έκανε σήμερα ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση.Μετά το Πρωτογενές πλεόνασμα, που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετυχαίναμε φέτος, μετά τη διανομή του πλεονάσματος, που θα δοθεί σε ένα μήνα, και θα προσφέρει ανακούφιση σε ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Σήμερα βγήκαμε στις διεθνείς αγορές!

Η υποδοχή του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ξεπέρασε κάθε προσδοκία: Ζητήσαμε 2,5 δισεκατομμύρια, μας προσέφεραν πάνω από 20, με επιτόκιο κάτω από 5%! 4,75%! Ενώ όλα τα επιτόκια του ελληνικού δανεισμού, βραχυχρόνια και μακροχρόνια υποχωρούν συνεχώς, εδώ και μέρες. Και τώρα πέφτουν ακόμα περισσότερο...

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι διεθνείς αγορές πλέον εκφράζουν με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Την εμπιστοσύνη τους στο μέλλον της Ελλάδας, γιατί σε αυτό το μέλλον επενδύουν. Την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της χώρας να βγει από την κρίση, και μάλιστα νωρίτερα απ’ ό,τι πολλοί πίστευαν ως πρόσφατα. Βέβαια, είχε προηγηθεί η σταδιακή μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, εδώ και μήνες.

Είχε προηγηθεί η έξοδος Ελληνικών τραπεζών σε διεθνείς αγορές, όπου κατάφεραν να βρουν μόνες τους σημαντικά κεφάλαια, επιταχύνοντας την επιστροφή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Είχαν προηγηθεί τέλος, πολύ εγκωμιαστικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, για την «θεαματική» -όπως τη λένε - επιστροφή της Ελλάδας στην ομαλότητα.

Τώρα η εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας επισφραγίστηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή: τις ίδιες τις αγορές. Όταν πριν δύο χρόνια αναλάμβανα τη διακυβέρνηση της χώρας, ελάχιστοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε. Και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρόνο. Κι όμως τα καταφέραμε. Όπως θα τα καταφέρουμε και στη συνέχεια, αφήνοντας πίσω κάποιους στην κακομοιριά και στη μιζέρια τους. ...

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=168190