Σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών τα ξημερώματα στην Κεφαλονιά

Aνάστατοι είναι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς μετά τη νέα, ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,7 βαθμών που σημειώθηκε στις 5.10 τα ξημερώματα. Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, που ακολουθήθηκε από έναν ακόμη ισχυρό μετασεισμό 4,5 βαθμών, εντοπίζεται στις ακτές της Κεφαλονιάς 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Πάτρα, Ζάκυνθο και Ηγουμενίτσα.

Η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται. Ζημιές καταγράφονται στον προβλήτα του λιμανιού και στις εργατικές κατοικίες του Ληξουρίου, ενώ η πυροσβεστική έχει δεχτεί ήδη κλήσεις από κατοίκους για βοήθεια. Ο διοικητής του νοσοκομείου Ληξουρίου Διονύσης Μαρκάτος είπε στο σταθμό μας ότι μέχρι στιγμής διακομίστηκαν δέκα άτομα με ελαφρούς τραυματισμούς στο νοσοκομείο, στους περισσότερους εκ των οποίων παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο, και ότι το κτίριο του νοσοκομείου δεν έχει υποστεί καμία ζημία, παρά μόνο έχει καταρρεύσει εξωτερικός μαντρότοιχος του νοσοκομείου ο οποίος καθαρίστηκε.

Ο σεισμός είχε περίπου το ίδιο επίκεντρο με τον πρώτο σεισμό, την περασμένη Κυριακή. Από τον ίδιο εστιακό χώρο ακολούθησε και μια δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών στις 5.16 το πρωί. «Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα.

Δυστυχώς, η μετασεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει πολύ». Δεν πρόκειται για νέο σεισμό, είναι κομμάτι της ίδιας σεισμικής ακολουθίας» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Μαρία Σαχπάζη διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή Δυτικά της Κεφαλονιάς.

Έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος χώρος. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή» 

Η κ. Σαχπάζη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1953. «Όλα τα μελετάμε» τόνισε. Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί, έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ για μια ισχυρότατη δόνηση, και κάλεσε τους κάτοικους να βγουν από τα σπίτια τους.

 

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/251141/seismiki-donisi-59-vathmon-ta-ximeromata-stin-kefalonia/#ixzz2sEyWATwM Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook