Ταρακούνησαν την Κεφαλονιά 5,8 Ρίχτερ - Αισθητός στη μισή Ελλάδα ο σεισμός

Ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς καθώς την πολύ ισχυρή δόνηση των 5,8 Ρίχτερ διαδέχθηκαν 12 μετασεισμοί άνω των 3,5 Ρίχτερ καθώς και δεκάδες μικρότερες δονήσεις που γίνονται αισθητές στην περιοχή.

Αισθητός στη μισή Ελλάδα ο σεισμός Από την πολύ ισχυρή δόνηση δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κάποιος σοβαρός τραυματισμός, παρά μόνο μικροτραυματισμοί, μέσα σε σπίτια, από πτώσεις αντικειμένων.

Ωστόσο υπήρξαν ρωγμές σε πολλές οικίες αλλά και δημόσια κτίρια, καταρρεύσεις μαντρότοιχων και κατολισθήσεις σε δρόμους. Παρουσιάστηκαν επίσης προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης που εν μέρει έχουν αποκατασταθεί. Πανικός επικράτησε στο γήπεδο του Αργοστολίου που την ώρα του σεισμού γινόταν αγώνας. Οι θεατές άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο ευτυχώς χωρίς να υπάρξει συνωστισμός.

Στο Αργοστόλι μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλές υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα κυρίως με σπασίματα τζαμαριών και πτώσεις αντικειμένων. Μάλιστα οι αρχές προχώρησαν προληπτικά στην εκκένωση του νοσοκομείου.

Στο Ληξούρι, ο δρόμος στη θέση Βουνί προς Χαβριάτα έχει κλείσει λογω κατολίσθησης.

Στην περιοχή Κουνοπέτρα, ένα σπίτι ισοπεδώθηκε χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

 

Κύριος ο σεισμός λένε οι σεισμολόγοι

Στην εκτίμηση ότι η δόνηση των 5,8 Ρίχτερ ήταν το κύριο σεισμικό γεγονός κύριος συγκλίνουν οι σεισμολόγοι που επισημαίνουν ωστόσο ότι το φαινόμενο θα παρακολουθηθεί τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες θεωρούν θετική εξέλιξη την πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα που ακολούθησε τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 3.55 το μεσημέρι της Κυριακής και ακολουθήθηκε από 12 μετασεισμούς, μεγέθους άνω των 3,5 Ρίχτερ. 

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς, χαρακτηρίζει το συμβάν ως «έναν πολύ ισχυρό και επιφανειακό σεισμό».

Ο ίδιος φαίνεται αισιόδοξος για το εάν πρόκειται για κύριο σεισμό.

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63953786