Η Θεσσαλονίκη τίμησε την 73η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 (Φωτογραφίες )

Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας σε ολόκληρο τον ελληνισμό σκόρπισε η φετινή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη παραλιακή λεωφόρο μεγάλου Αλέξανδρου στη Θεσσαλονίκη.

Χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν μια ώρα πριν από την έναρξη για να πάρουν θέση απολαμβάνοντας τη μέρα που παρά την ομίχλη εντούτοις η θερμοκρασία ήταν αυτή που επρέπε για να επιτρέψει την άνετη παρακολούθησης της παρέλασης.

Μικρά παιδιά ντυμένα τσολιάδες , ελληνικές σημαίες παντού  συνέθεσαν το υπέροχο τοπίο της παραλιακής λεωφόρου.

Η κρίση δεν έδειξε να αγγίζει τον υπερήφανο έλληνα της Μακεδονίας που τίμησε και χειροκρότησε , επευφημώντας τους συμμετέχοντες στη παρέλαση.

Το παρατεταμένο χειροκρότημα αλλά και παραλήρημα ενθουσιασμού του πλήθους συγκέντρωσαν τα άρματα μάχης , τα σμήνη της πολεμικής αεροπορίας , τα ελικόπτερα που πέταξαν σε χαμηλό ύψος αρκετές φορές καθώς Επίσης οι δυνάμεις καταδρομών και οι ευέλπιδες.

Από τα πεζοπόρα στρατιωτικά τμήματα ακούστηκαν συνθήματα όπως η Μακεδονία ήταν είναι και θα είναι ελληνική , η Μακεδονία και η Κύπρος είναι ελληνική , ενώ από το πεζοπόρο τμήμα που παρέλαση από την Ένωση Κυπρίων Θεσσαλονίκης ακούστηκε το σύνθημα Ελλάδα μητέρα πατρίδα σκέπασε και την Κύπρο.

Νομίζω ότι 25 χρόνια μετά την τελευταία φορά που παρακολούθησα την παρέλαση της Θεσσαλονίκης , δεν άλλαξε τίποτα απολύτως εκτός από την αλλαγή των γενεών.

 

Ο ίδιος ενθουσιασμός , τα ίδια υπερήφανα αισθήματα , η κρίση σαν να μη επηρέασε το σθένος των ελλήνων της Μακεδονίας. Θυμήθηκα ότι και τα στρατιωτικά αποσπάσματα , τα ελικόπτερα , τα μαχητικά αεροσκάφη , τα άρματα μάχης , όλα ήταν τα ίδια.

Μετά τη παρέλαση χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκε στη παραλιακή λεωφόρο στο λευκό το Πύργο έκαναν κατάληψη των καφετεριών απολαμβάνοντας το φραπέ σακί τους και την ηλιοφάνεια και το καλό καιρό.

 

Φώτης Νικολαΐδης