Είκοσι χρόνια κάθειρξη στον Άκη - 12 στη Βίκυ

Την ανωτέρα των προβλεπομένων ποινών, εξαντλώντας όλη του την αυστηρότητα, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Άκη Τσοχατζόπουλο για την υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών, επίσης σε δωδεκαετή κάθειρξη καταδικάστηκε η θυγατέρα του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου και έξι χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν στην πρώην σύζυγο του Άκη Γκούντρουν Μολντενάουερ.

Σε σχέση με τις προτάσεις της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη η μοναδική διαφοροποίηση εστιάζεται στην Αρετή Τσοχατζοπούλου η οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξη 12 ετών ενώ η εισαγγελέας είχε προτείνει δεκαετή κάθειρξη.

Διαβάστε αναλυτικά τις ποινές που επιβλήθηκαν:

Απόστολος-Αθανάσιος Τσοχαζόπουλος: Κάθειρξη 20 ετών

Αστέριος Οικονομίδης - Κάθειρξη 12 ετών

Ευφροσύνη Λαμπροπούλου - 13 έτη

Νικόλαος Ζήγρας - 6 έτη

Γιώργος Σαχπατζίδης - 13 έτη

Αρετή Τσοχατζοπούλου - 12 έτη

Βίκυ Σταμάτη - 12 έτη

Ιωάννης Σμπώκος - 16 χρόνια

Ταλιτά-Μαρία Τσεκούρα - 10 έτη

Νικόλαος Γεωργουλάκης - 10 έτη

Παναγιώτης Σταμάτης - 6 έτη

Οράτιος Μελάς - 10 έτη

Κωνσταντίνος Αντωνιάδης - 10 έτη

Γκούντρουν Μολντενάουερ(πρώην σύζυγος Τσοχατζόπουλου) -6 έτη

Φώτιος Αρβανίτης - 6 έτη

Νικόλαος Καρατζάς - 6 έτη

Γεώργιος Κωνσταντάτος - 10 έτη

Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για 5 χρόνια για όλους τους καταδικασθέντες. Τέλος, το δικαστήριο επικύρωσε τις κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας για τους καταδικασθέντες, ενώ επιδίκασε στην Πολιτική Αγωγή χρηματική ικανοποίηση υπέρ του δημοσίου ποσού 1 εκατ. ευρώ από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, 500.000 ευρώ από τον Γ. Σμπώκο, και 100.000 ευρώ από καθένα εκ των υπολοίπων καταδικασθέντων, εκτός από τους Π. Σταμάτη, Γκ. Μολντενάουερ, Σ. Αρβανίτη και Μ. Καρατζά για τους οποίους το ποσό ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.

Για ποιους η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα

Σε ό,τι αφορά στον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης το δικαστήριο αποφάσισε τα εξής: Η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα για τους Αστέριο Οικονομίδη, Νικόλαο Ζήγρα, Ταλιτά-Μαρία Τσεκούρα, Νικόλαο Γεωργουλάκη, Παναγιώτη Σταμάτη, Οράτιο Μελά, Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Γκούντρουν Μολντενάουερ, Φώτη Αρβανίτη, Νικόλαο Καρατζά και Γεώργιο Κωνσταντάτο. Σε όλους τους παραπάνω πλην του Αστέριου Οικονομίδη δεν επεβλήθησαν περιοριστικοί όροι. Αντίθετα στον Αστέριο Οικονομίδη επεβλήθη χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσίαση στο Αστυνομικό Τμήμα κάθε 1η και 15η του μήνα. Ετσι, στη φυλακή μετά την απόφαση του δικαστηρίου οδηγούνται οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Γεώργιος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Βίκυ Σταμάτη και Ιωάννης Σμπώκος.

Άκης: Να δοθεί αναστολή στη γυναίκα και την κόρη μου

Απευθυνόμενος στο δικαστήριο ο Άκης Τσοχατζόπουλος αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης είπε: “Μοιράσατε αφειδώς αναστολές σε κάποιους και σωστά κάνατε. Δεν δώσατε όμως αναστολή στη γυναίκα μου και στην κόρη μου. Γιατί; Επειδή φέρουν το όνομα Τσοχατζόπουλου; Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει τις τραγικές συνέπειες της απόφασής σας για τις οικογένειες της γυναίκας και της κόρης μου. Πού οφείλεται αυτή η στάση σας; Ζητώ να δοθεί αναστολή στη σύζυγο και την κόρη μου. Υποβάλλω επίσημο αίτημα στο δικαστήριο.

Ο συνήγορος της Αρετής Τσοχατζοπούλου

Με αφορμή τη βαριά καταδίκη της Αρετής Τσοχατζοπούλου χωρίς να της δοθεί ούτε αναστολή, ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε στο δικαστήριο: "Ειλικρινά εκπλήσσομαι με την αυστηρότητά σας και την αναλγησία σας σε βάρος τριών παιδιών. Τέτοια σκληρότητα πρώτη φορά συναντώ". 

 Ζήγρας: Μέρα ευθύνης

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο Νικόλαος Ζήγρας δήλωσε: Σήμερα είναι μέρα ευθύνης και όχι χαράς Θα συνεχίσω τον αγώνα για την επιστροφή των κλεμμένων στο ελληνικό δημόσιο. Ζητώ συγνώμη από τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό.

 

http://www.protothema.gr/politics/article/317203/kanena-elafrudiko-ston-aki-gia-tis-mizes-ton-55-ekateuro/