Xειροπέδες στην ηγεσία της Χ.Α

Στον 12ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής εξακολουθεί να κρατείται η ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός, Νίκος Μίχος καθώς και 12 στελέχη της οργάνωσης (μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και ένας ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ στον Πειραιά).

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις, εκ των οποίων η μία αφορά στον Χρήστο Παππά, ενώ στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει συνολικά πάνω από 30 άτομα. Όπως είχε δηλώσει το πρωί στο zougla.gr ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας: «Μετά από έρευνα της εισαγγελίας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική οργάνωση. Θα γίνουν και άλλες συλλήψεις εντός της ημέρας».

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μίχος, παραδόθηκε λίγο μετά τις 14.50 το μεσημέρι οικειοθελώς στους αστυνομικούς, κάνοντας την εμφάνισή του στο κτήριο της Γ.Α.Δ.Α.. Η επιχείρηση της αστυνομίας ακολούθησε τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία παρενέβη ύστερα από την ενεργοποίηση της παραγγελίας της εισαγγελίας, σύμφωνα με την οποία η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.

Οι συλλήψεις έγιναν με εντολή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά τη μελέτη του πορίσματος του αντεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Δικαστικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι συλλήψεις βασίζονται στις 32 δικογραφίες που έχουν αποσταλεί στον Άρειο Πάγο, καθώς και σε καταθέσεις μαρτύρων.

Το πόρισμα του εισαγγελέα

Εννέα σελίδες είναι το πόρισμα του εισαγγελέα με βάση το οποίο εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης για τα στελέχη και τους βουλευτές της Χ.Α. αλλά και του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου.

Το πόρισμα περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια την οργάνωση, τη δομή και την ιεραρχία του κόμματος, δίνοντας διεισδυτικό ρόλο στον Νίκο Μιχαλολιάκο. Σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη, η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση η οποία δρούσε από το 1987. Στο πόρισμα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος αναφέρεται ως «Führerprinzip», προκειμένου να αναδειχθεί ως αρχηγός, ενώ ο υπαρχηγός εμφανίζεται ο Χρήστος Παππάς.

Καταλυτικό ρόλο στην έρευνα έπαιξαν οι συνομιλίες μεταξύ μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι φέρονται να συνομιλούν μεταξύ τους και να γνωρίζουν για τις παράνομες πράξεις της οργάνωσης. Ενδεικτικά, αναφέρονται περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, αλλά και απόπειρες ανθρωποκτονίας, από μέλη της Χ.Α..

Οι συνομιλίες που καταγράφηκαν, προέκυψαν από δέκα δικογραφίες που αφορούν κακουργήματα και συγκεκριμένα ανθρωποκτονίες και βαριά περιστατικά. Από τους δέκα φακέλους, οι σημαντικότερες υποθέσεις είναι αυτές της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και ενός Πακιστανού στα Πετράλωνα.

Παρακάμπτεται η βουλευτική ασυλία

Βαρύς αναμένεται να πέσει ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης στα κορυφαία στελέχη της Χρυσής Αυγής. Νομικοί κύκλοι, εξηγούν στο zougla.gr ότι, όταν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, ιδιαίτερα ο αρχηγός και διευθύνων αυτής αλλά και τα μέλη της αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 10 – 20 ετών. «Όταν πρόκειται για κακούργημα η βουλευτική ασυλία παρακάμπτεται. Η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι κακούργημα. Βέβαια, το τι στοιχεία έχει ο εισαγγελέας και πως θα ασκηθούν οι διώξεις δεν μπορεί να το ξέρει κανείς.

Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, μιλώντας στο zougla.gr, εξήγησε ότι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι ένα από τα πλέον επικίνδυνα εγκλήματα, καθώς προσβάλει απεριόριστο αριθμό εννόμων αγαθών. «Η συγκρότηση της έχει διάρκεια.

Οι ποινές έχουν αυξηθεί και είναι ένα αδίκημα διαρκές που προσβάλει την έννομη τάξη και τους θεσμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

http://www.zougla.gr/politiki/article/tora-ksekinisan-i-silipsis-melon-tis-xrisis-avgis