Που οφείλεται η υψηλή τιμολόγηση των καυσίμων

Ο Φόρος Κατανάλωσης καυσίμων σε συνδυασμό με το ΦΠΑ είναι ο βασικός λόγος που δεν μπορεί ο καταναλωτής στην Κύπρο να απολαύσει χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα παρόλη την πτώση των τιμών πετρελαίου διεθνώς δήλωσε στο Ράδιο Πάφος ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου.

 Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι η φορολόγηση στην αμόλυβδη βενζίνη ανέρχεται στα 68 Σεντ ενώ στο πετρέλαιο ανέρχεται στα 49 Σεντ το λίτρο.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει ο Κύπριος καταναλωτής να συνυπολογίσει το κόστος μεταφοράς και διύλισης αφού σε χώρες της Ευρώπης όπως η Αγγλία και η Γερμανία οι τιμές είναι φθηνότερες γιατί οι χώρες αυτές διαθέτουν τα δικά τους διυλιστήρια και δεν επιβαρύνονται από μεγάλο κόστος μεταφοράς.

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι ο κλάδος των Πρατηριούχων ταλαιπωρείται από την οικονομική κρίση αφού από το 2009- 2014 σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία η κατανάλωση καυσίμων έχει μειωθεί κατά 30% ενώ τα πρατήρια καυσίμων από 246 που ήταν το 2009 έχουν αυξηθεί σε 305 γεγονός που προσκρούει σε Ευρωπαϊκή μελέτη που έγινε για την Κύπρο και με βάση τα δημογραφικά στοιχεία τα πρατήρια βενζίνης θα έπρεπε να είναι 107.

ΡΑΔΙΟ ΠΑΦΟΣ