Επιβεβαίωση της ορθής πορείας της οικονομίας, η έξοδος στις αγορές τονίζει ο ΠτΔ

Επιβεβαίωση της ορθής πορείας στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία του τόπου χαρακτήρισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης την επιτυχή έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές.

Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βγει η Κύπρος από την οικονομική κρίση που βιώνει το τελευταίο διάστημα, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι παρά το σύντομο χρόνο από τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών και τον κλονισμό του τραπεζικού συστήματος, η πορεία της οικονομίας έχει ήδη αναστραφεί και βρίσκεται, στην αρχή βεβαίως, αλλά στο σωστό δρόμο.

Σε χαιρετισμό του, στη 19η Τελετή Αποφοίτησης Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο διάβασε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο τραπεζικός τομέας σταδιακά σταθεροποιείται, οι συνολικές καταθέσεις κατέγραψαν αύξηση για πρώτη φορά από το Δεκέμβρη του 2012 και η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε κέρδη το πρώτο τρίμηνο 2014”, για να προσθέσει πως “την ίδια ώρα όλοι οι τραπεζικοί περιορισμοί έχουν αρθεί για το εσωτερικό. “Έχουμε κερδίσει”, είπε, “τις πρώτες αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας μετά από 22 συνεχείς υποβαθμίσεις. Έχουμε εξασφαλίσει 4 διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα, καθώς και τα εγκωμιαστικά σχόλια των εγκυρότερων διεθνών αναλυτών και ΜΜΕ και των διεθνών δανειστών μας.

Η πιο σημαντική και ενδεικτική επιβεβαίωση της ορθής πορείας στην οποία έχουμε εισέλθει είναι η άκρως επιτυχής έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές. Μετά από τρία χρόνια, η χώρα μας είναι ξανά σε θέση να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της δανειζόμενη από τις διεθνείς αγορές με επιτόκια τρεις φορές χαμηλότερα απ’ ότι δανειζόταν το 2011, όταν είχε βρεθεί εκτός αγορών”.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “τον τελευταίο χρόνο έχουμε εργαστεί σκληρά και έντονα ως κυβέρνηση, πολιτική ηγεσία, κοινωνικοί εταίροι και κυπριακή κοινωνία, και αποτρέποντας τον καθολική κατάρρευση της οικονομίας την οδηγήσαμε στην πορεία την ανάκαμψης”, σημειώνοντας ότι “με την ίδια ένταση θα συνεχιστούν και οι παράλληλες προσπάθειές μας για προσέλκυση νέων επενδύσεων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και για προώθηση των προοπτικών ανάπτυξης των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, που θα συμβάλουν καθοριστικά στην επιστροφή μας στην οικονομική σταθερότητα, στην ανάπτυξη και την ευημερία”.

Απευθυνόμενος στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: “Είναι γεγονός ότι η γενιά μας πλήγωσε την Κύπρο βαθιά και είναι υποχρέωσή μας να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη, να δώσουμε στα νέα παιδιά ελπίδα και κίνητρα για να δημιουργήσουν και να εργαστούν στον τόπο τους.

Είστε το μέλλον μας, το μέλλον της χώρας μας και θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε την ευημερία σας. Παραμείνετε συμμέτοχοι και ωφέλιμοι στην κοινωνία, συνεισφέροντας με το ταλέντο και τις ικανότητές σας στη διαμόρφωση του αύριο που οραματίζεστε και σας αξίζει”.

http://www.ant1iwo.com/oikonomia/2014/06/24/epinenaiwsh-ths-oruhs-poreias-ths-oikono/