Σκληραίνει τη θέση της η τ/κ πλευρά

Η συνάντηση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν αφήνει τον αντίκτυπο του στην σημερινή τουρκοκυπριακή πολιτική και δημοσιογραφική επικαιρότητα.

Το πρωί της Τρίτης, στην Κύπρο άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σχετικά με το παρασκήνιο της συνάντησης. Από ότι φαίνεται, στην χθεσινή συνάντηση, ο Ντερβίς Έρογλου άσκησε κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά και ζήτησε από τον ΟΗΕ να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Έρογλου πιστεύει ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή μέχρι τα τέλη του έτους εφόσον ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για να πείσει την ε/κ ηγεσία. Στην χθεσινή συνάντηση, η τουρκοκυπριακή πλευρά έφερε στο προσκήνιο τις δικές της θέσεις και προτάσεις σχετικά με την μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών. Η τ/κ πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην διαδικασία πάρε-δώσε και ζητά από τον ΟΗΕ να συντονίσει αυτή την διαδικασία.

Λίγο μετά από την συνάντηση Μουν-Έρογλου, ο διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς πραγματοποίησε μια σύντομη τοποθέτηση, την οποία έχει εξασφαλίσει η «Κ». Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ δήλωσε τα εξής: «Σήμερα συναντηθήκαμε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Εμείς δεν έχουμε έρθει στην Νέα Υόρκη για να κατηγορήσουμε την ε/κ πλευρά. Στην συνάντηση μας με τον Γενικό Γραμματέα συζητήσαμε το πως θα πρέπει να διαμορφωθεί η νέα, «ουσιαστική φάση» των συνομιλιών. Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την αποφασιστικότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επιτυχία της νέας διαδικασίας. Ο Γενικός Γραμματέας καταγράφει τις συγκλίσεις, οι οποίες έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν και παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αυτή είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη.

Φυσικά, η λύση θα έρθει από τις δυο πλευρές. Ωστόσο, η συμβουλή του ΟΗΕ και των άλλων διεθνών παραγόντων είναι σημαντική». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Όζερσαϊ τονίζει: «Καταγράφω την συνάντηση της Νέας Υόρκης ως μια θετική εξέλιξη και επαφή για το Κυπριακό για όλους τους κατοίκους της Κύπρου».

Σημαντικό βήμα από τον Ερντογάν

Η συνάντηση Μπαν Κι Μουν – Ντερβίς Έρογλου έλαβε χώρα στον απόηχο μιας σημαντικής επίσκεψης στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής. Χθες, με εντολή του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και τομεάρχης των διεθνών σχέσεων, καθηγητής Γιασίν Ακτάϊ επισκέφθηκε τα Κατεχόμενα και συναντήθηκε με τον «Υπουργό Εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί.

Σε αυτή την συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις στο Κυπριακό Ζήτημα. Αμέσως μετά από αυτή την συνάντηση, ο κ. Ακτάϊ συναντήθηκε με την τουρκοκυπριακή διανόηση στο «Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Κερύνειας». 

Στα πλαίσια των δημόσιων τοποθετήσεων του, ο στενός συνεργάτης του κ. Ερντογάν υπογράμμισε το εξής σημαντικό σημείο: «Η τουρκική πλευρά έχει αλλάξει την πολιτική γραμμή της στο Κυπριακό. Στην νέα περίοδο, η Άγκυρα θεωρεί ότι το status quo δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της».

 

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=169129