Βέτο ΑΗΚ σε ενδιάμεση λύση

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οδηγεί ο υπουργός Ενέργειας την άρνηση και τα προσκόμματα της ΑΗΚ στο να δεσμευτεί για την αγορά του φυσικού αερίου, που θα εξασφαλιστεί από τη ΔΕΦΑ μέσω της ενδιάμεσης λύσης. Η συνάντηση έχει οριστεί για την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ΑΗΚ επικαλείται σειρά λόγων, όπως το ότι πρέπει να αποκλειστεί η δυνατότητα σε ιδιώτες παραγωγούς να φέρουν μόνοι τους φυσικό αέριο, ότι πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί με τον Έφορο Ιδιωτικοποιήσεων αφού διοριστεί, επειδή αποτελεί σημαντική δέσμευση κ.τ.λ. Η κυβέρνηση υιοθετεί κάποια από τα αιτήματα της ΑΗΚ, αλλά όχι όλα.

Παράλληλα, η ΑΗΚ στέλνει μηνύματα ότι θέλει να φέρει μόνη της φυσικό αέριο, κάτι που ερμηνεύεται ως προσπάθεια διατήρησης του μονοπωλίου της, αφού δύσκολα ανταγωνιστές θα μπορέσουν να φέρουν δικό τους αέριο σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Αυτό οδηγεί σε αναφορές για ανάλογη στρατηγική που ανέτρεψε την προηγούμενη διαδικασία «ενδιάμεσης λύσης».

Την ίδια ώρα, όμως, πήρε όλες τις άδειες και προχωρεί ο πρώτος ιδιωτικός ηλεκτροπαραγωγός σταθμός στην Κύπρο, με επένδυση της τάξης των €300 εκατ. σε πρώτο στάδιο και προγραμματισμό για παραγωγή ηλεκτρισμού εντός του 2016. Οι σχεδιασμοί της PEC Power Energy, δείχνουν ότι θα παράγει ηλεκτρισμό στη μισή τιμή της κιλοβατώρας, που παράγει η ΑΗΚ.

Η PEC, σε αντίθεση με την ΑΗΚ, δήλωσε στη ΔΕΦΑ έτοιμη να δεσμευτεί για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου για τη δική της παραγωγή

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/190394/veto-aik-se-endiamesi-lysi#sthash.QlzEj5np.dpuf