Νέα βουτιά στις τιμές των ακινήτων

Επιταχύνθηκε η πτώση τιμών των ακινήτων το τελευταίο τρίμηνο του 2013 αλλά οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2006, πριν δημιουργηθεί η «φούσκα» στα ακίνητα. Ο δείκτης τιμών που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα παρουσιάζει μείωση για δέκατο πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο και αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων, το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ο δείκτης τιμών κατοικιών κατέγραψε τριμηνιαία μείωση 2,6% έναντι μείωσης 2,3% το τρίτο τρίμηνο. Οι τιμές διαμερισμάτων και οικιών παρουσίασαν μειώσεις 3,0% και 2,2%, αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 24% από το 2008, όταν είχαν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η Κεντρική Τράπεζα έχει διαθέσιμα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Κύπρο κατέγραψε μείωση 8,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012, των διαμερισμάτων 9,1% και των οικιών 8,2%.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις επαρχίες, η μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση στις τιμές διαμερισμάτων κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 καταγράφηκε στην επαρχία Πάφου (4,9%), ενώ η μικρότερη στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας (2,3%). Στις τιμές οικιών η μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση καταγράφηκε στην επαρχία Αμμοχώστου (3,6%), ενώ η μικρότερη στην επαρχία Πάφου (1,5%).

Στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, οι τιμές οικιών ήταν χαμηλότερες κατά 2,2%, 2,2% και 1,8% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις τιμών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013 καταγράφηκαν στις τιμές οικιών στην επαρχία Αμμοχώστου (15,1%) και στις τιμές διαμερισμάτων στην επαρχία Λάρνακας (14,7%).

Οι μικρότερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές διαμερισμάτων της επαρχίας Αμμοχώστου (5%) και στις τιμές οικιών της επαρχίας Πάφου (4,6%). Οι τιμές διαμερισμάτων στην επαρχία Λάρνακας κατέγραψαν μείωση 3,9% ενώ οι τιμές διαμερισμάτων στην Αμμόχωστο παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση 2,4%.

 

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/189825/nea-voutia-stis-times-ton-akiniton#sthash.2KLmjtzg.dpuf