Αμερικανικό και ρωσικό ενδιαφέρον για Τράπεζα Κύπρου

«Φουντώνει» το ενδιαφέρον των ξένων για επενδύσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά τις θετικές αξιολογήσεις από την Τρόικα και στο επίκεντρο βρίσκεται η απόκτηση του 18% που κατέχει η πρώην Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ξένα hedge funds αμερικάνικων και ρωσικών συμφερόντων ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Τράπεζα Κύπρου και ήδη έχουν προσεγγίσει τις εποπτικές Αρχές. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν επισκέψεις τριών μεγάλων hedge funds στην Κύπρο και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Στο ραντάρ των ξένων επενδυτών δεν βρίσκεται μόνο η Τράπεζα Κύπρου, αλλά και η Ελληνική και το μήνυμα που δίνουν οι εκπρόσωποι των hedge funds στις κυπριακές Αρχές είναι ότι βλέπουν τις ευκαιρίες να αναδεικνύονται μέσα σε ένα περιβάλλον πολύ μικρότερου ρίσκου απ’ ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν.

Το ενδιαφέρον για το 18% της Λαϊκής που κατέχει στην Τράπεζα Κύπρου είναι σε αρκετά επίπεδα. Επαφές έχουν γίνει και από ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) τα οποία έχουν επισκεφτεί την Κύπρο. Το θέμα εμπλοκής της EBRD για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα το έβαλε ως ιδέα η Τρόικα στις κυπριακές Αρχές και από εκεί και μετά φαίνεται ότι υπήρξαν κάποιες κινήσεις.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη ιδρύθηκε το 1991 για να βοηθήσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Η Τράπεζα επενδύει ήδη σε μια σειρά από μέλη της Ευρωζώνης και χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, projects στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Το προηγούμενο διάστημα φαίνεται ότι έχουν γίνει επαφές από ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης τα οποία έχουν επισκεφτεί την Κύπρο. Αυτό που διαφάνηκε από τις συζητήσεις που έγιναν είναι ότι η EBRD δεν ενδιαφέρεται για ολόκληρο το ποσοστό του 18%, αλλά για ένα μέρος.

 

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/187090/amerikaniko-kai-rosiko--endiaferon--gia-trapeza-kyprou#sthash.3UCKXks5.dpuf