Τουρκικές εταιρείες βολιδοσκόπησαν τη Λευκωσία για μεταφορά αερίου

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει βολιδοσκοπηθεί από δύο τουρκικές εταιρείες για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών επισκέφθηκαν την Κύπρο χωριστά και πραγματοποίησαν επαφές στο Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τις επαφές αυτές, κατάθεσαν τις απόψεις τους και ζήτησαν να ενημερωθούν για το ενδεχόμενο να μεταφερθεί από τις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ φυσικό αέριο στην Τουρκία.

Οι εκπρόσωποι των δύο τουρκικών εταιρειών, που δεν ήταν Τούρκοι υπήκοοι, κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους και υπέδειξαν -με βάση εκτιμήσεις ειδικών- ότι η μεταφορά μέσω του εδάφους της Κύπρου στην Τουρκία είναι πιο οικονομική παρά διά της θαλάσσιας οδού (μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ). Επί του ιδίου θέματος, τη θέση της Λευκωσίας ζήτησε να μάθει και αξιωματούχος του Ισραήλ, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο.

Η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε προς όλους τους συνομιλητές της ότι δεν συζητά ένα τέτοιο σενάριο πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Έχει υποδείξει προς τους ενδιαφερόμενους ότι με άλυτο το Κυπριακό δεν μπορεί καν να συζητείται ένα τέτοιο σενάριο. Σημειώνεται συναφώς ότι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν αρχίσει συζητήσεις με την Τουρκία για μεταφορά του φυσικού αερίου.

Αυτές οι επαφές άρχισαν αμέσως μετά τη συμφωνία Αναστασιάδη- Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου, για έναρξη διαπραγματεύσεων

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/186536/tourkikes-etaireies-volidoskopisan-ti-lefkosia-gia-metafora-aeriou#sthash.e3aJuFlX.dpuf