Φιάσκο οι 110 λογαριασμοί πολιτικών προσώπων στο Λονδίνο

Εκτεθειμένη για το τίποτα μένει η Κύπρος μετά από τον σάλο που προκλήθηκε με δήθεν λογαριασμούς πολιτικών προσώπων στην Τράπεζα Κύπρου στο Λονδίνο, που έκλεισαν με οδηγίες της Βρετανίας και ελέγχονται για ξέπλυμα.

Η υπόθεση, που τέθηκε στην Επιτροπή θεσμών της Βουλής από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου και επιβεβαιώθηκε από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, αποδεικνύεται ένα μεγάλο φιάσκο.

Πρόκειται για 110 λογαριασμούς για τους οποίους έγινε έλεγχος ρουτίνας διότι εμπίπτουν στην κατηγορία «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα», όρος που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με οδηγίες της γίνεται αυστηρότερος έλεγχος για τέτοιους λογαριασμούς.

Η μόνη σύσταση που υπάρχει από τις βρετανικές εποπτικές Αρχές είναι ότι θα έπρεπε να μειωθούν οι λογαριασμοί αυτής της κατηγορίας. Γι’ αυτό η Τράπεζα Κύπρου μετά από έλεγχο έκλεισε τους δέκα από τους 110 λογαριασμούς, οι οποίοι ήταν ανενεργοί ή είχαν κατάθεση 10 ή 50 ευρώ και το κόστος ελέγχου ήταν μεγαλύτερο από το όφελος για την τράπεζα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο μέσος όρος κατάθεσης των λογαριασμών (PEPs) στην Τράπεζα Κύπρου Λονδίνου είναι περίπου €60.000. Εξάλλου, η επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού ανέφερε στον «Φ» ότι δεν γνωρίζει κάτι για ξέπλυμα χρήματος και παρέπεμψε στον διοικητή για διευκρινίσεις, ενώ η υπηρεσία της θα είχε ενημερωθεί από τις βρετανικές εποπτικές αρχές ή και την Κεντρική Τράπεζα, αν υπήρχε θέμα ξεπλύματος.

 

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/174643/fiasko-oi-110-logariasmoi-politikon-prosopon-sto-londino#sthash.QZ3koDcT.dpuf