Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου με έκπτωση για την αποπληρωμή φόρου

Παράταση είκοσι ημερών, δηλαδή μέχρι τις 5 Νοεμβρίου θα έχουν όσοι δεν τακτοποίησαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις για την ακίνητη περιουσία, για να επωφεληθούν της έκπτωσης του 10%.

Η σχετική πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ με τη μορφή του κατεπείγοντος και ψηφίστηκε ομόφωνα το απόγευμα από την ολομέλεια της Βουλής. Πάντως μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης συγκεντρώθηκαν στα ταμεία του ΤΕΠ 85 εκατομμύρια ευρώ, καθώς έσπευσαν να καταβάλουν το φόρο πέραν του 80% των φορολογουμένων.

Στόχος του ΤΕΠ βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της Κύπρου είναι τουλάχιστον η είσπραξη του ποσού των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2010 οι φορολογικοί συντελεστές για την ακίνητη ιδιοκτησία προνοούσαν την είσπραξη 12 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως ενώ οι τελικές εισπράξεις ανέρχονταν μόλις στο 20% του ποσού.

Με τον διευθυντή του τμήματος εσωτερικών προσόδων Γιώργο Πούφο να εκφράζει την ικανοποίηση του για το ποσό που έχει εισπραχθεί. Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον διευθυντή του τμήματος εσωτερικών προσόδων, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για μηδενική ανοχή της πολιτείας στους φοροφυγάδες, εξαίροντας παράλληλα την συνέπεια που επέδειξε η πλειοψηφία των απλών πολιτών.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα βάση φορολόγησης ακινήτων για το 2014, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή της φορολογίας. «Σε περίπτωση αναπροσαρμογής της βάσης φορολογίας θα συμπεριληφθούν στη φορολογική βάση ακόμη 200 χιλιάδων ακίνητα, σίγουρα θα δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα να επεξεργαστούν μια πιο δίκαιη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας» είπε.

Η προθεσμία για πληρωμή του φόρου λήγει στις 15 Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα επιβάλλεται πρόστιμο 10% και τόκος 4,75% ετησίως σε όσους δεν τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους.

 

http://www.livenews.com.cy/cgibin/hweb?-A=28249&-V=economy