Η απάντηση της Κυβέρνησης στη Γερμανία: Σώσαμε τον τόπο από άτακτη χρεοκοπία

Απαντήσεις στην πρεσβεία της Γερμανίας για το κούρεμα, έδωσε η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσωσε τον τόπο από το χειρότερο σενάριο της άτακτης και καταστροφικής χρεοκοπίας. Ποιες εξηγήσεις ζήτησε από την κυβέρνηση το ΑΚΕΛ, και ποια η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού

 Λήξαν θεωρεί η κυβέρνηση το θέμα που προέκυψε μετά τη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε η γερμανική πρεσβεία στη Λευκωσία, ως απάντηση στα όσα κατέθεσε ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής για το ρόλο της Γερμανίας εναντίον της Κύπρου στα κρίσιμα Γιούρογκρουπ όπου αποφασίστηκε το κούρεμα των καταθέσεων.

Η πρεσβεία της Γερμανίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι τα αίτια για την κατάσταση των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να αναζητηθούν στην Κύπρο, και ότι το οριζόντιο και καθολικό κούρεμα, ήταν εισήγηση της κυπριακής Κυβέρνησης. Οπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε σήμερα συνάντηση με την πρέσβειρα της Γερμανίας, ενώ μετά το πέρας της η πρέσβειρα είχε και σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Χρίστος Στυλιανίδης εξέδωσε ακολούθως γραπτή δήλωση: «Τα γεγονότα και του πρώτου και του δεύτερου Eurogroup είναι ιστορικά καταγεγραμμένα και θα τύχουν της ιστορικής αξιολόγησης με την πάροδο του χρόνου. Ενα είναι σίγουρο και κοινώς αποδεκτό, ότι παρόλη την οδυνηρότητα των αποφάσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση διέσωσαν τον τόπο από το χειρότερο σενάριο της άτακτης και καταστροφικής χρεοκοπίας.

Η Κυβέρνηση ευρισκόμενη στο τελικό στάδιο της διαβούλευσης με τους εκπροσώπους της Τρόικα για την πρώτη αξιολόγηση της δανειακής σύμβασης θα αποφύγει αχρείαστες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό μέτωπο οι οποίες αποκλειστικά και μόνο εξυπηρετούν σκοπιμότητες εσωτερικής κατανάλωσης». Νωρίτερα ο αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, είχε σχολιάσει την ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας.

«Ουσιαστικά αποδίδει ευθύνες στην κυπριακή Κυβέρνηση, ότι είναι η δική μας πλευρά ζήτησε να γίνει κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων είναι μια επανάληψη πολλών δηλώσεων ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και αξιωματούχων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ», είπε ο κ. Ευαγόρου. Απάντηση στις αναφορές για ευθύνες της κυβέρνησης έδωσε και ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Πρόδρομος Προδρόμου.

«Ο ισχυρισμός που προβάλλεται ότι δήθεν ήταν κυπριακής πατρότητας η ιδέα και ειδικότερα του Προέδρου Αναστασιάδη για κούρεμα στις καταθέσεις και ειδικότερα κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, παρασιωπά το γεγονός ότι είναι συλλογικά το Γιούρογκρουπ το οποίο είχε επιβάλλει, και με τη συμμετοχή μάλιστα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ιδέα μετατροπής καταθέσεων σε κεφάλαια τραπεζών. Αυτή δεν είναι μια Κυπριακή ιδέα, ούτε είναι σε καμία περίπτωση μια ιδέα του Προέδρου Αναστασιάδη. Ακόμα και την απόφαση την πρώτη η οποία δεν ίσχυσε, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι την είχαν πάρει οι εταίροι ομόφωνα», τόνισε ο κ. Προδρόμου.

Για να προσθέσει ότι εκείνο που προέχει αυτή την ώρα είναι όλοι μαζί, από κοινού η Κύπρος μαζί με τους εταίρους της, να εργαστούν για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των συμφωνιών, παρά τις όποιες ατέλειες και αδυναμίες του προγράμματος.

ΑΠΟ : ANT1