Aσφαλιστικές Λαϊκής: Μετονομασία και ερωτήματα

Η κατάρρευση της Λαϊκής και οι λύσεις που έδωσε η τρόικα σχετικά με τη συμμετοχή της τράπεζας σε σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και στον ασφαλιστικό κλάδο.

Πιο ειδικά αναφέρεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες Λαϊκή Ασφαλιστική και Λαϊκή Cyprialife, που ανήκαν κατά 49,9% στη λαϊκή Τράπεζα και κατά 50,1% στον γαλλικό, ασφαλιστικό κολοσσό CNP Assurances μετονομάζονται σε CNP Ασφαλιστική και CNP Cyprialife αντίστοιχα.

Παράλληλα, η μετοχική συμμετοχή της Λαϊκής Τράπεζας στις ασφαλιστικές εταιρείες πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Κύπρου, γεγονός που δημιουργεί διάφορα ζητήματα μεταξύ άλλων και προστασίας ανταγωνισμού αφού οι ασφαλιστικές εταιρείες Eurolife και Γενικές Ασφάλειες είναι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου.

Η εκλογή νέου Δ.Σ. από τους καινούργιους μετόχους της τράπεζας Κύπρου θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα σε σχέση με τις ασφαλιστικές της πρώην Λαϊκής. Πληροφορίες του INBusinessNews αναφέρουν ότι ο γαλλικός όμιλος της CNP δεν επιδιώκει εξαγορά και του υπόλοιπου ποσοστού στις Cyprialife και Ασφαλιστική (μέσω της εταιρείας CNP Cyprus Holdings), αλλά αντίθετα θα αναζητήσει στρατηγικό εταίρο, που θα προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα. Πάντως, ήδη αποστάληκαν επιστολές εκ μέρους των ασφαλιστικών CNP Ασφαλιστική και Cyprialife, προς το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου για σειρά ζητημάτων, ωστόσο, φαίνεται πως αυτών θα επιληφθεί το μόνιμο πλέον διοικητικό συμβούλιο του ομίλου.

Πάντως, μέχρι το τέλος του έτους οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου θα καθορίσουν και τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο. Εξάλλου, οι ασφαλιστικές εταιρείες Eurolife και Cyprialife κατέχουν συνολικό μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 50% του κλάδου ζωής της ασφαλιστικής βιομηχανίας, την ίδια ώρα που στον γενικό κλάδο οι Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και η CNP Ασφαλιστική, κατέχουν πέραν του 29% της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει το νέο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου είναι με ποιες ασφαλιστικές εταιρείες θα επιλέξει να πορευθεί τα επόμενα χρόνια και ποιες θα επιδιώξει να αποξενωθεί, κάτι που θεωρείται βέβαιο.

 

 ΑΠΟ : InBusiness /του Ανδρέα Κωστουρή