Ζητούν εξωφρενικό επιτόκιο για την ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού

Εξωπραγματικά επιτόκια ζητά η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το €1,5 δισ. που η Τρόικα θα δανείσει στον Συνεργατισμό για την ανακεφαλαιοποίηση του κινήματος, πράγμα με το οποίο διαφωνεί ακόμα και το κλιμάκιο της Τρόικας που βρίσκεται στην Κύπρο. Το θέμα αποτέλεσε το κεντρικό σημείο συζητήσεων χθες στην Κεντρική Τράπεζα, που είχαν ως αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλούμενη πρόνοια του Μνημονίου η οποία αναφέρεται στη φόρμουλα που θα ακολουθηθεί για τον καθορισμό του επιτοκίου για το €1,5 δισ., το υπολογίζει πάνω από 9%, πράγμα βέβαια με το οποίο διαφωνούν έντονα Κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και Συνεργατισμός. Ένα τόσο υψηλό επιτόκιο θα ήταν απαγορευτικό αφού μόνο η εξυπηρέτηση των τόκων θα σήμαινε ετήσια ποσά της τάξης των 130 – 150 εκατ. ευρώ, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για τον Συνεργατισμό.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην παράκαμψη της μνημονιακής πρόνοιας και στην ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού με το χαμηλό επιτόκιο που θα δανείζεται η Κυπριακή Δημοκρατία ή έστω με ένα μικρό κέρδος πάνω από αυτό που θα επωφελείται το Κράτος.

http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/155160/exofreniko-epitokio-9-gia-daneio-sto-synergastismo#sthash.T5CoWV2R.dpuf